Anjalassa ja Voikkaalla torjutaan vieraskasveja talkoilla
Missä ammut on?
Kansanmusiikki raikaa Kymenlaaksossa
Kädet saveen ja kuplivaa lasiin
Wiipurintien markkinat vie jälleen keskiajan tunnelmiin
Positiivisin kotkalainen 2025 finalistit julkaistu
Kouvolan kaupunki tarkistaa kiinteistörajoja ja rajamerkkejä
Tapio Heino jäi eläkkeelle mutta ei vielä kiikkustuoliin
K-Market Hovinsaari saa uuden kauppiaan
Kotkassa maan kolmanneksi parhaat hampurilaiset – Kouvola sijalla viisi
Hyvä palvelu tekee iloisen mielen
Kiinteistöillä elinvoimaa Kotkaan
Arjan voitto nivelrikosta
Paikallista terveydenhuoltoa suurella sydämellä!
Monikanavaista mainontaa
Mielipide: Ikäihmisten voimakas kasvu – hyvinvointia myös eläkkeellä
Suomalaista kansanterveyttä on rakennettu sodan jälkeen todella isoilla askelilla. Kansanterveys on parantunut ja pitkäaikaissairaiden osuus pienentynyt, mutta se ei kuitenkaan ole poistanut sitä, etteikö perusterveyden- ja sosiaalihuoltoon sekä erikoissairaanhoitoon jouduta panostamaan edelleen entistä enemmän resursseja. Monet kansanterveysongelmat ovat kehittyneet suotuisaan suuntaan lääketieteen kehityksen myötä, mutta myös elintapojen muutosten kautta.
Vaikka monet kansanterveyden ongelmista ovat vuosikymmenten saatossa vähentyneet, ne ovat silti erittäin yleisiä. Joka kolmannella 75 vuotta täyttäneellä miehellä ja joka neljännellä naisella on todettu sepelvaltimotauti. Työssäkäyvistä noin joka neljännellä on merkkejä työuupumuksesta. Huolestuttavaa on myös se, että kansanterveyden myönteiset muutokset ilmenevät selkeimmin varttuneissa ikäluokissa, mutta nuorempien aikuisten terveyden hyvä kehitys on ikävä kyllä pysähtynyt. Positiivista kehityksessä on kuitenkin se, että terveiden elinvuosien odote tutkimuksissa näyttää runsaan vuosikymmenen aikana lisääntyneen yli kolmella vuodella.
Kotkassa väestön keski-ikä on lähes 47 vuotta, joka poikkeaa maan keskiarvosta reilulla kolmella vuodella. Tämä tarkoittaa, että Kotkassa yli 65-vuotiaiden osuus asukasluvusta on jo nyt yli 10 000 ja tämä osuus tulee kasvamaan jo seuraavan vuosien aikana useammalla tuhannella.
Ikäihmisten kasvava osuus Kymenlaakson väestörakenteessa tuo merkittävän paineen tulevan hyvinvointialueen päätöksentekoon. Ikääntymisen seurauksena sairaiden ja toimintarajoitteisten lukumäärä kasvaa väistämättä, vaikka sairastavuus pienenisi kunkin ikäryhmän sisällä. Tämä tulee olemaan suuri haaste tulevalle aluevaltuustolle, miten Kymenlaakson tuleva hyvinvointialue tulee järjestämään mm. ikäihmisten kotihoidon, perus- ja erikoissairaanhoidon sekä sosiaalihuoltolain mukaiset asumispalvelut kuin myös tarpeenmukaiset kuntoutus- ja terveydenhuollon palvelut laadullisesti ja määrällisesti niin, että voimme olla tyytyväisiä siihen, miten tulevaisuuden palveluverkosto on rakentunut.
Julkisessa keskustelussa esiin nostettu kysymys Kymenlaakson kaksinapaisuudesta sekä sen kielteisestä vaikutuksesta tulevaan päätöksentekoon hyvinvointialueella täytyy saada loppumaan. Uusien aluevaltuutettujen tulee yhdessä paneutua tähän kysymykseen perinpohjaisesti ja heittää ”sotakirveet” aivan muualle ja aloittaa yhteisen hyvinvointialueen järjestäminen ja kehittäminen rakentavassa hengessä.
Heikki J. Oksanen (sit.)
aluevaaliehdokas
(05) 210 4400
PL 238, 48101 Kotka
Kymenlaaksonkatu 10, 48100 Kotka (avoinna sopimuksen mukaan)
myynti@pkank.fi
aineistot@pkank.fi
toimitus@pkank.fi
etunimi.sukunimi@pkank.fi
Teija Piipari
Sivustomme käyttää evästeitä.