Bussit ajavat vappuna myös yövuoroja
Yleisessä Saunassa yksi konsertti
Varissaaren ravintolatoiminnan ja yhteysliikenteen kilpailutus avattu
Haminan Mäntlahden entisen upseerikylän alueen tontit myynnissä
Näyttelijä Eero Ahosta Hamina Priden suojelija
Koiratreffit tuo karvakuonot Karhulan torille
Kymenlaakson vuoden kylä ja maaseututoimijat on valittu
Vesitorninkadun eteläinen osa Karhulassa suljetaan väliaikaisesti
Kotkan kauppatorin kehittäminen jatkuu – Yhteisterassi monipuolistuu, torin kesässä uusia toimijoita ja tapahtumia
Sopeuttaminen tuottaa tulosta Kouvolassa
Kiinteistöillä elinvoimaa Kotkaan
Arjan voitto nivelrikosta
Paikallista terveydenhuoltoa suurella sydämellä!
Monikanavaista mainontaa
Camini Oy tuo ammattitaitoa ja vuosikymmenien kokemuksen Kymenlaakson nuohous- ja ilmanvaihtoalalle
Mielipide: Kuolemasta on tehty liian steriiliä
Kuolemasta on vuosien saatossa tehty Suomessa liiankin steriiliä ja hyvinkin suljettua. Joskus vuosisatoja sitten saatettiin vainajaa säilyttää ulkorakennuksen aitassa, kun ei ollut muita säilytystiloja. Mutta ei myöskään voitu tutkia vainajien kuolinsyitä, koska puuttui patologian laitoksia. Nykyisin kappelit ovat lähes aina rakennettu sairaaloiden hämärimpiin nurkkiin. Myös hautausmailla kappelit ja vainajien säilytystilat piilotetaan pimeimpään kulmaan. Siihen liittyykin hieman tietynlaista mystisyyttä.
Kuoleman vastaanottamisesta pitäisi tehdä vähän avoimempaa. Se tarkoittaisi myös sitä, että siitä saattaisi jäädä omaiselta jopa pelkotilaa pois, ja rakkaan lähimmäisen lopullisesta poistumisesta parempi muisto. Ainahan omaisen menettäminen on erittäin surullista. Kuolemaan pitäisi yhteiskunnassamme kuitenkin jotenkin saada enemmän avoimuutta. Todettakoon, että omaiset tietenkin itse aina päättävät, mikä on kenellekin sopiva tilaisuus.
Maailmassa on tällä hetkellä sotia ja konflikteja useassa kohteessa. Muslimien ja ortodoksien tapa haudata omaisensa on luultavasti kaikkein avointa kaikelle kansalle. Ainakin lapsille Suomessa hautajaistilanteet saattavat olla useimmiten hieman jopa jännittäviä, ehkä pelottaviakin. Jokainen meistä kuoleman joskus joutuu kohtaamaan. Siitä pitäisikin tehdä sen kaltainen tilanne, josta ei saisi jäädä liian synkkä kokemus. Se on kuitenkin – ja valitettavasti – väistämätöntä jokaiselle meistä. Sodat ovat ainoita tilanteita, joissa kuolemasta ei tehdä suljettua ja liian steriiliä.
Kuolema on edelleen Suomessa tabu, tai sellaiseksi se on vuosien saatossa tehty. Luulen, että menettämisen tuskaa avoimuus saattaisi lähiomaiselta hieman helpottaa. Mene ja tiedä, kuuluu sanonta.
Järjestin aikoinaan Kouvolan ja Kotkan käräjäoikeuden lautamiehille retken pari kertaa THL:n patologiselle laitokselle. Molempiin vierailuihin sisältyi tutustuminen patologisiin tiloihin, sekä ruumiinavaus-katselmus. Ei vainajan avaus niin synkkää ole, kun sitä voisi ajatella etukäteen, ja tilanteesta ei tiedä mitään. Viimeistään sodissa kuolemastakin tulee valitettavasti arkipäivää. Eihän kukaan sotia haluaisi olevan, mutta edelleen on niitä päämiehiä maailman valtioissa, jotka eivät halua kunnioittaa ihmiselämää. Sodissa lapsetkin näkevät, kun oman ikäisiä viedään hautaan. Mielestäni se on julmempaa puolta juuri kuoleman näkemisestä.
Ilkka Sarpola
Kuusankoski
(05) 210 4400
PL 238, 48101 Kotka
Kymenlaaksonkatu 10, 48100 Kotka (avoinna sopimuksen mukaan)
myynti@pkank.fi
aineistot@pkank.fi
toimitus@pkank.fi
etunimi.sukunimi@pkank.fi
Teija Piipari
Sivustomme käyttää evästeitä.