Anjalassa ja Voikkaalla torjutaan vieraskasveja talkoilla
Missä ammut on?
Kansanmusiikki raikaa Kymenlaaksossa
Kädet saveen ja kuplivaa lasiin
Wiipurintien markkinat vie jälleen keskiajan tunnelmiin
Positiivisin kotkalainen 2025 finalistit julkaistu
Kouvolan kaupunki tarkistaa kiinteistörajoja ja rajamerkkejä
Tapio Heino jäi eläkkeelle mutta ei vielä kiikkustuoliin
K-Market Hovinsaari saa uuden kauppiaan
Kotkassa maan kolmanneksi parhaat hampurilaiset – Kouvola sijalla viisi
Hyvä palvelu tekee iloisen mielen
Kiinteistöillä elinvoimaa Kotkaan
Arjan voitto nivelrikosta
Paikallista terveydenhuoltoa suurella sydämellä!
Monikanavaista mainontaa
Mielipide: Akkumateriaalitehtaan jätevedet ovat myrkyllisiä ja lisäävät lämpökuormaa
Haminan akkumateriaalitehtaan tuotannon jätteistä 99,7 prosenttia halutaan sijoittaa matalaan Suomenlahteen. Jätteiden dumppaamista mereen lobbaavat voimakkaasti seudun kehitysyhtiö Cursor Oy ja Haminan kaupunki. Tekniikka jätevesien puhdistamiseen on olemassa, mutta CNGR Finlandin 17.8.23 järjestämässä seminaarissa kävi selväksi, että taloudellinen kannattavuus ajaa luonnon edelle eikä jätevesiä haluta puhdistaa. Jätteiden käsittely maksaa, mutta niin se maksaa muillekin yrityksille, kunnille ja kotitalouksille. Haminaan ei synny tavoiteltua maailman vihreintä akkumateriaalitehdasta, jos Suomenlahti on sen kaatopaikka. Vai palataanko todella historiaan, kaivetaan jätteet takapihalle ja lasketaan vesistöön?
Toivomme, että Cursor, Haminan ja Kotkan kaupungit eivät sulje korviaan tehtaan ulkopuolisilta asiantuntijoilta ja asukkailta. Näyttää huolestuttavasti siltä, että he ajavat vain yhden yrityksen asiaa ja yrityksen julistamaa totuutta. Aluehallintovirasto sai hankkeesta 406 muistutusta tai mielipidettä. Muistutuksen tai mielipiteen jättäjinä on yksityishenkilöitä, ryhmiä, yhdistyksiä, osakaskuntia, kalatalousalueita ja yrityksiä. 153 vaatii suljettua kiertoa tai jätevesien johtamisen kieltoa. 128 vaatii tehokkaampaa jätevesien käsittelyä. 118 mielipiteessä ollaan huolissaan päästöistä mereen, vaikutuksista kalakantoihin ja/tai kiinteistöjen arvon alenemiseen. Viranomaiselle on jätetty myös asiantuntijalausunto, jossa todistetaan yrityksen mallinnus virheelliseksi.
Jäteveden sulfaattipitoisuus on 62 000 mg/l. Se on yli 200 kertaa enemmän kuin Haminan edustalla. Pitoisuus on myrkyllinen, ei luonnollinen murtovedelle. Sulfaatti korrosoi betonia ja terästä. Kohtalainen rasitus betonille aiheutuu pitoisuudella 600-3000 mg/l ja hyvin vahva rasitus pitoisuudella yli 6000 mg/l. Suomesta ei löydy mitään tutkimustietoa CNGR:n päästöä lähelläkään olevista pitoisuuksista.
Jäteveden lämpötilasta ei ole keskustelu, se on 40 astetta, mutta CNGR Finland Oy:n mallinnuksen mukaan se muuttuu heti purkupaikalla 5,6 asteiseksi vuoden ympäri. Fakta on, että lämpö heikentää happitilannetta ja lisää rehevöitymistä, mutta tämänkin yritys sivuuttaa kokonaan. Heidän 40 asteinen jätevesi viilentää merta eikä lämmitä.
Outi Lankia, Hannele Kalske, Camilla Cleve, Santeri Kinnunen, Jani Heinänen, Sirpa Salmi, Raija Seppälä, Jani Jaakkola, Markku Enqvist ja Katja Räsänen
(05) 210 4400
PL 238, 48101 Kotka
Kymenlaaksonkatu 10, 48100 Kotka (avoinna sopimuksen mukaan)
myynti@pkank.fi
aineistot@pkank.fi
toimitus@pkank.fi
etunimi.sukunimi@pkank.fi
Teija Piipari
Sivustomme käyttää evästeitä.