Jyrki Saarela jättää MyPan
Miika Herrala palaa Titaaneihin – Henri Rahkonen lähtee pois
Keltakallion asemakaavaehdotus valmistui lautakunnan käsittelyyn – Sammakkojen ja perhosten säilyminen turvataan
Mehiläinen tuottaa jatkossakin Etelä-Kymenlaakson psykiatrian avohoidon lääkäripalvelut
Mielipide:Avoin kysymys päättäjille
Jesse Hartoselle kartingmestaruus
Kotiseututyön ansiomitali kahdelle ansioituneelle kymenlaaksolaiselle
Ei tullut koripallostadionia, kun ei sellaista tilattukaan – Satama Areenan rakennuttajia on ryöpytetty julkisuudessa
Mielipide: Kutomossa syntyvät kauniit matot ja uuden ystävyyssuhteet
Players Sports Bar Kotkassa sulkee ovensa
Rallicross SM -sarja tekee kahden vuoden tauon jälkeen paluun Tykkimäelle
Kirppis-yrittäjäksi rakkaudesta kierrätykseen
Poikki menneet nivelsiteet voivat kasvaa takaisin kiinni
Yrittäjien uusi kumppani
Mielipide: Petteri Orpon hallitusohjelmassa ei kunnioiteta ihmisoikeuksia
Sosiaaliturvan leikkauksia ei voi tehdä muuttamatta perustuslakia ja kansainvälisiä ihmisoikeussopimuksia. Lisäksi perusturvaleikkaukset ja työelämään liittyvät rajoittamiset ovat syrjintää, vaikka hallituksen ei pitänyt syrjiä ketään.
YK:n sopimukset, Euroopan sosiaalinen peruskirja ja Suomen perustuslaki edellyttävät sosiaaliturvan parantamista eikä leikkauksia. Hallituksen ohjelma ja myös voimassaoleva lainsäädäntö ovat selvässä ristiriidassa kansallisesti- ja kansainvälisesti tunnustettujen sosiaalisten oikeuksien kanssa.
Jo itsellään perustuslain muuttamisjärjestys on aikaa vievä prosessi, johon ei hallituksella ole yksinvaltaista oikotietä. Lakien muuttaminen vaikutuksiltaan heikommaksi ei onnistu vain taikasauvaa heilauttamalla tai ohjelmia laatimalla, eikä pikaisena ministeriöiden virkamiestyönä. Se vaatii laajaa perustuslainsäädännön ja kansainvälisten sopimusten sekä Euroopan sosiaalisen peruskirjan artiklojen huomioimista, huolellista ja asiantuntevaa laillisuus- ja vaikuttavuusarviointia.
Perustuslain- ja ihmisoikeuksien toteutumista valmisteluissa ja päätöksissä valvoo oikeuskansleri ja eduskunnan oikeusasiamies. Oikeus riittävään sosiaaliturvaan on ihmisoikeus perustuslain ja Suomen ratifioimien kansainvälisten sopimusten (YK, EN ja ILO) perusteella. Nytkään Suomi ei noudata ILO:n sopimusta ja suositusta, koska sosiaaliturvaetuudet ovat suureltaosin liian alhaisia. Orpon hallitusohjelmassa ei niitä aiota aiota korjata, vaan leikata vielä entisestään.
Eduskunnan säätämällä lailla Suomi on ratifioinnut Euroopan neuvoston uudistettuun sosiaalisen peruskirjan ja sitoutunut noudattamaan peruskirjan sosiaaliturvaa ja sosiaali-avustuksia koskevia artikloja. Siltikään ei niin ole tapahtunut. Lähes kaikki sosiaalietuudet ovat edelleen paljon alle peruskirjassa sovittujen minimien.
Hallitusneuvotteluissa olisi ollut mahdollisuudet korjata liian alhaiseen perusturvaan liittyvät ongelmat, mutta hallitusneuvottelijat toimivatkin päinvastoin ja tulevalla hallituskaudella turvaa jälleen aiotaan leikata. Se loukkaa suomalaisten ihmisoikeutta julmalla tavalla ja syrjii heikommassa asemassa olevia ihmisiä entistä enemmän.
Petteri Orpon (kok) hallituksen tavoitte on siirtää köyhällistö ja heikommassa asemassa olevat ihmiset takaisin kansalaisista alamaisiksi ja siirtää työelämä 67 vuotta taaksepäin aina 1956-vuoteen ennen yleislakkoja. Toistaako historia itseään? Jää nähtäväksi.
Alpo Jäppinen
Kotka
(05) 210 4400
PL 140, 48101 Kotka
PL 238, 48101 Kotka
Kymenlaaksonkatu 10, 48100 Kotka (avoinna sopimuksen mukaan)
myynti@pkank.fi
aineistot@pkank.fi
toimitus@pkank.fi
etunimi.sukunimi@pkank.fi
Teija Piipari
Sivustomme käyttää evästeitä.