Anjalassa ja Voikkaalla torjutaan vieraskasveja talkoilla
Missä ammut on?
Kansanmusiikki raikaa Kymenlaaksossa
Kädet saveen ja kuplivaa lasiin
Wiipurintien markkinat vie jälleen keskiajan tunnelmiin
Kouvolan kaupunki tarkistaa kiinteistörajoja ja rajamerkkejä
Tapio Heino jäi eläkkeelle mutta ei vielä kiikkustuoliin
K-Market Hovinsaari saa uuden kauppiaan
Kotkassa maan kolmanneksi parhaat hampurilaiset – Kouvola sijalla viisi
Kylillä ovat taas ovet avoinna – Kymenlaaksossa noin 30 tapahtumaa
Hyvä palvelu tekee iloisen mielen
Kiinteistöillä elinvoimaa Kotkaan
Arjan voitto nivelrikosta
Paikallista terveydenhuoltoa suurella sydämellä!
Monikanavaista mainontaa
Kymsote on iso asia
HAMINA Titta Erkkilä toivoo positiivisuutta vuodelta 2019.
MARTTI LINNA
Vuoden vaihduttua Kymenlaakson kuntien sosiaali- ja terveystoimien henkilöstö siirtyi uuden maakunnallisen kuntayhtymän eli Kymsoten palvelukseen. Näin tapahtui, vaikka suuri osa uuden maakuntamallin toimintaa koskevasta lainsäädännöstä on vielä pahasti keskeneräistä. Haminan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Titta Erkkilä (sd.) on kuitenkin levollinen muutoksen edessä.
–Siitä on tehty eri skenaarioita, ja toiminta tapahtuu päätösten mukaan. Näen Kymsoten käynnistämisessä suuria mahdollisuuksia. Uskon esimerkiksi, että se turvaa kaikille maakunnassa paremmin tasapuoliset palvelut, kun toiminta tapahtuu saman toimijan alaisuudessa. Puhelinnumerot ja palvelupisteet pysyvät samoina kuin ennenkin.
Erkkilä muistuttaa kuitenkin, että uuden toimintamallin käyttöönotto vaatii valvontaa.
–Kuntajohtajat tulevat kokoontumaan vähintäänkin kuukausittain katsomaan, missä mennään. Tiedon on myös kuljettava Kymsoten hallinnosta kuntien omille hallituksille ja valtuustoille.
Muutos haukkaa euro- ja henkilöstömääräisesti ison osan kuntien tähän asti tarjoamista palveluista pois. Maassa onkin esitetty kysymyksiä siitä, onko nykyisen kaltaisilla peruskunnilla enää mitään virkaa. Kyllä on, vakuuttaa Erkkilä.
–Muutos lisää toiminnan ennustettavuutta. Me tiedämme esimerkiksi, paljonko meillä on lapsia ja paljonko heitä ennustetaan lähivuosina syntyvän. Samoin tiedämme, paljonko rakennuslupia on haettu. Sitä on paljon vaikeampi ennustaa, kuinka paljon ihmiset sairastavat tai eivät sairasta. Jatkossa pystymme keskittymään esimerkiksi koulutus- ja varhaiskasvatusasioihin paremmin, kun valtuutettujen ei tarvitse enää hallita ihan kaikkea.
Talousennustajat julkaisivat joulun alla kilvan ennusteitaan maan talouskasvun hiipumisesta. Sotea tai ei, kuntatalous jatkuu kireänä.
–Kuntien valtionosuuksia ei ole enää varaa leikata. Kuntien tehtävät ovat koko ajan lisääntyneet samalla, kun rahoitus on vähentynyt, Erkkilä toteaa.
(05) 210 4400
PL 238, 48101 Kotka
Kymenlaaksonkatu 10, 48100 Kotka (avoinna sopimuksen mukaan)
myynti@pkank.fi
aineistot@pkank.fi
toimitus@pkank.fi
etunimi.sukunimi@pkank.fi
Teija Piipari
Sivustomme käyttää evästeitä.