BBQ-ruokaa Sapokan kesäravintolasta
Miehikkälän kesässä peppu pyörii ja kantri soi
Positiivisin kouvolalainen 2023 -äänestys on käynnissä
Jarmo Korhonen on kokenut veneilijä
Mielipide: Luottamus uutisointiin sai vakavan kolhun
Kouvolassa ja Iitissä kuvataan kesällä kauhuelokuvaa – Rooleissa monia tuttuja kasvoja
Kuninkaantieajossa yleisö pääsee seuraamaan museo- ja harrasteautoja
Poikki menneet nivelsiteet voivat kasvaa takaisin kiinni
Kotkan entinen rahatoimisto takaisin pankiksi
Mielipide: Vain Ukrainan Nato-jäsenyyden tähden
Kuva: Rainer Fabricius
Rauhanturvaajat talkoilleet Salpalinjalla kymmenen vuotta
Rauhanturvaajaveteraanit olivat 20.–21. toukokuuta kunnostamassa jo kymmenettä kertaa Salpalinjan museoalueiden linnoitteita Kaakonkulmalla. Talkooporukan ikääntyessä Miehikkälään ja Virolahdelle saavuttiin talkoilemaan nyt viimeistä kertaa.
Talkoot ovat paitsi hyödyttäneet kuntien Salpalinjan matkailua, myös tuottaneet paikallisille veteraanijärjestöille rahaa kuntoutus- ja virkistystoimintaan. Työllä rauhanturvaajat ovat halunneet myös kunnioittaa viime sotien veteraanien ja Salpalinjan rakentajien työtä ja pitää veteraanien perintöä esillä.
Salpalinjan linnoitteiden kunnostustalkooajatuksen keksi juvalainen rauhanturvaajaveteraani Rainer Fabricius. Miehikkälän ja Virolahden alueen linnoitteet valikoituivat työkohteiksi täällä olevien Salpalinjan museoiden vuoksi, mutta myös Kymenlaakson rauhanturvaajien, miehikkäläläisen Terho Ahosen ansiosta. Ensimmäisen kerran talkoiltiin vuonna 2013 Miehikkälän Salpalinja-museolla.
Tämän jälkeen rauhanturvaajat ovat tehneet linnoitustalkoita joka vuosi pääasiassa joko Miehikkälän Salpalinja-museolla tai Virolahden Bunkkerimuseolla tai molemmissa. Vuosina 2016 ja 2017 kenttälinnoitteita kunnostettiin myös Virolahdella Harjun Oppimiskeskuksessa ns. RUK-upseerioppilaiden opastusreitillä. Miehikkälän Salpalinja-museoalueelle on vuosien mittaan rakennettu myös museoalueen aluerakenteita kuten portaita ja turvakaiteita. Vuonna 2020 koronapandemiasta johtuen talkoita ei voitu järjestää.
Tänä vuonna Miehikkälän Salpalinja-museossa uusittiin kolmen tonnin estekivien nostossa käytetyn kolmijalan puuosat sekä tehtiin alueelle kulkua helpottavat portaat, poistettiin museoalueen huonokuntoista puustoa sekä rakennettiin ja maalattiin turvakaiteita. Virolahdella työt kohdistuivat taistelu- ja yhteyshaudan puuverhouksiin.
– Museoalueiden kenttälinnoitteet kuten taistelu- ja yhteyshautojen ja asepesäkkeiden puuverhoukset vaativat säännöllistä kunnostusta. Rauhanturvaajien työpanos on auttanut merkittävällä tavalla pitämään nämä kohteet turvallisina ja esittelykelpoisina matkailijoille, museotutkija Armi Oinonen Salpalinja-museolta kiittää tiedotteessa.
Vuosina 2013–2023 talkootunteja on kertynyt huimat noin 1440 tuntia. Talkootyöstä Miehikkälän ja Virolahden kunnat ovat maksaneet korvauksen, jonka rauhanturvaajat ovat lahjoittaneet lyhentämättöminä paikallisille veteraanijärjestöille.
Rahaa on kymmenen vuoden talkoilun tuloksena voitu lahjoittaa veteraanien, puolisoiden ja leskien kuntoutus- ja virkistystoimintaan noin 15 000 euroa.
– Saamme tästä myös itsellemme paljon. Museoiden ja veteraanien auttaminen antaa hyvää oloa. Samalla vuosittainen talkooviikonloppu on tarjonnut rauhanturvaajaveteraanille mahdollisuuden vertaistukeen ja virkistävään yhdessäoloon, toiminnan koordinaattori ja joka vuosi mukana ollut Rainer Fabricius kertoo.
Talkoiden työnjohdosta on vuosien ajan vastannut Miehikkälässä Miehikkälän Sotaveteraanien (vuodesta 2023 alkaen "Sotien 1939-1945 Etelä-Kymenlaakson perinneyhdistyksen Miehikkälän perinneosaston") puheenjohtaja Reino Pietikäinen ja miehikkäläläinen Kimmo Salmela, Virolahdella Bunkkerimuseon pääopas Erkki Rikkola. Lähes joka vuosi talkoissa on rauhanturvaajien joukossa ahkeroinut myös kymenlaaksolainen reserviläinen Jarmo Simola.
(05) 210 4400
PL 140, 48101 Kotka
PL 238, 48101 Kotka
Kymenlaaksonkatu 10, 48100 Kotka (avoinna sopimuksen mukaan)
myynti@pkank.fi
aineistot@pkank.fi
toimitus@pkank.fi
etunimi.sukunimi@pkank.fi
Teija Piipari
Sivustomme käyttää evästeitä.