Anjalassa ja Voikkaalla torjutaan vieraskasveja talkoilla
Missä ammut on?
Kansanmusiikki raikaa Kymenlaaksossa
Kädet saveen ja kuplivaa lasiin
Wiipurintien markkinat vie jälleen keskiajan tunnelmiin
Kouvolan kaupunki tarkistaa kiinteistörajoja ja rajamerkkejä
Tapio Heino jäi eläkkeelle mutta ei vielä kiikkustuoliin
K-Market Hovinsaari saa uuden kauppiaan
Kotkassa maan kolmanneksi parhaat hampurilaiset – Kouvola sijalla viisi
Kylillä ovat taas ovet avoinna – Kymenlaaksossa noin 30 tapahtumaa
Hyvä palvelu tekee iloisen mielen
Kiinteistöillä elinvoimaa Kotkaan
Arjan voitto nivelrikosta
Paikallista terveydenhuoltoa suurella sydämellä!
Monikanavaista mainontaa
Voitonpäivä 9. toukokuuta on suuri juhla myös Viipurissa. Tatjana Jegorova,10, ja Mila Jaksina, 8, pelehtivät Leninin patsaalla.
Kuva: Juha Metso
Sellainen on Viipuri
Pekka Hakala ja Juha Metso kulkevat myös takapihoilla.
JUHA KOSKI
Viipuri kuuluu suomalaisten ja etenkin kymenlaaksolaisten suosikkimatkakohteisiin.
Mitä Viipurille on tapahtunut? Miten siellä eletään juuri nyt? Kuka on Viipurin vaikutusvaltaisin mies? Mihin sotilaat ovat kaupungista kadonneet? Entä katulapset, koirat, kissat rosvot ja prostituoidut? Uskaltaako Viipurissa synnyttää?
Paljon kysymyksiä, mutta jokaiseen löytyy vastaus toimittaja Pekka Hakalan ja valokuvaaja Juha Metson tuoreesta kirjasta Viipuri – venäläisten kaupunki. – Viipuri on rouhea, kaupunki jossa on haju ja maku. Siellä tapaa paljon vieraanvaraisuutta. Kaupunki muuttuu koko ajan, siellä on monia kerroksia ja historiaa, luonnehtii kirjan kuvista vastaava kotkalainen Juha Metso.
Voitonpäivä 9. toukokuuta on suuri juhla myös Viipurissa. Tatjana Jegorova,10, ja Mila Jaksina, 8, pelehtivät Leninin patsaalla.
Kuva: Juha Metso
Kirja on kaukana perinteisestä matkaoppaasta. Tekijät ovat menneet myös rapistuneille takapihoille, teurastamoon, synnytyssairaalaan, kissakotiin ja muihin paikkoihin, joita ei matkakirjoissa esitellä.
– En kuvannut ravintola Espilän ruoka-annoksia, Metso toteaa.
Helsingin Sanomien toimittajana työskentelevä Pekka Hakala on seurannut Venäjän tapahtumia muiden muassa kirjeenvaihtajana 1990-luvulta lähtien. Hän kertoo, kuinka tuntematon Viipuri ja koko menetetty Karjala on ollut hänen ikäluokalleen.
– Koulussa niistä ei puhuttu eivätkä kaverit niistä kaljalla kertoneet. Elimme Suomessa, jossa vallitsi omerta, vaikenemisen laki.
Teos keskittyy Viipurin nykypäivään, mutta kirjassa luodataan myös historiaa: miten kaupunki menetettiin jatkosodassa ja mitä sen jälkeen tapahtui.
Vaikka Viipuri on edelleen rouhea ainakin suomalaisiin kaupunkeihin verrattuna, on elämä kuitenkin siistiytynyt 1980- ja 90-luvuilta. Tuolloin turismi otti laajemmassa mitassa ensiaskeliaan ja meno yltyi hurjaksi.
”Turismin myötä mustan pörssin kauppa eli fartsovka räjähti uusiin ulottuvuuksiin. Tuottoisinta trokareille oli valuuttakauppa. Suomalaiset olivat tyytyväisiä: nahkatakkimiehiltä sai markalla seitsemän ruplaa kun virallinen kurssi oli seitsemän markkaa ruplasta. Trokarit myivät markat eteenpäin kuitenkin monikertaisella voitolla. Kaikki länsitavara kelpasi, vaatteiden lisäksi taskulaskimet ja digitaalikellot.”
Lieve-ilmiöt lisääntyivät yhtä jalkaa matkailijoiden määrän kanssa. Tuskin Viipurissa enää törmää kirjassa kuvattuun todella avoimeen seksikauppaan.
”Druzbassa seksityöläiset selasivat loppuillasta vastaanoton huoneluettelossa yksin matkustavat suomalaismiehet ja tulivat ovelle koputtelemaan, että mikä on, eivätkö palvelut kelpaa.”
Pekka Hakala, Juha Metso: Viipuri – Venäläisten kaupunki (Docendo 2019), sidottu, 208 sivua.
(05) 210 4400
PL 238, 48101 Kotka
Kymenlaaksonkatu 10, 48100 Kotka (avoinna sopimuksen mukaan)
myynti@pkank.fi
aineistot@pkank.fi
toimitus@pkank.fi
etunimi.sukunimi@pkank.fi
Teija Piipari
Sivustomme käyttää evästeitä.