Junalla pääsee pian retkeilemään Repoveden kansallispuistoon
Valokuvia esillä monipuolisesti Kouvola-talolla
Matonpesupaikat on avattu Kouvolassa
Kouvolan kaupungin ja Kymsoten yhteinen tahtotila: Kymenlaaksossa tulee turvata vahvat päivystyspalvelut
Maakaasun tulo Venäjältä katkeaa lauantaina 21. toukokuuta kello 7
Juha Huhtala erotettiin Liike Nytistä
Kouvola haluaa osansa Iitin Kymiringin heinäkuisesta kisafiiliksestä
Roppakaupalla epäonnea mukana – Ranskassa sattunut onnettomuus poiki Juha Marttiselle kirjan verran tarinaa
Kotimaisen tekemisen historiaa tarjolla kansanoopperan muodossa
Liikenne Saimaan kanavasta siirtyi maanteille ja raiteille – Kanavakonkarin mielestä Venäjän ei kannata irtisanoa vuokrasopimusta, josta se saa rahaa, vaikka yhtään laivaa ei kulkisi
Kodeissa tulisi varautua pärjäämään itsenäisesti ainakin kolme vuorokautta häiriötilanteen sattuessa. Esimerkiksi pitkittynyt sähkökatko voi aiheuttaa tilanteen, jonka takia yhteiskunnan tarjoamat palveslut häiriintyvät tai jopa keskeytyvät.
Suomessa viranomaiset suosittelevat kotitalouksia varautumaan erilaisiin häiriöihin 72 tunnin ajaksi. Suositus on annettu jo ennen Ukrainan sotaa, mutta se on noussut entistä enemmän esiin kansainvälisen tilanteen kiristyessä.
− Jokaisessa kodissa kannattaa varautua esimerkiksi pitkittyvään sähkökatkoon tai vedenjakelun häiriöihin kolmen vuorokauden ajaksi, kaupungin turvallisuuspäällikkö Johanna Tauriainen toteaa tiedotteessa.
Katso videolta, miten kaupungin turvallisuuspäällikkö on varautunut erilaisiin poikkeustilanteisiin, kuten sähkökatkoihin kolmen vuorokauden ajaksi. Tauriainen antaa hyvin käytännönläheisiä vinkkejä varautumiseen.
−72 tunnin varautuminen ei ole monimutkaista. Monet tarvittavat asiat ovat niitä, mitä käytämme ihan perusarjessa. Jos haluaa hankkia jotakin ekstraa, niin esimerkiksi vesiastioita on hyvä olla kotona, Tauriainen kertoo.
https://www.youtube.com/watch?v=lmWLfWrIF-AMielipide: Kolme tarinaa Leninistä
Muistomerkkeihin liittyy merkitys eli tärkeä asia, jota haluamme muistaa ja arvostaa. Sibelius-puisto tuo mieleen musiikin ja taiteen, Juha Vainiontien laatat lempeän ihmisyyden ja hyvän mielen. Nämä arvot jaetaan. Sen sijaan Lenin-patsas merkitsee ihmisille vastakkaisia asioita. Esille on noussut kolme merkitystä ja kertomusta.
Kommunismissa Lenin on profeetta, jonka sana on kaiken epäilyn yläpuolella. Luvallista on vain Leninin ajatusten uusintaminen. Bolsevismin jälkeläiset kokoontuvat muisteloihin puoluesuhteilla Neuvostoliitosta hankkimansa patsaan ympärille pitämään yllä ryhmän kiinteyttä. Koettujen – todellistenkin historian vääryyksien – vapahtaja on tämä patsas. Toisaalta Leninin perustaman valtion hirmuteot kielletään tai ainakin selitetään parhain päin.
Toinen Lenin-patsaan arvostajien joukko koostuu lähinnä keski-ikäisistä, jotka pitävät Neuvostoliiton Suomeen kohdistunutta painostusta ja täkäläistä taipumista suomettumiseen – kuten Lenin patsaan ja -puiston rakentamiseen – nostalgisena historian vaiheena. Asennetta voidaan selittää nk. Tukholma-syndroomalla, jossa uhri samaistuu väkivallantekijään, jopa ryhtyy puolustelemaan tätä. Näin vältetään historian analysointi ja omaksutaan taipuisa mieli. Kukapa tietää, vaikka nöyrällä asenteella voisi jälleen olla käyttöä tulevaisuudessa.
Kotkassa elää vielä ihmisiä, jotka kokivat Neuvostoliiton hyökkäyksen 30.11.1939 alkaen. Kotkassa alkoivat siviiliväestön pommitukset - sotarikokset. Ihmisiä kuoli ja monet kotkalaiset jättivät kaupungin suojatakseen lapsiaan ja itseään. Tilanne vastaa Venäjän parhaillaan suorittamaa hyökkäystä Ukrainassa. Sodan uhreille ja heidän jälkeläisilleen Lenin-patsas on neuvosto-venäläisen imperialismin muistomerkki, joka muistuttaa väkivallasta ja kuolemasta. Sodan kauhut kokeneet tai oivaltaneet kysyvät, miksi kaupunki ylläpitää ja kunnioittaa Kotkaan kohdistuneen hyökkäyksen merkitystä? Eikö pikemminkin ole sodan uhrien vuoro saada arvostusta ja henkistäkin suojaa?
Kotkan kaupunginvaltuusto käsittelee esitystä Lenin-patsaan siirtämisestä maakuntamuseoon. Siellä se olisi edelleen palvottavissa, muisteltavissa tai kritisoitavissa asiaan kuuluvan taustatiedon tuella. Kaupunginvaltuutetut päättävät millaisia merkityksiä he kotikaupungissaan pitävät kohtuullisina ja virallisen muistamisen arvoisina.
Juhani Pekkola
FT Dosentti
(05) 210 4400
PL 140, 48101 Kotka
PL 238, 48101 Kotka
Kymenlaaksonkatu 4, 48100 Kotka (avoinna sopimuksen mukaan)
myynti@pkank.fi
aineistot@pkank.fi
toimitus@pkank.fi
etunimi.sukunimi@pkank.fi
Teija Piipari
Sivustomme käyttää evästeitä.