Anjalassa ja Voikkaalla torjutaan vieraskasveja talkoilla
Missä ammut on?
Kansanmusiikki raikaa Kymenlaaksossa
Kädet saveen ja kuplivaa lasiin
Wiipurintien markkinat vie jälleen keskiajan tunnelmiin
Tapio Heino jäi eläkkeelle mutta ei vielä kiikkustuoliin
K-Market Hovinsaari saa uuden kauppiaan
Keskikosken museosillan painorajoitus Kouvolassa muuttuu
Mielipide: Presidentti ja Pride
Työ Kymenlaakson luonnon eteen toi ympäristöpalkinnon
Hyvä palvelu tekee iloisen mielen
Kiinteistöillä elinvoimaa Kotkaan
Arjan voitto nivelrikosta
Paikallista terveydenhuoltoa suurella sydämellä!
Monikanavaista mainontaa
Mielipide: Aallon Sunila Kotkassa – sekundaako?
Aallon Sunilaan vuonna 2004 pääkaupungista muuttaneena ja tänä vuonna sinne palanneena, haluan tuoda kokemusteni kautta muotoutuneen näkemykseni alueesta, vastineena Ankkurissa (16.9.) olleelle kirjoitukselle. Olen onnekseni seurannut sunilalaista elämänmenoa myös sen "hyvinä" aikoina, jolloin tehdas huolehti kaikesta. Olin hyvin pieni lapsi kun yli 70 vuotta sitten tulin ensimmäisen kerran Sunilaan. Talojen kauneus ja mm. sisävessa teki maalaislapseen lähtemättömän vaikutuksen.
Ennen pesukoneita pyykit siellä pestiin käsin kahdessa pesulatilassa, nykyisessä Alvariskan salissa ja Aallon Majan rakennuksessa, jossa oli myös tehtaan sauna. Olen ehdottanut, että Aallon Maja (nyt tyhjillään) muutettaisi moderniksi sauna- ja pesulatilaksi jälleen, useiden taloyhtiöiden asukkaiden yhteiseen käyttöön. Se tietenkin vaatisi sijoituksia. Yhteiset pesu- ja saunatilat olivat aikaansa edellä, edistyksellisiä ja kuvastivat Aallon pariskunnan sosiaalista ajattelua ja aikakauden henkeä muutenkin. Sen sijaan en ole koskaan nähnyt tai kuullut että työväestö olisi "syönyt ulkona".
Tänä päivänä päätökset asukkaille järjestettävistä palveluista ja esim. rakennusten korjauksista tehdään taloyhtiöiden omissa piireissä, pääasiassa niiden vuosittain valitsemissa hallituksissa. Aina ei näissä elimissä asiantuntemus ja asukkaiden yhteinen paras ole johtotähtenä. Tarvitaan paljon keskustelua kaikkien, niin osakasasukkaiden kuin vuokralaisten kesken. Kun isännöintikin on ulkoistettu, se jää helposti pelkäksi tekniseksi isännöinniksi.
Olen ehdottanut, että Sunilan taloyhtiöille koottaisi hoitokuntatyyppinen – vaikka epävirallinenkin – elin, joka antaisi neuvoja ja ohjeita esim. korjauksista ja ulkoalueiden hoidosta nykyisten resurssien puitteissa. Paljon työtä ja arvokasta pääomaa on mennyt hukkaan väärien remonttien ja alueen suojelusta piittaamattomuuden takia. Toivon, että taloyhtiöt ottavat ehdotuksesta kopin. Toimintaan on mahdollista saada ulkopuolista rahoitusta.
Yhteistiloja alueella on, lähes tyhjillään oleva entinen koulu, jota voisi hyödyntää moneen. Sunilan Pirttiä ja Alvariskaa unohtamatta.
Kotkan julkisen liikenteen järjestelyt kohtelevat Sunilaa kaltoin. Mikään ei aikatauluissa muutu vuodesta toiseen – ellei sitten vuoroja taas vähennetä. Ongelmana on ettei Sunilasta ole mahdollista käydä töissä ellei omista autoa (tai kahta, jos perheessä on toinenkin työssäkäyvä). Tämä aiheuttaa sen ettei alueelle muuta uusia perheitä. Myös koulujen lopettamiset tai siirtymiset kauas vähentävät alueen houkuttavuutta.
Viime aikoina tuohtumusta ja pelkoa Sunilan asukkaissa on herättänyt sinällään pienen joukon päihteiden käyttö ja seuraamukset. Sijoittajat ovat avainasemassa kun valitsevat vuokralaisiaan. Ongelmista pitää olla tietoisia ja toimia sen mukaan.
Lopuksi haluan nostaa Aalto romantiikan sille kuuluvan arvoon – ei siinä ole mitään naurettavaa! Joskus nämä aineettomat asiat vastoinkäymisten jälkeen, koituvat meidän kaikkien iloksi ja hyödyksi. Menkää kaikki katsomaan Virpi Suutarin elokuva Alvar ja Aino Aallosta (pyörii parhaillaan myös Kotkassa). Siinä vilahtaa ainoana suomalaisena asumisyhdyskuntana kahdesti Sunila.
Britt-Marie Ekström
muotoilija
Pro Sunilan puheenjohtaja 2008 - 2015
Helsinki
(05) 210 4400
PL 238, 48101 Kotka
Kymenlaaksonkatu 10, 48100 Kotka (avoinna sopimuksen mukaan)
myynti@pkank.fi
aineistot@pkank.fi
toimitus@pkank.fi
etunimi.sukunimi@pkank.fi
Teija Piipari
Sivustomme käyttää evästeitä.