Kouvolan Satuviikoilla kulttuuri kulkee pyörillä lasten luo
Minä osaan! Minä olen hyvä!
Ely-keskus: Työttömiä Kymenlaaksossa elokuussa kolme prosenttia enemmän kuin vuotta aikaisemmin
Kouvolalainen lounasravintola kymmenen parhaan joukossa
Pienikin apu voi olla suuresti tarpeen
Jesse Hartoselle kartingmestaruus
Kotiseututyön ansiomitali kahdelle ansioituneelle kymenlaaksolaiselle
Ei tullut koripallostadionia, kun ei sellaista tilattukaan – Satama Areenan rakennuttajia on ryöpytetty julkisuudessa
Mielipide: Kutomossa syntyvät kauniit matot ja uuden ystävyyssuhteet
Players Sports Bar Kotkassa sulkee ovensa
Rallicross SM -sarja tekee kahden vuoden tauon jälkeen paluun Tykkimäelle
Kirppis-yrittäjäksi rakkaudesta kierrätykseen
Poikki menneet nivelsiteet voivat kasvaa takaisin kiinni
Yrittäjien uusi kumppani
Hissi, torkkupeitto ja patsaan etumus – Toimitus kävi kiertämässä Eduskuntatalon nähtävyydet
Veli-Pekka Kelloniemi
Tämä on se paikka, jonne huhtikuussa pidettävien eduskuntavaalien ehdokkaat himoitsevat, Eduskuntatalo.
Valittuja kansanedustajia odottaa ensimmäisenä päivänä aulassa vastassa talon henkilökunta, joka on opetellut valittujen henkilöiden nimet ja naamataulut ulkoa, joten ulkotakki löytää paikkansa nimikoituun komeroon. Sitten alkaa päiviä kestävä opettelu ison rakennuksen käytäviin ja huoneisiin.
Talossa voi vierailla muutenkin kuin vain vaaleihin ehdolle asettumalla, nimittäin ilmoittautumalla opastetulle kierrokselle tai kutsuttuna. Lisäksi eduskuntasalin lehterillä on mahdollista käydä seuraamassa istuntoja.
Kuva: Kati Kilpeläinen
Monia kiinnostaa rakennuksessa eniten kirkkaiden salien sijaan mediasta tuttu paternosterhissi. Latinaksi ”isä meidän” -tarkoittava, rukousnauhaa muistuttava 12 avokopin muodostava pysähtymätön hissi saa pähkäilemään, mitä tapahtuu alimman ja ylimmän kerroksen jälkeen. Kääntyykö koppi ylösalaisin? No, vastaus on tylsä, että ei käänny. Asiaa ei pääse itse testaamaan, sillä hissiin ei ole asiaa muilla kuin kansanedustajilla ja heidän avustajillaan. Entä voisiko ovettomassa hississä kiilautua varpaat tai pää lattian ja seinän väliin? Vastaus on, että ei kannata kokeilla.
Niille jotka eivät ”herrahissiin” uskaltaudu, on tarjolla italialaisella marmorilla päällystetyt portaat tai perinteinen hissi. Rakennuksessa on maan päällä kuusi kerrosta. Maanalaisten kerrosten määrä ei ole julkista tietoa, mutta kerroksia on kuulemma alaspäin vielä enemmän, joten hissit tulevat talossa liikkujalle tutuksi.
Eduskuntatalon vieressä sijaitsevassa Pikkuparlamentissa on muun muassa kansanedustajien työhuoneita.
Toinen rakennuksessa vierailevia kiinnostava seikka on Wäinö Aaltosen Tulevaisuus-patsassarja. Eduskuntasalin korkeuksissa olevia patsaita ei pääse läheltä katselemaan, mutta veistosten pronssikopiot ovat yleisön nähtävillä parissa eri paikassa rakennuksessa. Erityisen suurta mielenkiintoa on herättänyt sarjan Nainen ja lapsi -veistoksen kopio.
Eduskuntasalissa alaston nainen on pysyvästi takapuoli yleisöön päin. Pronssikopiota on sen sijaan mahdollista käydä vilkaisemassa myös etupuolelta, mikä tarkastus on ollut kuuleman mukaan varsinkin koululaisryhmien suosiossa.
Tässä se torkkupeitto on, näyttää Juho Eerolan avustaja Olli Kekkonen.
Kolmas vierailijoiden kovimmista kiinnostuksen kohteista on aikoinaan kovaa kohua herättäneet torkkupeitot. Toimituksen delegaatio pääsi hypistelemään varapuhemies Juho Eerolan torkkupeittoa Pikkuparlamentin puolella, missä hänen kansanedustajan työhuoneensa sijaitsee.
Eerolan itsensä, kuten myös kymenlaaksolaisten kansanedustajien Paula Werningin oma suosikkipaikka rakennuksessa on sauna, jossa voi puhella kansanedustajien kesken rennommin. Sheikki Laakso ja Sirpa Paatero viihtyvät työhuoneissaan Pikkuparlamentin puolella. Ville Kaunisto pitää istuntosalin viereisestä valtiosalista, joka huokuu arvokkuutta.
Valtiosalissa on niiden presidenttien patsaat, jotka ovat toimineet myös puhemiehenä – pois lukien istuva presidentti Sauli Niinistö, joka on kieltäytynyt patsaasta. Salin kattokruunujen kristallisauvat, pallot ja tähdet ovat Karhulan lasitehtaan valmistamat.
Kuvanveistäjä Wäinö Aaltosen tunnettu viiden veistoksen sarja sijaitsee Eduskuntatalon istuntosalissa. Siitä tehdyt pronssikopiot sijaistevat muualla Eduskuntatalossa.
Eduskuntatalossa kulkiessa näkee kansanedustajia työskentelemässä pienissä kopeissa, joita kutsutaan työhuoneiksi. Talossa on myös huoneita, joiden käyttö on vähentynyt: digilehtien myötä lukusalissa ei näy enää ketään, kännyköiden myötä puhelinhuoneet ovat tyhjentyneet.
”Naistenhuoneeseen” vilkaiseminen ei tuo näkymää pesutiloihin vaan pelkästään naisille tarkoitettuun kokoushuoneeseen. Onko tällainen erottelu enää poliittisesti korrektia, sitä voi jokainen pohtia omassa päässään yön pimeinä tunteina.
(05) 210 4400
PL 140, 48101 Kotka
PL 238, 48101 Kotka
Kymenlaaksonkatu 10, 48100 Kotka (avoinna sopimuksen mukaan)
myynti@pkank.fi
aineistot@pkank.fi
toimitus@pkank.fi
etunimi.sukunimi@pkank.fi
Teija Piipari
Sivustomme käyttää evästeitä.