Leppoisaa kesää koiran kanssa
Markkinatunnelmaa Suur-Miehikkälässa
Saariston Sirkka tai Sven julkistetaan taas tänä vuonna Pyhtäällä
Kotkan kirkossa on konserttien kesä
Kotkan Kantasataman uusi brändi kertoo erilaisista kohtaamisista
Sari Varonen hätkähdyttää ulkoisella olemuksellaan
Suomen suurin yleisötapahtuma järjestetään tulevana viikonloppuna – Kymenlaaksosta mukana 15 kyläkohdetta
Kirkkoherra Helteen perheelle mökkiympäristö on rakas
16 operaatiota Ukrainan hyväksi Kotkassa
Kotkalaisessa kerrostalossa on vahva yhteisöllisyys
Kodeissa tulisi varautua pärjäämään itsenäisesti ainakin kolme vuorokautta häiriötilanteen sattuessa. Esimerkiksi pitkittynyt sähkökatko voi aiheuttaa tilanteen, jonka takia yhteiskunnan tarjoamat palveslut häiriintyvät tai jopa keskeytyvät.
Suomessa viranomaiset suosittelevat kotitalouksia varautumaan erilaisiin häiriöihin 72 tunnin ajaksi. Suositus on annettu jo ennen Ukrainan sotaa, mutta se on noussut entistä enemmän esiin kansainvälisen tilanteen kiristyessä.
− Jokaisessa kodissa kannattaa varautua esimerkiksi pitkittyvään sähkökatkoon tai vedenjakelun häiriöihin kolmen vuorokauden ajaksi, kaupungin turvallisuuspäällikkö Johanna Tauriainen toteaa tiedotteessa.
Katso videolta, miten kaupungin turvallisuuspäällikkö on varautunut erilaisiin poikkeustilanteisiin, kuten sähkökatkoihin kolmen vuorokauden ajaksi. Tauriainen antaa hyvin käytännönläheisiä vinkkejä varautumiseen.
−72 tunnin varautuminen ei ole monimutkaista. Monet tarvittavat asiat ovat niitä, mitä käytämme ihan perusarjessa. Jos haluaa hankkia jotakin ekstraa, niin esimerkiksi vesiastioita on hyvä olla kotona, Tauriainen kertoo.
https://www.youtube.com/watch?v=lmWLfWrIF-ALapsi- ja nuorisotyöhön käsiksi pääseminen on ikääntyneelle seurakunnalle iso haaste, sanoo Kouvolan vapaaseurakunnan ainoa pastori Kim Auvinen. Lapsia kaitsee Pikkutaimien vastaava lastenhoitaja Sanna Kurki.
Kuva: Teija Piipari
90-vuotias Kouvolan vapaaseurakunta etsii uusia tapoja toimia
"Jäsenistö on ikääntynyt ja vapaaehtoisista on pulaa", sanoo pastori Kim Auvinen.
Teija Piipari
– Mitäs täällä tänään on ruokana? Jahas, hernesoppaa. No, maistuuko?
Kouvolan vapaaseurakunnan pastori Kim Auvinen piipahtaa morjestamassa työhuoneensa seinänaapuria, Pikkutaimet -nimistä kristillistä ryhmäperhepäiväkotia ja sen pikkuväkeä, joka on paraikaa lounaspöydässä.
Vastaava lastenhoitaja Sanna Kurki voitelee leipiä ja täyttää ruokakupposia sitä mukaa, kun lapset pyytävät. 8-paikkainen ryhmis toimii Ahdinkadulla seurakunnan kirkon asuntosiivessä, ja sitä ylläpitää Kouvolan vapaaseurakunnan varhaiskasvatus ry.
Kouvolan vapaaseurakunnan 90-vuotisjuhlia vietettiin toukokuussa. Seurakunnan pastori Kim Auvinen, 46, on ollut työssään nyt kolme vuotta. Kouvolaan hän tuli Kotkan vapaaseurakunnasta, jossa hän ehti työskennellä 12 vuotta.
– Sain kutsun Kouvolaan, ja koska oli aika muutokselle, halusin kutsuun vastata. Joskus on avoimia hakuja, joskus työtehtäviin kutsutaan. Minun elämässäni on käynyt useimmiten niin, että on pyydetty.
Kim Auvinen ehti olla Kouvolassa reilut puoli vuotta, kun korona iski. Se tietysti muutti työn tekemisen tapaa, mutta pastorin sydämen asia, polun rakentaminen seurakunnassa, on kulkenut matkassa koko ajan, oli pandemia päällä tai ei.
– Kutsun polkua opetuslapseuspoluksi. Polulta löytyvät kanssamatkustajat, joiden kanssa pysytään yhdessä, ja toinen toistaan tukien tehdään matkaa eteenpäin. Haluan nähdä ihmisten kasvavan kristittynä, sekä löytävän paikkansa suuressa Jumalan valtakunnan työssä.
Kouvolassa on pitkään tehty laajaa lapsi- ja nuorisotyötä, joskin viime vuosina toiminnan suunta on ollut "vanhenevaan päin", sanoo Auvinen. Jäsenistö on ikääntynyt ja vapaaehtoisista on aina "enempi tai vähempi" pulaa.
– On tosiasia, että kun kymmenen vuotta mennään eteenpäin, väki vanhenee yhä ja kantokyky pienenee vuosi vuodelta. Yksi ihminen ei vie seurakuntaa eteenpäin. Työ on aina yhteistä tekemistä.
Korona laittoi ovia säppiin, mutta yhteiskunnan nollaus teki sen, että nyt ollaan valmiita tekemään asioita toisin, Auvinen sanoo.
– Seurakuntamme on ikääntyvä mutta muutosvalmis. On löydettävä uusia tapoja toimia. Kaikille avoin Pikkutaimet on toiminut vuoden verran. Pyhäkouluakin pidetään, tosin epäsäännöllisesti. Syksyksi mietitään, että pitäisikö nuorisotyöhön palkata työntekijä.
Yksi Auvisen missio on pyrkiä pois kokouskulttuurimaisesta toiminnasta.
– Seurakunta on muutakin kuin pelkkiä kokouksia, hän kuittaa.
Kim Auvinen on syntynyt Mikkelissä, mutta asunut koko ikänsä Kotkassa, jossa koti on edelleen. Perheeseen kuuluvat vaimo ja kaksi lasta. Uskoon Auvinen tuli vuonna 1999. Hengellinen koti löytyi vapaaseurakunnasta 23-vuotiaana.
– Sitä ennen minulla oli etsimisen aika. Pohdin elämää, koko maailmaa, ja luin filosofiaa ja eri uskontoja. Uskoon tulon myötä sain aloittaa uuden elämän.
(05) 210 4400
PL 140, 48101 Kotka
PL 238, 48101 Kotka
Kymenlaaksonkatu 4, 48100 Kotka (avoinna sopimuksen mukaan)
myynti@pkank.fi
aineistot@pkank.fi
toimitus@pkank.fi
etunimi.sukunimi@pkank.fi
Teija Piipari
Sivustomme käyttää evästeitä.