Anjalassa ja Voikkaalla torjutaan vieraskasveja talkoilla
Missä ammut on?
Kansanmusiikki raikaa Kymenlaaksossa
Kädet saveen ja kuplivaa lasiin
Wiipurintien markkinat vie jälleen keskiajan tunnelmiin
Tapio Heino jäi eläkkeelle mutta ei vielä kiikkustuoliin
K-Market Hovinsaari saa uuden kauppiaan
Keskikosken museosillan painorajoitus Kouvolassa muuttuu
Mielipide: Presidentti ja Pride
Työ Kymenlaakson luonnon eteen toi ympäristöpalkinnon
Hyvä palvelu tekee iloisen mielen
Kiinteistöillä elinvoimaa Kotkaan
Arjan voitto nivelrikosta
Paikallista terveydenhuoltoa suurella sydämellä!
Monikanavaista mainontaa
Kuva: Juha Koski
Lyseolaisia jo
neljässä polvessa
KUNNIAA Vuoden lyseolaiseksi valittu Esko Almgren ajattelee lämmöllä vanhaa kouluaan.
JUHA KOSKI
juha.koski@ankkurilehti.fi
– Tunteen lämpö ailahtaa sydämessäni aina, kun Kotkan Lyseo mainitaan, Esko Almgren, 86, sanoo.
Sanojen aitoutta ei voi epäillä, sillä Almgrenin suvussa samaa koulua on käyty neljässä sukupolvessa. Kotkan Lyseon seniorit -yhdistys valitsi hiljattain Esko Almgrenin Vuoden lyseolaiseksi.
– Isäni meni kouluun vuonna 1905, rakennus oli vielä hieman keskeneräinen. Itse aloitin Kotkan Lyseossa ensimmäisen luokan 1943. Suomi oli silloin vaikeassa tilanteessa. Ilmahälytyksiä ja pommituksia oli jatkuvasti.
Satamakaupungin pommitukset yltyivät niin rajuiksi, että osa oppilaista siirrettiin evakkoon Lapinjärven Porlammille.
– Minut lähetettiin nuoremman Heikki-veljeni kanssa sotalapseksi Ruotsiin. Kävin siellä ensimmäisen luokan uudestaan ruotsiksi.
Ylioppilaslakin Almgren painoi päähänsä olympiavuonna 1952. Pian olivat edessä maantieteen ja biologian opinnot Helsingin yliopistossa.
Eipä aikaakaan, kun filosofian maisterin ja vanhan opinahjon tiet kohtasivat 1957. Hänet nimitettiin Kotkan Lyseon virkaa tekeväksi rehtoriksi.
Almgrenin neljästä lapsesta kaksi on käynyt Kotkan Lyseota ja heidänkin lapsistaan useampi. Yli satavuotias koulurakennus alkaa nykyisten homekoulujen joukossa olla harvinaisuus, samoin neljä polvea oppilaita samasta suvusta.
Arvostetun Vuoden lyseolainen -tittelin yksi peruste on Almgrenin aloitteellisuus koulun vanhan Steinway-flyygelin kunnostamisessa. 1950-luvulla hankittu flyygeli varastoitiin koulun peruskorjauksen ajaksi noin kahdeksan vuotta sitten. Kun arvokas soitin tuotiin takaisin, huomattiin, että se oli vaurioitunut pahoin. Niinpä koulussa polkaistiin pystyyn tukikampanja korjausrahojen keräämiseksi. Tuotto ei kuitenkaan riittänyt. Esimerkiksi puuosat jouduttiin lähettämään Puolaan saakka kunnostettaviksi.
Niinpä Kotkan kaupunginvaltuustossa tuolloin istunut Almgren laittoi puoluetoverinsa Veijo Kilpeläisen kanssa liikkeelle aloitteen, jolla Kotkan kaupunki saatiin mukaan flyygelin korjauskuluihin. Summa oli 15 000 euroa.
Esko Almgren pääsi kertomaan muistojaan flyygelin kunnostuksesta ja monista muistakin asioista salintäyteiselle oppilasjoukolle, joka palkitsi tarinat raikuvilla aplodeilla.
– Tilaisuus oli arvokas ja minulle hyvin tärkeä, Almgren summaa kädessään pian kehyksiin menevä Vuoden lyseolaisen kunniakirja.
(05) 210 4400
PL 238, 48101 Kotka
Kymenlaaksonkatu 10, 48100 Kotka (avoinna sopimuksen mukaan)
myynti@pkank.fi
aineistot@pkank.fi
toimitus@pkank.fi
etunimi.sukunimi@pkank.fi
Teija Piipari
Sivustomme käyttää evästeitä.