BBQ-ruokaa Sapokan kesäravintolasta
Miehikkälän kesässä peppu pyörii ja kantri soi
Positiivisin kouvolalainen 2023 -äänestys on käynnissä
Jarmo Korhonen on kokenut veneilijä
Mielipide: Luottamus uutisointiin sai vakavan kolhun
Kouvolassa ja Iitissä kuvataan kesällä kauhuelokuvaa – Rooleissa monia tuttuja kasvoja
Kuninkaantieajossa yleisö pääsee seuraamaan museo- ja harrasteautoja
Poikki menneet nivelsiteet voivat kasvaa takaisin kiinni
Kotkan entinen rahatoimisto takaisin pankiksi
Mielipide: Vain Ukrainan Nato-jäsenyyden tähden
Mielipide: Akkumateriaalitehtaiden jätevedet ovat uhka Itämerelle
Suomen Malminjalostus Oy:n toimitusjohtaja Matti Hietanen kertoo, että akkuteollisuuden merkittävimmät ympäristöongelmat liittyvät prekursoritehtaan prosessista aiheutuviin sulfaattipäästöihin (HS 13.4).
Kiinalaisen CNGR:n ja Suomen Malminjalostus Oy:n yhteisyritys CNGR Finland Oy aikoo ratkaista ongelman pumppaamalla natriumsulfaatin puhdistamatta Suomenlahteen. Jätevesien purkupaikka olisi Haminan edustan matala sisäsaaristo, jossa veden vaihtuvuus on tutkitusti heikkoa johtuen merenpohjan kynnyksistä ja allastuneisuudesta.
Jos jätevesien osalta ei vaadita sulfaatin puhdistamista kuten teollisuus ehdottaa, syntyy Suomen suurin yksittäinen sulfaatin päästölähde. Jätevedessä olisi suolaa natriumsulfaattina 100 grammaa litrassa. Näin painava seos sekoittuu huonosti ja se painuu meren pohjalle aiheuttaen kerrostumista, happikatoa, rehevöitymistä sekä myrkyllisten rikkivedyn ja metyylielohopean muodostumista. Suomenlahden suolapitoisuus on noin 4 g/l.
Jätevesi sisältäisi sulfaattia 62 000 mg/l, joka on yli kaksisataa kertaa enemmän kuin saariston vähäsuolaisessa murtovedessä. Sulfaattipäästö Suomenlahteen olisi joka päivä lähes 300 tonnia.
Jätevesillä aiheutettasiin turhaan vakava uhka rannikkomme meriluonnolle, koska ratkaisuja vesien käsittelyyn on olemassa. Northvoltin akkumateriaalitehtaassa Skellefteåssa Ruotsissa jätevedestä poistetaan natriumsulfaatti. Sulfaattia poistetaan jätevesistä myös Suomen kaivosteollisuudessa.
Akkumateriaalitehdashankkeita on suunnitteilla tai ympäristölupavaiheessa useissa Suomen rannikkokaupungeissa. Akkumateriaalitehtaiden jätevesien riskit Itämerelle tulee tiedostaa. Mielestämme tarvitaan tutkimustietoa, valtakunnallista ohjeistusta ja tiukempia vaatimuksia jäteveden käsittelylle.
Suojeltaessa ilmastoa ei saa pilata Itämerta. Talvivaaran natriumsulfaattipäästöjen aiheuttamaa ympäristökatastrofia ei pidä toistaa rannikkovesissämme.
Outi Lankia FM, Porvoo
Raija Seppälä FM, Hamina
Risto Niinisaari DI, Hamina
(05) 210 4400
PL 140, 48101 Kotka
PL 238, 48101 Kotka
Kymenlaaksonkatu 10, 48100 Kotka (avoinna sopimuksen mukaan)
myynti@pkank.fi
aineistot@pkank.fi
toimitus@pkank.fi
etunimi.sukunimi@pkank.fi
Teija Piipari
Sivustomme käyttää evästeitä.