Jaalan hammashoitola sulkeutuu pysyvästi
Leijonarastit on koko perheen ulkoilutapahtuma, jossa pääsee myös suunnistamaan
Go Käyrälampi -tapahtumaan ilmainen bussikuljetus nyt kahdelta eri reitiltä
Xamkista valmistui viime vuonna lähes 2400 korkeakoulutettua
Merikeskus Vellamon yleisötilaisuudessa juhlistetaan taidevälittäjä Hellmuth van Assendelftin muistokokoelmaa
Koiratreffit tuo karvakuonot Karhulan torille
Kymenlaakson vuoden kylä ja maaseututoimijat on valittu
Kotkan kauppatorin kehittäminen jatkuu – Yhteisterassi monipuolistuu, torin kesässä uusia toimijoita ja tapahtumia
Vesitorninkadun eteläinen osa Karhulassa suljetaan väliaikaisesti
Kotkan kaupunki ja Kotka Peace United yhteistyöhön
Kiinteistöillä elinvoimaa Kotkaan
Arjan voitto nivelrikosta
Paikallista terveydenhuoltoa suurella sydämellä!
Monikanavaista mainontaa
Camini Oy tuo ammattitaitoa ja vuosikymmenien kokemuksen Kymenlaakson nuohous- ja ilmanvaihtoalalle
Mielipide: Naisten eläkeköyhyys on poistettava – nyt ja tulevaisuudessa
Naisten palkkapäivää vietettiin 4.11. Tuolloin siis päättyi laskennallisesti naisten tämän vuoden palkanmaksu. Naiset ansaitsevat edelleen selvästi vähemmän kuin miehet – tänä vuonna naisten ansiotaso on 84,3 prosenttia miesten ansioista ja maahanmuuttajataustaisten naisten vielä vähemmän. Palkkaero pienenee hyvin hitaasti, eikä ole itse asiassa pienentynyt lainkaan vuodesta 2021.
Epätasa-arvoinen palkkakehitys vaikuttaa siihen, millaista eläkettä naiset tulevat saamaan. Viime vuonna naisten keskieläke oli 1 658 euroa (yli 800 000 naista) ja miesten 2 070 euroa. Eroa oli yli 400 euroa kuussa! Keskieläkkeen ollessa 1 658 euroa monella naisella se on vielä huomattavasti vähemmän. Neljällä naisella kymmenestä eläke on alle köyhyysrajan (1 277 euroa/2020).
Myös nykyisen hallituksen suunnitelmat jäädyttää indeksitarkistukset tietyistä tuista tai lopettaa tuet kokonaan kohdistuvat juuri niihin tukiin, joiden saajista enemmistö on naisia. Tasa-arvoasiain neuvottelukunnan mukaan eläkkeensaajan asumistuen vastaanottajista yli 60 prosenttia on naisia (12/2022) ja aikuiskoulutustuen saajista jopa 76 prosenttia (2022).
Naisten nykyiseen eläkekertymään on vaikuttanut sekä epätasa-arvoinen palkkaus että perinteiset naisen roolit. Onneksi tänä päivänä jotkin asiat ovat jo paremmin: mm. suoritetut tutkinnot ja perhevapaat kerryttävät eläkettä ja yhä useampi isä osallistuu lastenhoitoon ja käyttää perhevapaita. Toisaalta naisten tulevaan eläkekertymään vaikuttavat edelleen miehiä matalammat palkat ja osalla vastentahtoinen osa-aikatyö – naisia työskentelee miehiä enemmän nk. matalapalkka-aloilla.
Meidän on kyettävä vaikuttamaan perhevapaiden yhä tasaisempaan jakautumiseen sukupuolten välillä ja kannustettava tyttöjä hakeutumaan myös ei-naisvaltaisille aloille. On huolehdittava riittävän tiedon saamisesta nuorena tehtyjen valintojen vaikutuksista eläketurvaan. Kannustetaan tyttöjä itsenäisyyteen – emme halua palata epätasa-arvon vuosikymmenille.
Sekä tämän että tulevien hallitusten on valmisteluissa otettava huomioon tasa-arvon toteutuminen. Keskeisessä asemassa ovat toimenpiteet työmarkkinoiden ja koulutusalojen sukupuolen mukaisen eriytymisen purkamiseksi sekä palkkatasa-arvon parantamiseksi. Työmarkkinoiden ja eläkejärjestelmien pitää olla läpinäkyvästi tasa-arvoisia.
Kymenlaakson Vihreät Naiset ry
(05) 210 4400
PL 238, 48101 Kotka
Kymenlaaksonkatu 10, 48100 Kotka (avoinna sopimuksen mukaan)
myynti@pkank.fi
aineistot@pkank.fi
toimitus@pkank.fi
etunimi.sukunimi@pkank.fi
Teija Piipari
Sivustomme käyttää evästeitä.