Kotkaan toinen akkuteollisuuden hanke
Kymenlaakson innovaatioita etsivä IdeaKymi-kilpailu käynnistyy syksyllä
Vaarallisen jätteen, sähkölaitteiden ja metalliromun keräysautot Virolahdella
Kotkan K-Market Hovilaan uusi kauppias
Kenosta 60 000 euron voitto Kouvolaan
Positiivisin kotkalainen 2025 finalistit julkaistu
Kouvolan kaupunki tarkistaa kiinteistörajoja ja rajamerkkejä
Tapio Heino jäi eläkkeelle mutta ei vielä kiikkustuoliin
Kouvolassa pääsee vikkelästi vihille perjantaisin
K-Market Hovinsaari saa uuden kauppiaan
Kiinteistöillä elinvoimaa Kotkaan
Arjan voitto nivelrikosta
Paikallista terveydenhuoltoa suurella sydämellä!
Monikanavaista mainontaa
Camini Oy tuo ammattitaitoa ja vuosikymmenien kokemuksen Kymenlaakson nuohous- ja ilmanvaihtoalalle
Mielipide: Työvaatteetko itsestäänselvyys?
Oletko pannut merkille missä kaikkialla työntekijöillä on työ- tai suojavaatteet eli työnantajan kustantamat vaatteet, jotka on suunniteltu erityisesti työtehtävien suorittamista varten? Työvaatteita käytetään ainakin kaupan alalla, majoitus- ja ravitsemusalalla, logistiikka- ja kuljetusalalla, rakennusalalla ja teollisuudessa. Lisäksi useimmissa sosiaali- ja terveydenhuollon palveluja tarjoavissa työpaikoissa työntekijöillä on usein yhtenäiset suojavaatteet.
Vammaispuolen yksiköissä ja varhaiskasvatuksessa työnantajan tarjoamat suojavaatteet tuntuvat kuitenkin olevan luksustuote. Työntekijä menee omissa vaatteissa töihin, olkoonkin meneillään minkälainen flunssa- tai noroviruskausi tahansa. Lisäksi näissä asiakasryhmissä työntekijä joutuu tekemisiin eritteiden kanssa. Sen sijaan, että työpäivän jälkeen työntekijä menee pukuhuoneeseen ja vaihtaa työvaatteet omiin vaatteisiin, hän meneekin kotiin niillä samoilla vaatteilla ja pesee ne itse. Niitä vaatteita myös joutuu pesemään useasti, koska työssä käytettävät vaatteet likaantuvat usein. Vammaispuolen ja varhaiskasvatuksen työpaikoissa on myös ulkoiltava säässä kuin säässä – ja tietysti omissa vaatteissa.
Voi vain kuvitella miltä päiväkodin hoitajasta tuntuu, kun huoltomies lampsii paikalle työkenkiä myöten työnantajansa kustantamissa vaatteissa ja varusteissa, jotka ovat suojana. Ei kuulosta reilulta. ”Henkilöstö on tärkein voimavara” oli yhden ajan slogan, tällä hetkellä se tuntuu olevan ”Henkilöstö on suurin menoerä”.
SuPerin tavoitteena tänä keväänä käytävissä työehtosopimusneuvotteluissa on puuttua myös tähän epäkohtaan ja siksi tavoitteissa on mukana myös vaateraha.
Päivi Inberg
puheenjohtaja
Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer
(05) 210 4400
PL 238, 48101 Kotka
Kymenlaaksonkatu 10, 48100 Kotka (avoinna sopimuksen mukaan)
myynti@pkank.fi
aineistot@pkank.fi
toimitus@pkank.fi
etunimi.sukunimi@pkank.fi
Teija Piipari
Sivustomme käyttää evästeitä.