Kädet saveen ja kuplivaa lasiin
Wiipurintien markkinat vie jälleen keskiajan tunnelmiin
"Kiireisimpiä hoitolassa ovat kesäviikonloput"
Korjausurakka sulkee alikulkukäytävän viikoksi Kouvolan Lehtomäessä
Lukijan kuva: kesäluontoa
Positiivisin kotkalainen 2025 finalistit julkaistu
Kouvolan kaupunki tarkistaa kiinteistörajoja ja rajamerkkejä
Tapio Heino jäi eläkkeelle mutta ei vielä kiikkustuoliin
Kouvolassa pääsee vikkelästi vihille perjantaisin
K-Market Hovinsaari saa uuden kauppiaan
Hyvä palvelu tekee iloisen mielen
Kiinteistöillä elinvoimaa Kotkaan
Arjan voitto nivelrikosta
Paikallista terveydenhuoltoa suurella sydämellä!
Monikanavaista mainontaa
Kiinteistömaailma Kotkan yrittäjä Merja Sundberg toteaa tyytyväisenä, että asuntokauppa käy taas vilkkaana ja kysyntää on jopa enemmän kuin tarjontaa.
Kuva: Kai-Pekka Vesalainen
Koronasta huolimatta asuntokauppa käy entiseen malliin
KAI-PEKKA VESALAINEN
– Korona-ajasta huolimatta asuntokaupassa on takana nyt jo useamman kuukauden hyvä kehitys. Kauppamäärät notkahtivat viime keväänä, mutta kesäkuusta alkaen kauppoja on tehty normaaleilla volyymeillä, eikä myöskään hintatasossa ole ollut merkittäviä muutoksia, kertoo Kiinteistömaailma Kotkan yrittäjä Merja Sundberg ja toteaa halun lisätä asumisväljyyttä olevan trendi, joka tässä ajassa on voimissaan.
Kotkassa paras arvonkehitysennuste on 2010-luvun asunnoissa. Alueellisesti parasta arvonkehitystä odotetaan Toukolaan, Mussaloon ja Kotkansaarelle. Vaatimattominta kehityksen odotetaan puolestaan olevan 1970-luvun asunnoissa.
– Toisaalta tilanne avaa myös mahdollisuuksia, sillä 70-luvulla rakennetut kodit tarjoavat monin paikoin sitä paljon puhuttua ja peräänkuulutettua kohtuuhintaista asumista, pohtii Sundberg ja lisää, että toisaalta uusimpien asuntojen hinnoissa tuleekin näkyä modernien innovaatioiden hyödyt, sillä uusi asunto on ominaisuuksiltaan ja rakennustekniikaltaan ihan eri tuote kuin vanha talo.
Korona-pandemia näkyy asuntokaupassa niin, että ihmiset etsivät isompia asuntoja, mutta myytävistä asunnoista on pulaa.
– Kun kysyntä ja tarjonta eivät kohtaa, tilanne saattaa jatkossa nostaa kysytyimpien kohteiden eli isoimpien kerrostaloasuntojen sekä yleensä pienempien hintatasoa myös Kotkassa. Ehkä asuntojen ostajia on nyt etätöidenkin vuoksi enemmän, kun perheissä poikkeusoloissa kaivataan enemmän tilaa, pohtii Sundberg ja miettii, että positiivinen asia kotkalaiselle asuntokaupalle saattaa olla myös se, että ilmeisesti etätöiden vaikutuksesta asuntoesittelyissä on alkanut käydä pääkaupunkiseudun ihmisiä.
Yllättävää ehkä on, ettei asuntojen neliöhintojen kehitys ole kärsinyt koronasta, vaikka Kotkassa asuntojen hintataso on useampaan verrokkikaupunkiin vertaillen edullinen.
– Pienet kerrostaloasunnot hyvien palvelujen lähellä ovat aina tehneet kauppansa niin Kotkassa kuin muualla. Yleisestä trendistä Kotka kuitenkin poikkeaa siinä, että isojen kerrostaloasuntojen hintataso on pysynyt myyjän kannalta hyvänä. Vaikka omakotitalojen hinnat laahaavat alhaalla, mutta niiden lähiajan näkymät ovat silti jonkun verran aiempia ennusteita paremmat.
Kotkalaisena erityispiirteenä Sundberg nostaa esiin asuntosijoittajat, joiden osuutta asuntokaupassa nostaa asuntojen matala hintataso.
– Isoa pääoman kasvuahan ei Kotkassa tapahdu, mutta asunnoista on saatavissa hyvä tuotto, koska vuokrataso meillä on kohtuullisen korkea.
– Kun tuli tieto Xamkin kampuksen rakentamisesta Kantasatamaan, ilmaantui oikein rypäs sijoittajia, jotka etsivät asuntoja keskustasta.
(05) 210 4400
PL 238, 48101 Kotka
Kymenlaaksonkatu 10, 48100 Kotka (avoinna sopimuksen mukaan)
myynti@pkank.fi
aineistot@pkank.fi
toimitus@pkank.fi
etunimi.sukunimi@pkank.fi
Teija Piipari
Sivustomme käyttää evästeitä.