Hamina-Kotka sataman liikenteessä piristystä
Kouvolan datakeskuksen pääkäyttäjäksi tulee Tiktok
Käyrälammen esteettömät reitit esittelyssä
Muoti se on muistokivissäkin
Tykkimäen moottoriradalla pärinää äitienpäiväviikonloppuna
Koiratreffit tuo karvakuonot Karhulan torille
Kymenlaakson vuoden kylä ja maaseututoimijat on valittu
Kotkan kauppatorin kehittäminen jatkuu – Yhteisterassi monipuolistuu, torin kesässä uusia toimijoita ja tapahtumia
Vesitorninkadun eteläinen osa Karhulassa suljetaan väliaikaisesti
Kotkan kaupunki ja Kotka Peace United yhteistyöhön
Kiinteistöillä elinvoimaa Kotkaan
Arjan voitto nivelrikosta
Paikallista terveydenhuoltoa suurella sydämellä!
Monikanavaista mainontaa
Camini Oy tuo ammattitaitoa ja vuosikymmenien kokemuksen Kymenlaakson nuohous- ja ilmanvaihtoalalle
Mielipide: Kiina on akkuteollisuuden markkinajohtaja
Kevään aikana on paikallisen median palstoilla keskusteltu Kiinan roolista seudulle sijoittumassa olevan akkuteollisuuden toimijana. Kirjoittajat ovat oikeassa siinä, että nykyisessä maailmantilanteessa on syytä huolelliseen harkintaan. Kiinan poliittinen järjestelmä tiedetään eikä sen suhteen olla sinisilmäisiä.
Kotkan-Haminan-seudun tilanne on kehittymässä monella tapaa positiivisesti. Yrittäjämyönteisyys on alueellamme kasvanut ja seutu kiinnostaa investointialueena. Akkuteollisuuden sijoittuminen seudulle tukee vahvasti ja pitkäkestoisesti tätä kehitystä. Uudet mittavat investoinnit ja niiden tuomat työpaikat kerrannaisvaikutuksineen mahdollistavat myös pitkään negatiivisena jatkuneen väestökehityksen kääntymisen myönteisempään suuntaan.
Suomen kansallisen akkustrategian tavoitteena on nostaa kotimaisten mineraalien jalostusarvoa ja luoda Suomeen mahdollisimman kattava akkuarvoketju. Suuri osa akkuarvoketjun vaiheista on tällä hetkellä erittäin vahvasti aasialaisten ja erityisesti kiinalaisten yritysten hallinnassa. Kiina on akkutoimialan markkinajohtaja ja kiinalaisilla yrityksillä on alan parasta teknologista osaamista. Kiina on myös vahvasti Eurooppaa edellä alan kehityksessä.
Kysynnän kasvaessa akkualan toimijat näkevät mahdollisuuden kasvattaa tuotantoa ja liikevaihtoa Euroopassa, jossa on valmisteilla 32 akkukennotehdasta. Niistä 10 on kiinalaisten investointeja, sijoittuen kuuteen eri maahan (Saksa, Iso-Britannia, Unkari, Ranska, Espanja, Portugali). Hiljattain julkistettiin iso kiinalainen anodi-investointi naapurimaahamme Ruotsiin. Edellä mainituissa maissa nämä investoinnit on toivotettu tervetulleiksi.
Kotkan katodimateriaalitehtaan osaomistajaksi on tulossa valtionyhtiö Suomen Malmijalostus Oy, joka on halunnut saada hankkeelleen parhaan mahdollisen kumppanin, jotta toiminta olisi mahdollisimman kilpailukykyistä.
Kiinalaiset eivät saa Suomesta mitään teknologiaa tai etuoikeuksia. Päinvastoin. He tuovat parhaan akkuteknologian ja teollisen osaamisen tänne ja mahdollistavat sen, että voimme luoda ja kehittää Suomeen uuden teollisuuden alan ja arvoketjun. Lisäksi saamme hyvät edellytykset kehittää omaa osaamistamme jatkossa.
Tehdashankkeen myötä kiinalaiset eivät myöskään saa mitään sellaista asemaa, jolla voisivat vaikuttaa asioihin Suomessa. Suurin riski on sijoitukseen liittyvä kaupallinen riski. Tältä osin on hyvä tiedostaa, että kyse on kiinalaisten pörssiyhtiöiden enemmistöomistamista tehtaista. Mikäli toiminta ei osoittaudu kannattavaksi ja hanke joskus myöhemmin kaatuu, niin suurin haitta asiasta koituisi enemmistöomistajalle. Toki myös kaupunkia kohtaisi suuri rakennemuutostilanne, joita täällä on vuosikymmenten varrella koettu ennenkin. Kaupunkikehityksen näkökulmasta emme kuitenkaan voi olla tarttumatta suureen kehitysmahdollisuuteen, varsinkaan sillä perusteella, että joku asia voi mahdollisesti mennä tulevaisuudessa pieleen. Melkoinen määrä menestyneitä yrityksiä olisi tuolla logiikalla jäänyt perustamatta.
Kiinalaisomisteinenkin yhtiö toimii Suomessa Suomen lainsäädännön ja käytäntöjen mukaisesti. Suomen Malmijalostus arvioi jatkuvasti Kiinaan liittyviä riskejä ja yhtiö keskustelee asiasta valtio-omistajan kanssa säännöllisesti. Kiinan suuntaan kyseessä on samalla kaupallinen neuvottelu, jossa kaikki yhdessä haemme parhaita investointikumppaneita Suomeen ja Kotkaan. Parhaat kumppanit ovat samalla paras tae Kotkan investoinnin kestävälle menestykselle.
Esa Sirviö
kaupunginjohtaja
Markku Hannonen
kaupunkisuunnittelujohtaja
Toni Vanhala
kehitysjohtaja
(05) 210 4400
PL 238, 48101 Kotka
Kymenlaaksonkatu 10, 48100 Kotka (avoinna sopimuksen mukaan)
myynti@pkank.fi
aineistot@pkank.fi
toimitus@pkank.fi
etunimi.sukunimi@pkank.fi
Teija Piipari
Sivustomme käyttää evästeitä.