BBQ-ruokaa Sapokan kesäravintolasta
Miehikkälän kesässä peppu pyörii ja kantri soi
Positiivisin kouvolalainen 2023 -äänestys on käynnissä
Jarmo Korhonen on kokenut veneilijä
Mielipide: Luottamus uutisointiin sai vakavan kolhun
Kouvolassa ja Iitissä kuvataan kesällä kauhuelokuvaa – Rooleissa monia tuttuja kasvoja
Kuninkaantieajossa yleisö pääsee seuraamaan museo- ja harrasteautoja
Poikki menneet nivelsiteet voivat kasvaa takaisin kiinni
Kotkan entinen rahatoimisto takaisin pankiksi
Mielipide: Vain Ukrainan Nato-jäsenyyden tähden
Mielipide: Eläke-etuudet ja verotus on porrastettava huollettujen lasten lukumäärän perusteella
Suomalaisten tahdon vastainen ja alhainen syntyvyys on hyvinvointivaltion kustannusvajeen juurisyy.
Syntyvyys laski alle uusintamistason vuonna 1969. Vuonna 2022 syntyvyys oli 1,32 lasta/nainen, kun suomalaisten toive on keskimäärin 2,44 lasta. Suomalaiset saavuttavat noin puolet tahtomastaan lapsiluvusta. Vuosittain syntyy alle 45 000, kun kestävä taso on noin 70 000 lasta. Syntyvyyden ollessa 1,5 lasta/nainen, muut tekijät vakioiden, väestö puolittuu kahden sukupolven välein.
Lasten huvettua väestö ikääntyi. Työiässä olevien määrä vähenee samalla kun ikääntymisen kustannukset kohoavat tuottavuutta nopeammin. Hyvinvointivaltio on rakennettu terveen väestöpohjan varaan, mutta sen rahoituspohja on rapautunut.
Kustannusvajetta lääkitään lähinnä velalla ja palveluiden supistamisella, joita sanotaan ”leikkauksiksi”. Näin käynnistyivät nollasummapelit, joissa voimakkaat eturyhmät saavuttavat etuja vähäväkisten kustannuksella. Leikkaukset eivät kuitenkaan korjaa perusongelmaa. Vain syntyvyyden palauttaminen vähintään uusiutumistasolle 2,1 tervehdyttää julkisen rahoituspohjan.
Lapset ja lapsiperheet ovat talouden selkäranka, jolla ei kuitenkaan ole painostusvoimaa politiikassa. Jos lapsiperheiden taloudellista asemaa heikennetään oloissa, jossa lapsiin sekä perheisiin ja kotihoitoon kohdistuva ylenkatse on muotia, laskee syntyvyys entisestään ja julkisen talouden romahdus kiihtyy. Hyvinvointivaltion strategisia edellytyksiä on varottava purkamasta.
Hyvinvointivaltion ja eläkejärjestelmän kestävyyttä lisäisi eläke-etujen ja verotuksen selkeä positiivinen porrastus hoidettujen lasten lukumäärän mukaan. Näin tunnustetaan lastenhoitotyön tuottavuus ja välttämättömyys sekä vähennetään vapaamatkustamista. Lapset ovat eläkejärjestelmän ja hyvinvointivaltion turva.
Kansan tahtoman syntyvyyden palauttamisen jälkeen kuluu sukupolvi sosiaalivaltion rahoituspohjan eheytymiseen. Se on kuitenkin ainoa toimi, jolla tulevaisuus voidaan turvata. Tunnemme syyt lapsikatoon ja on täysin mahdollista tukea toivottua lasten hankintaa. Lapset ovat onnen lähde mutta myös tuottavin investointi. Jokainen suomalainen lapsi tuo kansantalouteen noin neljä miljoonaa euroa.
Ajatus ”korvata puuttuva väestö jonkun muun kouluttamilla osaajilla” on eettisesti kestämätön ja teknisesti mahdoton. Lisäksi tulijoiden syntyvyyden tulisi olla kestävällä tasolla. Näin ei ole.
Suomalaisten terve tavoite on hyvä elämä lasten kanssa. Toimet, jotka vähentävät perheen yhteistä aikaa tai jo pienten lasten määrääminen julkiseen kasvatukseen, ovat epäeettisiä ja yleisen edun vastaisia.
Valtiovallan, kuntien ja yritysten tavoitteeksi on asetettava jatkuvuus eli Suomen ylisukupolvisen kestävyyden palauttaminen – kansalaisten tahtoma syntyvyys.
Juhani Pekkola
Sosiologian dosentti
(05) 210 4400
PL 140, 48101 Kotka
PL 238, 48101 Kotka
Kymenlaaksonkatu 10, 48100 Kotka (avoinna sopimuksen mukaan)
myynti@pkank.fi
aineistot@pkank.fi
toimitus@pkank.fi
etunimi.sukunimi@pkank.fi
Teija Piipari
Sivustomme käyttää evästeitä.