Kouvolan rokotuspiste muuttaa huhtikuussa kauppakeskus Valtariin
Vuoden 2022 Esikko-tunnustus Terhi Kivimaalle
Liike Nyt: "Haluamme porvarihallituksen"
Xamk ensimmäistä kertaa Suomen suurin avoimen kouluttaja
Mielipide: Matalan kynnyksen palveluita on lisättävä
"Teemme Kairon osalta parasta mitä pystymme"
Haminalainen lakimies jättää työelämän – Aikoo elää osinkotuotoilla eläkkeeseensä asti
Haminan Kirkkojärven ja Poitsilan kouluja esitetään lakkautettavaksi
Äänestysnumeroiden kanssa passaa olla tarkkana
Uusi kuoro ja musiikkiteatteri Haminaan
Mielipide: Akkumateriaalitehdashanke on arvioitavaa uudelleen
Akkumateriaalitehdas on luvitusvaiheessa paljastunut 60-prosenttisesti kiinalaisten omistamaksi kemikalitehtaaksi. Kiina pyrkii maailmanvaltaan nk. pehmein keinoin, jotka kuitenkin tarvittaessa hiljentävät kritiikin. Se ostaa ylijäämillään kaikkialta maata, peltoa, satamia ja osakkeita, raaka-aineita sekä yrityksiä. Kiina ”lainoittaa” 3. maailman maissa tie-, rautatie- ja satamahankkeita, jotka maksukyvyttömiltä siirtyvät kiinalaiseen omistukseen. Kiina pyrkii strategisten resurssien ja talouden hallintaan eikä se toimissaan kysele ihmisoikeuksien perään. Kiinalaisen teollisuuden päästäminen Suomen talouteen ja raaka-aineiden hallintaan on strateginen virhe. Tässä tapauksessa oli tarjolla läntisiäkin operaattoreita.
Kiina harjoittaa uiguuriväestön, tiibetiläisten ja kommunistipuolueesta riippumattoman ajattelun julmaa sortoa sekä rikkoi sopimuksen Hongkongin itsehallinnon ja demokratian säilyttämisestä edes siirtymäajan verran. Kiinan johto pitää demokratiaa, ihmisoikeuksia ja kansalaisyhteiskuntaa vihollisenaan ja perustanut kansalaisilleen digiavusteisen sosiaalisen kontrolli- ja rangaistusjärjestelmän 600 miljoonine valvontakameroineen. Tällaisen hallinnon tukeminen on läntisen perusarvojen, etiikan ja kansallisen etumme vastaista.
Kiina näyttää tukevan Venäjän sotaa Ukrainaa ja läntistä sivistystä, demokratiaa ja ihmisyyttä vastaan. Kiinan todelliset aikeet Suomea ja Ruotsia kohtaan käyvät ilmi sen tuoreesta ”rauhansuunnitelmasta”, jossa Suomi ja Ruotsi vaaditaan jätettäväksi Venäjän etupiiriin. Käynnissä on kolmas kaupankäynti Suomen kohtalosta. Ensimmäinen käytiin Tilsitissä 1807, toinen Moskovassa ja Berliinissä 23.8.1939. Molemmissa lehmäkaupoissa Suomi joutui sotaan ja onnettomuuksiin. Emme tiedä, mikä on Ukrainan sodan lopputulos ja ilmeinen suurvaltojen sopimus etupiireistä, mutta hälytyskellojen soisi kalkattavan eikä sinisilmäisyyteen ole varaa.
Jos Kiina siirtyy suoraan aseelliseen apuun Venäjälle tai muutoin yhtyy sotaan, katoaa Kotka-Haminan akkumateriaalitehdas työpaikkoineen savuna ilmaan. Ilman epäröintiä ja kompensaatiota tuhottu Saksalan ikimetsäkin kaadettiin turhaan.
Kun lapiota ei vielä ole pistetty maahan, on aikalisän paikka ja hanke on arvioitavaa uudelleen. Tarvitaan valtioneuvoston poliittinen linjaus. Moraalisten ja kaupallisten tekijöiden lisäksi on arvioitava kansallinen turvallisuus ja huoltovarmuus. Tehtaalle on hankittava länsimainen operaattori. Jotta ”työpaikkoja” tulisi, olisi paikallispoliitikkojen opeteltava ymmärtämään kansainvälistä muutosta ja globalisaation U-käännöstä. Kaupungin pienen sisärenkaan soisi raottavan liiketoimintaa verhoavaa seitsemää salaisuuksien huntua, että suunnitelmista voitaisiin ajoissa käydä aitoa keskustelua.
Rooman keisari Vespasianus totesi pojalleen, ettei käymälästä hankittu raha haise. Kuitenkaan perusarvoja, itsekunnioitusta eikä omaa toiminta-alustaa ole sallittavaa myydä.
Juhani Pekkola
Sosiologian dosentti
(05) 210 4400
PL 140, 48101 Kotka
PL 238, 48101 Kotka
Kymenlaaksonkatu 10, 48100 Kotka (avoinna sopimuksen mukaan)
myynti@pkank.fi
aineistot@pkank.fi
toimitus@pkank.fi
etunimi.sukunimi@pkank.fi
Teija Piipari
Sivustomme käyttää evästeitä.