Anjalassa ja Voikkaalla torjutaan vieraskasveja talkoilla
Missä ammut on?
Kansanmusiikki raikaa Kymenlaaksossa
Kädet saveen ja kuplivaa lasiin
Wiipurintien markkinat vie jälleen keskiajan tunnelmiin
Positiivisin kotkalainen 2025 finalistit julkaistu
Kouvolan kaupunki tarkistaa kiinteistörajoja ja rajamerkkejä
Tapio Heino jäi eläkkeelle mutta ei vielä kiikkustuoliin
K-Market Hovinsaari saa uuden kauppiaan
Kotkassa maan kolmanneksi parhaat hampurilaiset – Kouvola sijalla viisi
Hyvä palvelu tekee iloisen mielen
Kiinteistöillä elinvoimaa Kotkaan
Arjan voitto nivelrikosta
Paikallista terveydenhuoltoa suurella sydämellä!
Monikanavaista mainontaa
Mielipide: Kattava joukkoliikenneverkko on Kouvolassa iso haaste
Viime aikoina uimahallikeskustelussakin esiin tullut Kouvolan kaupungin iso pinta-ala on myös joukkoliikenneverkolle melkoinen haaste. Alalla työllistettynä itsekin tokaisen usein matkustajille, että kaikki tiet vievät Kouvolaan (Matkakeskukseen), josta sitten vaihtaen jatketaan perille. Eli kunnasta puuttuu kokonaan heilurilinjat ja ennen kaikkea niihin matkustajat.
Olisi matkustajan kannalta huomattavasti mieluisampaa, jos samalla bussivuorolla pääsisi siihen strategisen max. 1,5 kilometrin päähän kohteesta. Tuo on se, joka määrittelee esimerkiksi kävelymatkan kodin tai työpaikan ja bussipysäkin välisen matkan inhimillisen etäisyyden. Otettakoon myös huomioon, että tämän pituinen etäisyys ei siedä kovinkaan paljon raskaita kantamuksia. Matkakeskus tällaisessa rautatiekaupungissa kuten Kouvola on se paikka, josta matkustajat tulevat keskittyneesti muun muassa junilta/junille kyytiin. Joitain taajamien välisiä vuoroja Kouvolassakin on, mutta ei niissä juuri ketään muita matkustajia kulje kuin ne koululaiset, joita varten ne vuorot on perustettu.
Karvalakki-mielipiteellä sanottuna, ilman tutkijan koulutusta: Suomessa on vähän yli 7miljoonaa ajoneuvoa, ja Kouvola on yksi Suomen henkilöautoisin kunta. Ja edelleen, jokaisella ihmisellä nykypäivänä on ihan oma aikataulu, joten ei bussien aikataulut valitettavasti palvele kuin murto-osaa kunnan asukkaista. Suurkaupungeissa, joissa bussivuoroja on jokaiselle kaupunginosalle, on myös matkustajamäärät ihan eri luokkaa. Tämä on kuitenkin huono vertailukohde, mutta siitä huolimatta sen ilmaisin. Myös sanonta "oli pakko tulla bussilla" on Kouvolan seudulla hyvin kuuluisaa matkustajien puhetta. Joskus kauan sitten esimerkiksi Kossilan Liikenne ajeli markkinaehtoisesti kaikki kylät, jotka kuntakuusikkoon kuuluivat ja nykyiset naapurikunnat vielä päälle. Kaikki muutkin alueen liikennöitsijät ajoivat niin sanotusti omia alueitaan. Mutta henkilöautojen määrä oli ihan toista luokkaa kuin nyt. Ainoa motivaatio joukkoliikenteen kehittämiseen valtiolle ja kunnille taitaa olla tällä hetkellä ympäristöasiat, päästöt, jonka varaan tulevaa aktiivista joukkoliikennettä voidaan jollain tavalla rakentaa.
Kouvolan kaupungille konsulttitoimiston rakentama uusi liikenneverkko on kyllä jo hieman suuntaa antava sille, miten bussilla matkustaja pääsee suoraan omaan kohteeseen ja työpaikalle. Mutta kävelymatkoilta bussipysäkeille ei vieläkään vältytä. Takavuosina matkustajat pääsivät Voikkaalta Inkeroisiin ja päinvastoin bussia vaihtamatta. Uudessa mallissa taitaa olla samalle systeemille paluu. Valkealan kirkonkylä on myös se suunta, joka tarvitsee heilurilinjat Matkakakeskukselta ja takaisin taajamakylistämme. Tästä huolimatta Kouvola tulee edelleen olemaan Suomen autoistuneimpia kaupunkeja.
Ilkka Sarpola
Kuusankoski
(05) 210 4400
PL 238, 48101 Kotka
Kymenlaaksonkatu 10, 48100 Kotka (avoinna sopimuksen mukaan)
myynti@pkank.fi
aineistot@pkank.fi
toimitus@pkank.fi
etunimi.sukunimi@pkank.fi
Teija Piipari
Sivustomme käyttää evästeitä.