Anjalassa ja Voikkaalla torjutaan vieraskasveja talkoilla
Missä ammut on?
Kansanmusiikki raikaa Kymenlaaksossa
Kädet saveen ja kuplivaa lasiin
Wiipurintien markkinat vie jälleen keskiajan tunnelmiin
Tapio Heino jäi eläkkeelle mutta ei vielä kiikkustuoliin
K-Market Hovinsaari saa uuden kauppiaan
Keskikosken museosillan painorajoitus Kouvolassa muuttuu
Mielipide: Presidentti ja Pride
Työ Kymenlaakson luonnon eteen toi ympäristöpalkinnon
Hyvä palvelu tekee iloisen mielen
Kiinteistöillä elinvoimaa Kotkaan
Arjan voitto nivelrikosta
Paikallista terveydenhuoltoa suurella sydämellä!
Monikanavaista mainontaa
Markku Ukkosen teiniaikaan kuuluivat tango ja seuratalo. -Se oli kahtalaista aikaa: kävin tangotansseissa, mutta kotona kuuntelin rockia.
Kuvat: Teija Piipari
Sammon talon tangon taika hiipui
Seuratalo Sammon tangotanssit Karhulassa pitivät pintansa 1960-luvun alkuvuosina, kun rock ja pop lietsoivat twistaamaan ja sheikkaamaan.
Tuula Ruonala
Turvalassa asuva Markku Ukkonen kuului Sammon tanssien järjestelytöiden ydinryhmään 1960-luvun alkupuolella. Tanssien järjestäjä Karhulan Katajaiset maksoi palkan tanssilippuina.
Olavi Virta, Laila Kinnunen, Olli Hämeen ja Leo Lindblomin orkesterit, Eino Grön ja Reijo Taipale houkuttelivat usein talon täyteen, 800 ihmistä.
Markku Ukkonen valikoi kaverinsa Antti Klamin kanssa levyt. Niitä tuotiin kotoa, mutta valtaosa ostettiin Karhulan Sävelaitasta Karhulan Katajaisten laskuun.
Levykopin luukusta seurattiin, kun Olavi Virran Hopeinen kuu, Reijo Taipaleen Satumaa, Eino Grönin Seinillä on korvat ja Harry Belafonten Venezuela saivat aikaiseksi kovan kuhinan.
Tanssiväki saapui Sammolle kävellen, polkupyörällä tai bussilla. Edes työssä käyvä nuori ei omistanut autoa, harvoin heidän vanhempansakaan. Mutta bussit kulkivat. Reitit ulottuivat kauppalan joka kolkkaan, Kotkan suuntaan ja Haminaan.
– Kotkansaarelle pääsi monta kertaa tunnissa, ei tarvinnut aikataulua vilkuilla, Markku Ukkonen muistaa.
Moni kotkalainen iskelmälaulaja ponnisti uransa alkuun Sammon iskelmälaulukilpailuista.
– Mikko Järvinen, Aatos Bollström ja Tapani Kansa, luettelee Ukkonen.
Laulukilpailun päätteeksi tanssittiin Veikko Ahvenaisen yhtyeen tahdittamana. Ahvenainen myös tuomaroi kilpailuja.
Rakkautta kaihoava ja pettymyksiä nyyhkivä tango liudentui rautalankamusiikin ja letkajenkan jalkoihin vuoden 1963 paikkeilla.
– Kun rautalankabändi Jan Rohde & Adventures veti Sammolla Doin´ the Jenkan …, Markku Ukkonen sanoo ja näyttää yhtyeen lp-levyä.
Toinenkin tuon ajan suosikkilevy on tallessa, rautalankavetoista rockia esittäneen Jerry Williams & The Violentsin vinyyli.
– He kävivät Sammolla monta kertaa. Silloin twistattiin Twistin` Patrician tahdissa.
1960-luvun tähdet viettivät tauot keskenään takahuoneessa. Sammy Babitzin (oik.) oli toista maata ja jutteli Markku Ukkosen (vas.) ja Antti Klamin kanssa levyjensoittokopissa. Ukkonen sai valokuvan kolmikosta myöhemmin omaan albumiinsa.
Jan Rohde tai Jerry Williams eivät räjäyttäneet pankkia. Sen teki The Renegadess 1960-luvun puolivälissä.
Yhdysvaltain sisällissodan Pohjoisvaltioiden ratsuväkiunivormuja jäljitteleviin asuihin pukeutunut bändi villitsi karhulalaistytöt liekkeihin.
Kirkkaansininen takki käärityin hihoin, keltainen huivi ja mustat nahkasaappaat. Kun tähän lisää pitkät hiukset ja pelehtivän hymyn, brittipojat pesivät mennen tullen prässihousuisen, totisen ja oman isän oloisen tangolaulajan ja soittajan.
Sinä iltana suljettuina olevia näyttämöverhoja tuijotettiin täynnä odotusta. Kun ne lävähtivät levälleen, Markku Ukkonen ällistyi, viis olemuksesta. Seurasi jotain, mitä hän ei ollut ennen kuullut.
Ensin vangitsi Cadillacin rummutussarja, se esikuva, jota pojat sittemmin takoivat pulpetinkanteen. Polveilevaa alkua: ”Well my baby drove up in a brand new Cadillac.” Uusi vaihe jymäytti kitaroista rautalankaa ja samalla jotain muuta. Saundi kulki lattiasta kropan läpi päähän ja repi musiikkimakua.
Tangotanssit eivät lopulta juuttuneet rockiin, vaan kumimattoon. Vuonna 1965 parketti kätkettiin voimistelijoiden ja kori- ja lentopalloilijoiden tarpeisiin soveltuvan kumipäällysteen alle vuosiksi. Liukaste ei auttanut.
– Loppuillasta housunpuntit olivat perunanjauhopölyn peitossa, toteaa Markku Ukkonen.
Urheiluseuran ehtyvää kassaa paikkasivat alkuun diskoillat. Ja sitten: bingo. Se veti jälleen kansaa Sammonmäelle vuonna 1970.
Tanssiyleisö ja iskelmätähdet olivat väistyneet Kotkan Työväentalolle. Paljon oli vielä niitä, jotka halusivat tanssia poski poskea vasten.
(05) 210 4400
PL 238, 48101 Kotka
Kymenlaaksonkatu 10, 48100 Kotka (avoinna sopimuksen mukaan)
myynti@pkank.fi
aineistot@pkank.fi
toimitus@pkank.fi
etunimi.sukunimi@pkank.fi
Teija Piipari
Sivustomme käyttää evästeitä.