Kotkan K-Market Hovilaan uusi kauppias
Kenosta 60 000 euron voitto Kouvolaan
Konttisairaala toimii yhtenä keskussairaalan väistötilana
Risteilyalus Sirena avaa Kotkan risteilykesän
Kesäbussi vie Käyrälammelle lauantaista alkaen
Positiivisin kotkalainen 2025 finalistit julkaistu
Kouvolan kaupunki tarkistaa kiinteistörajoja ja rajamerkkejä
Tapio Heino jäi eläkkeelle mutta ei vielä kiikkustuoliin
Kouvolassa pääsee vikkelästi vihille perjantaisin
K-Market Hovinsaari saa uuden kauppiaan
Kiinteistöillä elinvoimaa Kotkaan
Arjan voitto nivelrikosta
Paikallista terveydenhuoltoa suurella sydämellä!
Monikanavaista mainontaa
Camini Oy tuo ammattitaitoa ja vuosikymmenien kokemuksen Kymenlaakson nuohous- ja ilmanvaihtoalalle
Lankilassa asuva Pullin perhe käy tervehtimässä tutuksi tulleita lampaita miltei päivittäin.
Kuva: Kai-Pekka Vesalainen
Lampaat viihtyvät "kesätöissä" Kotkan Ruonalassa
KAI-PEKKA VESALAINEN
Kotkassa on otettu lampaat apuun luontoa vahingollisesti manipuloivan vieraslajin jättipalsamin hävitystyössä. Hurukselan Kalliomäen tilalta lainassa olevien lampaiden kesätyö jatkuu pitkälle syksyyn, mutta jättipalsami on maistunut isohkolla laitumella oleskeleville lampaille niin, että myönteiset vaikutukset alueen ekosysteemi ottaa varmuudella kiitollisuudella vastaan.
– Kun päätimme, että lampaat tulevat Ruonalan Töyryläntielle tekemään kesätöitä, haimme puistokummiperheitä nimenomaan lähialueelta, jolloin parhaiten tuetaan lampaiden kesätyötoimintaa. Perheet ovat auttamassa lampaiden hoidossa, mutta samalla he tutustuvat vieraslajeihin. Olemme myös tiedottaneet alueen asukkaita vieraslajeista ja niiden hävittämisestä, kertoo viherympäristön osallisuuskoordinaattori Inka Setälä.
Lampaista huolehtii 17 perhettä, joiden hoitovastuu on kerrallaan nelisen päivää.
– Lampaiden hoitajat saavat kuitenkin käydä alueella tarkastamassa aitauksen kunnon ja seuraamassa lampaiden vointia koko kesän ajan. Lampaita voivat kaikki kiinnostuneet käydä ihastelemassa, mutta niitä ei saa ruokkia, koska jättipalsami on niiden herkkua.
– Nämä lampaat ovat luomulampaita, joten ne eivät ole täysin tottuneet ihmisiin. Lampaat ovat täällä nimenomaan kesätöissä syömässä hankalimmillaan jopa kolmemetriseksi läpitunkemattomaksi tiheiköksi kasvavaa jättipalsamia, muistuttaa Setälä. Hän tietää, että kosketuksesta herkästi poksahtavasta kodasta jättipalsami pystyy ”ampumaan” siemeniä jopa seitsemän metrin etäisyydelle.
– Jättipalsamille lampaat ovat tehokas hävityskeino, koska tämän vieraslajin siemenpankki pysyy maassa usean vuoden ajan. Toinen tämän hentojuurisen kasvin hyvä hävitystapa on kitkeminen tai verson katkaiseminen ennen kukintaa, sillä sen versot irtoavat maasta helposti. Jos siemeniä sisältäviä kasvinosia ei kehity, niin kasvi häviää paikalta tavallisesti muutamassa vuodessa, tarkentaa kaupungin kunnossapidon työnjohtaja Satu Ylimäki.
Viherympäristön osallisuuskoordinaattori Inka Setälä ja kunnossapidon työnjohtaja Satu Ylämäki sekä puistokummit Heli Tähtinen, Emilia Mäkelä ja Liisa Kurki ovat kaikki tukemassa Kalliomäen tilan luomulampaita niiden ansiokkaassa kesätyössä.
Kuva: Kai-Pekka Vesalainen
Kesälampaat ovat noin viisivuotiaita suomenlampaita, mutta aikaisemmin niillä ei ole ollut nimiä.
– Tänä vuonna lampaiden hoitajat saavat antaa lampaille nimet, jotka puistotoimelaisten muodostama raati valitsee ehdotusten pohjalta. Lampaiden kuvat nimineen ripustetaan aitaan kaikille avoimeen perjantaina 5. elokuuta kello 17.30 järjestettävään nimeämisjuhlaan mennessä, mainitsee Setälä.
– Aikaisempina vuosina kaupungin puistotoimi on niittänyt jättipalsamin, mutta jatkossa tarkoitus on tarjota lampaille kesätöitä useampana vuonna. Niillehän on rakennettu aitaus ja suojakatokset. Vesihuollosta on huolehtinut Kymen Vesi, selvittää Ylämäki, jonka mukaan lampaiden laidun on ollut yksi pahimmin jättipalsamin valtaamista alueista Kotkassa.
Kaikki lampaiden hoitajat ovat Kotkassa samalla puistokummeja, mutta heidät on lampuri Tuomas Mattila erikseen perehdyttänyt lampaiden hoitotehtäviin. Yksi puistokummiperheistä ovat hoitovastuujaksonsa suorittaneet Pullit: isä Petri, äiti Tiina sekä lapset viisivuotias Aava ja kahdeksanvuotias Peetu.
Hoitovastuuviikolla Peetu laski lampaat ja pesi sekä täytti äitinsä kanssa lampaiden vesisaavit. Isä tarkasti aidan kunnon ja tarvittaessa tilkitsi maalla kovan sateen aiheuttamia isompia reikiä. Perheen naiset olivat tietysti kaikessa miesten apuna.
– Olemme myös lähes päivittäin kulkeneet tästä ohi ja katsoneet, että kaikki lampaat ovat paikalla, ja niillä on kaikki hyvin.
Tiina Pulli löysi 15 lampaan joukosta itselleen ystävän.
Kuva: Kai-Pekka Vesalainen
Pullit sai mukaan puistokummitoimintaan se, että he pitävät eläimistä, jollaisia heillä itsellään ei ole. Toinen merkityksellinen seikka oli, että Pullien koti Lankilassa sijaitsee vajaan kilometrin päässä lammasaitauksesta, mikä antaa mahdollisuuden päivittäisille käynneille.
(05) 210 4400
PL 238, 48101 Kotka
Kymenlaaksonkatu 10, 48100 Kotka (avoinna sopimuksen mukaan)
myynti@pkank.fi
aineistot@pkank.fi
toimitus@pkank.fi
etunimi.sukunimi@pkank.fi
Teija Piipari
Sivustomme käyttää evästeitä.