Harri Mannonen Pariisin koripallojoukkueeseen
Mielipide: Kouvolan valtuustossa on sammutettu valot
Kuusankosken Rantapuiston sillan ja raitin rakentaminen sekä Mielakan hiihtoylikulun perustusten korjaustyöt käynnistyivät
Heijastimella bussiin maksutta Kotkan joulunavauksen päivänä
Kotkan kaupunki julistautuu Suomen piparipääkaupungiksi
Mielipide: Maailman vihrein akkumateriaalitehdas
Kotkan Citymarketin kauppias vaihtuu
Yhteinen taival alkoi kynsistä
Miun & ihanan kaupan tarina
Kotihoitoa Kouvolassa - Myö välitetään sinusta!
Mielipide: Naisten eläkeköyhyys on poistettava – nyt ja tulevaisuudessa
Naisten palkkapäivää vietettiin 4.11. Tuolloin siis päättyi laskennallisesti naisten tämän vuoden palkanmaksu. Naiset ansaitsevat edelleen selvästi vähemmän kuin miehet – tänä vuonna naisten ansiotaso on 84,3 prosenttia miesten ansioista ja maahanmuuttajataustaisten naisten vielä vähemmän. Palkkaero pienenee hyvin hitaasti, eikä ole itse asiassa pienentynyt lainkaan vuodesta 2021.
Epätasa-arvoinen palkkakehitys vaikuttaa siihen, millaista eläkettä naiset tulevat saamaan. Viime vuonna naisten keskieläke oli 1 658 euroa (yli 800 000 naista) ja miesten 2 070 euroa. Eroa oli yli 400 euroa kuussa! Keskieläkkeen ollessa 1 658 euroa monella naisella se on vielä huomattavasti vähemmän. Neljällä naisella kymmenestä eläke on alle köyhyysrajan (1 277 euroa/2020).
Myös nykyisen hallituksen suunnitelmat jäädyttää indeksitarkistukset tietyistä tuista tai lopettaa tuet kokonaan kohdistuvat juuri niihin tukiin, joiden saajista enemmistö on naisia. Tasa-arvoasiain neuvottelukunnan mukaan eläkkeensaajan asumistuen vastaanottajista yli 60 prosenttia on naisia (12/2022) ja aikuiskoulutustuen saajista jopa 76 prosenttia (2022).
Naisten nykyiseen eläkekertymään on vaikuttanut sekä epätasa-arvoinen palkkaus että perinteiset naisen roolit. Onneksi tänä päivänä jotkin asiat ovat jo paremmin: mm. suoritetut tutkinnot ja perhevapaat kerryttävät eläkettä ja yhä useampi isä osallistuu lastenhoitoon ja käyttää perhevapaita. Toisaalta naisten tulevaan eläkekertymään vaikuttavat edelleen miehiä matalammat palkat ja osalla vastentahtoinen osa-aikatyö – naisia työskentelee miehiä enemmän nk. matalapalkka-aloilla.
Meidän on kyettävä vaikuttamaan perhevapaiden yhä tasaisempaan jakautumiseen sukupuolten välillä ja kannustettava tyttöjä hakeutumaan myös ei-naisvaltaisille aloille. On huolehdittava riittävän tiedon saamisesta nuorena tehtyjen valintojen vaikutuksista eläketurvaan. Kannustetaan tyttöjä itsenäisyyteen – emme halua palata epätasa-arvon vuosikymmenille.
Sekä tämän että tulevien hallitusten on valmisteluissa otettava huomioon tasa-arvon toteutuminen. Keskeisessä asemassa ovat toimenpiteet työmarkkinoiden ja koulutusalojen sukupuolen mukaisen eriytymisen purkamiseksi sekä palkkatasa-arvon parantamiseksi. Työmarkkinoiden ja eläkejärjestelmien pitää olla läpinäkyvästi tasa-arvoisia.
Kymenlaakson Vihreät Naiset ry
(05) 210 4400
PL 140, 48101 Kotka
PL 238, 48101 Kotka
Kymenlaaksonkatu 10, 48100 Kotka (avoinna sopimuksen mukaan)
myynti@pkank.fi
aineistot@pkank.fi
toimitus@pkank.fi
etunimi.sukunimi@pkank.fi
Teija Piipari
Sivustomme käyttää evästeitä.