Harri Mannonen Pariisin koripallojoukkueeseen
Mielipide: Kouvolan valtuustossa on sammutettu valot
Kuusankosken Rantapuiston sillan ja raitin rakentaminen sekä Mielakan hiihtoylikulun perustusten korjaustyöt käynnistyivät
Heijastimella bussiin maksutta Kotkan joulunavauksen päivänä
Kotkan kaupunki julistautuu Suomen piparipääkaupungiksi
Mielipide: Maailman vihrein akkumateriaalitehdas
Kotkan Citymarketin kauppias vaihtuu
Yhteinen taival alkoi kynsistä
Miun & ihanan kaupan tarina
Kotihoitoa Kouvolassa - Myö välitetään sinusta!
Mielipide: Ärräpäitä rokotuksista
Kymenlaakson hyvinvointialuetta (HVA) parjattaessa huonosti suunnitellusta ja toteutetusta rokotuksista on hyvä tuoda esille muutamia taustatietoja. Valtion toimesta korvattiin 2020–2022 koronasta aiheutuneita ylimääräisiä kustannuksia kunnille ja kuntayhtymille noin 5 miljardilla eurolla. Sosiaali- ja terveysministeriö myönsi valtionavustuksia testauksesta, rokottamisesta ja hoidosta aiheutuneisiin lisäkustannuksiin. Aiemmin rokotus- ja testaushenkilöstönä voitiin hyödyntää valtion tuella yksityisen sektorin tuotantoa.
Nyt tilanne on toinen, Kymen HVA:lle ennustettu alijäämä tälle vuodelle on yli 50 miljoonaa euroa. Kun koronasta syntyy lisäkustannuksia vuonna 2023, rahoitus laahaa perässä ja reagoi toteutuneiden kustannusten kasvuun kahden vuoden viiveellä. Syyskuun alussa tuli voimaan hoitotakuu. Hoitotakuun mukaan perusterveydenhuoltoon tulee päästä 14 vuorokauden kuluessa ja suun terveydenhuoltoon neljän kuukauden sisään. HVA:lla ei ole liioin ylimäärästä henkilökuntaa, jota voitaisiin suurissa määrin ohjata rokottamaan ilman, että se näkyy jossakin muualla.
Taudin ollessa nykyään tartuntatauti, jonka leviämistä THL seuraa Suomen jätevesistä, on hyvin vaikeaa ennustaa sen käyttäytymistä tai rokotuksiin hakeutumisen intoa. HVA:eet noudattavat THL:n ohjeistuksia. Sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuson tehtävä on viestiä maan hallitukselle, että hyvinvointialueita ei jätetä yksin koronakustannusten kanssa. On selvää, että tukea tarvitaan.
Pandemian alussa tautia torjuttiin hyvällä suojautumisella, käsihygienialla sekä ihmiskontaktien välttämisellä ja kotona sairastamisella. Nykytiedon valossa nämä keinot ovat edelleen suositeltavia. Toivottavasti kaupatkin lisäävät käsidesit ja desinfektiopyyhkeet jälleen tiloihinsa.
Onneksi taudin muoto on vuosien saatossa lieventynyt ja rokotukset estävät hyvin vaikeaoireisen taudin kehittymisen. Maltilla ja suojautumisella tästäkin selvitään ja rokotteita on luvattu riittävän kaikille halukkaille.
Riikka Turunen (kesk.)
aluehallituksen jäsen
(05) 210 4400
PL 140, 48101 Kotka
PL 238, 48101 Kotka
Kymenlaaksonkatu 10, 48100 Kotka (avoinna sopimuksen mukaan)
myynti@pkank.fi
aineistot@pkank.fi
toimitus@pkank.fi
etunimi.sukunimi@pkank.fi
Teija Piipari
Sivustomme käyttää evästeitä.