Mielipide: Erilaisuus voikin olla lahjakkuutta
Avoimen yliopiston opintoja tarjolla Kouvolan lukiolaisille
Kaakkois-Suomen Vihreät Naiset: Läheishoiva ei saa kasaantua työikäisille naisille
Asumisneuvontapalvelu tukee kouvolalaisia asumisen haasteissa
Paula Werning: Vapaaehtoistyö ei saa vaarantaa työttömän toimeentuloa
Koiratreffit tuo karvakuonot Karhulan torille
Kymenlaakson vuoden kylä ja maaseututoimijat on valittu
Kotkan kauppatorin kehittäminen jatkuu – Yhteisterassi monipuolistuu, torin kesässä uusia toimijoita ja tapahtumia
Vesitorninkadun eteläinen osa Karhulassa suljetaan väliaikaisesti
Kotkan kaupunki ja Kotka Peace United yhteistyöhön
Kiinteistöillä elinvoimaa Kotkaan
Arjan voitto nivelrikosta
Paikallista terveydenhuoltoa suurella sydämellä!
Monikanavaista mainontaa
Camini Oy tuo ammattitaitoa ja vuosikymmenien kokemuksen Kymenlaakson nuohous- ja ilmanvaihtoalalle
Kaakkois-Suomen Vihreät Naiset: Läheishoiva ei saa kasaantua työikäisille naisille
Yhä useampi ihminen tarvitsee läheishoivaajaa, kun sosiaali- ja terveyspalveluista leikataan myös Kaakkois-Suomen hyvinvointialueilla. Läheishoiva on työssä käyvälle hoivaajalle kuormittavaa ja voi johtaa uupumukseen.
– Monet hyvinvointialueet joutuvat säästämään sote-palveluista. Tällöin siirretään palkallista hoivaa koteihin erityisesti naisten tekemäksi palkattomaksi ja näkymättömäksi työksi, muistuttaa Kaakkois-Suomen Vihreiden Naisten puheenjohtaja Tiina Rosberg tiedotteessa. – Tämä ajaa kierteeseen, joka voi tulla yhteiskunnalle monin verroin kalliimmaksi kasvavana palvelutarpeena.
Rosbergin mukaan läheishoivan käsite on vielä huonosti tunnistettu.
– Läheishoiva voi olla esimerkiksi arjen askareissa auttamista, puhelimitse asioiden hoitamista tai palveluissa avustamista – sellaista tukea, jota ilman hoivattava läheinen ei pärjää arjessa, mutta joka ei ole koti- tai omaishoitajan työtä. Omaishoitajien työ perustuu hyvinvointialueiden kanssa tehtyihin sopimuksiin ja siitä maksetaan korvausta, mutta läheishoivaajien tekemää työtä ei huomioida virallisesti mitenkään.
Työssäkäyvistä suomalaisista noin joka kolmas huolehtii tällä hetkellä läheisestään ansiotyön ohessa. Esimerkiksi 45–50-vuotiaista naispalkansaajista lähes 50 prosentilla on kodin ulkopuolisia hoivavastuita aikuisista läheisistään. Miehillä vastaava luku on 37 prosenttia.
Aiemmin tänä vuonna julkaistun Sukupolvibarometrin mukaan noin kolmannes suomalaisista ajattelee hoivavastuun kuuluvan pääasiassa naisille.
– Tulos herättää pohtimaan ihmisten asenteita ja sukupuolten välisiä eroja työelämässä ja yhteiskunnassa laajemminkin. Läheishoivan tarve osuu usein myös siihen aikaan, jolloin naisen pitäisi päästä edistämään uraansa. Yhdistelmästä syntyy helposti liian kuormittava, Rosberg sanoo.
Kaakkois-Suomen Vihreät Naiset vaatii kevätkokouksen kannanottonaan, että palvelujen leikkausten kohdalla tulisi tehdä sukupuolivaikutusten arviointi sekä huomioida leikkausten vaikutus myös läheisiin. Ennen kaikkea tulee pyrkiä ennaltaehkäisemään liian suuren hoivavastuun kasautumista läheishoivaajille ja tarjota hoivaa tarvitseville riittävät sosiaali- ja terveyspalvelut ammattilaisten toteuttamina.
(05) 210 4400
PL 238, 48101 Kotka
Kymenlaaksonkatu 10, 48100 Kotka (avoinna sopimuksen mukaan)
myynti@pkank.fi
aineistot@pkank.fi
toimitus@pkank.fi
etunimi.sukunimi@pkank.fi
Teija Piipari
Sivustomme käyttää evästeitä.