Kouvolan Satuviikoilla kulttuuri kulkee pyörillä lasten luo
Minä osaan! Minä olen hyvä!
Ely-keskus: Työttömiä Kymenlaaksossa elokuussa kolme prosenttia enemmän kuin vuotta aikaisemmin
Kouvolalainen lounasravintola kymmenen parhaan joukossa
Pienikin apu voi olla suuresti tarpeen
Jesse Hartoselle kartingmestaruus
Kotiseututyön ansiomitali kahdelle ansioituneelle kymenlaaksolaiselle
Ei tullut koripallostadionia, kun ei sellaista tilattukaan – Satama Areenan rakennuttajia on ryöpytetty julkisuudessa
Mielipide: Kutomossa syntyvät kauniit matot ja uuden ystävyyssuhteet
Players Sports Bar Kotkassa sulkee ovensa
Rallicross SM -sarja tekee kahden vuoden tauon jälkeen paluun Tykkimäelle
Kirppis-yrittäjäksi rakkaudesta kierrätykseen
Poikki menneet nivelsiteet voivat kasvaa takaisin kiinni
Yrittäjien uusi kumppani
Mielipide: Hybridisodasta hämmennyssotaan
Sodan aikana käytetty kieli ei useinkaan ole kovin tieteellistä. Pikemminkin pyritään luomaan mielikuvia, jotka kuvaavat vihollisen paholaisen kaltaiseksi ja oman osapuolen rauhanenkeliksi.
Sotaisen tiedottamisen kehittelijänä toisen maailmansodan aikana oli Joseph Goebbels, mutta ennen häntäkin on harjoitettu sotaa tukevaa uutisointia. Goebbelsin uudistus oli se, että kun kerran valehdellaan, niin valehdellaan kunnolla. Mitään todennettavia yksityiskohtia ei kannata sekoittaa joukkoon, koska aina joku takertuu juuri sellaiseen ja ydinsanoma hämärtyy.
Hämmennyksen käyttämisestä sodankäynnin keinona ei juuri ennen 2000-lukua ole puhuttu. Termiä on kyllä mukava käyttää sen monitulkintaisuuden takia. Yleensä (ja minun mielestäni aina) sodassa on kyse vallasta ja rahasta, mitkä sodasta puhuttaessa ovat sama asia.
Onkin sodan todellisuuden peittelyä antaa ymmärtää toimivansa pelastajana, silloinkin kun väittää tekevänsä työtä ihmisoikeusloukkausten estämiseksi ja niiden korjaamiseksi. Lähes aina nämä toimenpiteet kohdistetaan vain omiin pelastettaviin ja vastustajan ”pelastettaville” ei juuri apua anneta. Häviölle jääneen rahat siirtyvät pelastajien taskuihin.
Sodan kustannuksia arvioidessamme kannattaa unohtaa sankariteot, ja keskittyä sotien ympäristölle ja terveydelle aiheuttamiin haittoihin sekä sotien aikana tapahtuvaan ihmisoikeuksien kaventumiseen. Eliitin valta kasvaa ja tavallisten ihmisten ääni katoaa.
Taloudelliset menetykset kohdistuvat raskaimpina niihin, joilla ei ole ennestäänkään juuri mitään. Vammautumisista ja kuolemista huolimatta tilastot kertovat sotia seuraavan voimakkaan väestönkasvun, vaikka se on yksi sotien alkamisen perussyistä.
Ehkäpä suomalaisten tärkein tehtävä on pyrkiä muuten kuin aseita jakamalla saamaan käynnissä olevat lukuisat sodat päättymään ja tulevaisuudessa estämään keinoista piittaamattomia vallantavoittelijoita istumasta päättäjien pöytiin. Varsinkin kun yhdessä pitäisi ratkaista muitakin ihmiskunnan tulevaisuuden uhkia: väestön hallitsematonta kasvua, taloudellista ja sosiaalista eriarvoisuutta, ympäristön tuhoutumista kuten ilmaston lämpenemistä, demokratiavajetta, kulkutauteja, sairauksia ...
Markku J Kekäläinen
Korela
(05) 210 4400
PL 140, 48101 Kotka
PL 238, 48101 Kotka
Kymenlaaksonkatu 10, 48100 Kotka (avoinna sopimuksen mukaan)
myynti@pkank.fi
aineistot@pkank.fi
toimitus@pkank.fi
etunimi.sukunimi@pkank.fi
Teija Piipari
Sivustomme käyttää evästeitä.