Yhteisvastuukeräyksessä autetaan nuoria selviämään väkivaltaisissa ympäristöissä – Keräys alkaa 5.2.
Julistekampanja levittää rakkauden viestejä
Google jakoi paikalliset yhteisötuet
Nuoret esittelevät yrityksiään ja kilpailevat Uskalla yrittää -tapahtumassa Pasaatissa
Kymi Sinfoniettan uudella levyllä soi Kalevi Ahon musiikki
Kotkan ja Itä-Viron välinen laivayhteys esillä ministeritapaamisessa
Kymenlaakson Jäte on valinnut urakoitsijat tänä vuonna alkaviin jätteenkuljetuksiin
Mielipide: Presidentti toivotti siunausta. Miten kansa vastaa?
Jalankulkija kuoli Kotkassa tapahtuneessa liikenneonnettomuudessa
Poliisi: Vauhtihirmulla 141 km/h kuudenkympin alueella
Mielipide: Uutta taivasta ja maata odotellessa
Ei kannattaisi aina ihmiskunnan ja maailman ongelmissa vedota kristittyjen jumalaan, kuten Juha Venäläinen kirjoituksessaan [PK 4.1.] taistelussa tuulimyllyjä vastaan.
Länsimainen kulttuuri kristinuskoineen on ottanut kirjaimellisesti totuutena yhden kansan historiakirjoitukset (Vanha testamentti) ja saman kansa sankaritaruston sepustukset (Jeesus-nimisen henkilön biofiktio eli kaunokirjallisuuden laji, joka käsittelee ”oikeita” ihmisiä). Kristinuskon nimissä on tuhottu maapalloa aineellisesti ja henkisesti vuosisatojen ajan.
Filosofit ja muut tieteilijät ovat kautta aikojen miettineet, miten ihminen voisi elää yhdessä luonnon kanssa. Yhtenä punaisena lankana on kulttuuriperintöjemme ristiriitaisuus. Juutalaiskristillinen perinnön mukaan ihmisestä on tehty luonnon herra ja hänelle on annettu oikeus täyttää maa ja alistaa se valtaan. ”Häviölle” jäänyt helleeninen perintö puolestaan muistuttaa ihmistä luonnon asettamista rajoista, joita hän ei voi rankaisematta ylittää.
Tuossa ihmisten kirjoittamassa Raamatun ensimmäisessä kirjassa kerrotaan, että Jumala on luonut ihmisen omaksi kuvakseen ja asettanut hänet vallitsemaan ”meren kalat ja taivaan linnut ja karjaeläimet ja koko maan”. Tässä on siemen käsitykseen, jonka mukaan ihminen on luonnon yläpuolella ja hänellä on oikeus käyttää sen lahjoja ja varoja omiin tarkoituksiinsa.
”Täyttäkää maa ja tehkää se alamaiseksenne”. On oletettavissa, että tähän valtuuteen sisältyy hyvin paljon vapautta muovata luontoa tarkoituksenmukaisesti. Ihminen on ainakin ymmärtänyt sen niin. Ihmisen saadessa maan, viestissä on tuskin sanottu: ”Tehkää sillä, mitä haluatte.”
Uutta taivasta ja maata odotellessa voi pitää mielessään saamelaisvaikuttaja Pekka Aukion joulumietteissään 2015 lausumat sanat: Jumala antaa anteeksi aina, ihminen joskus – luonto ei koskaan.
Pentti Salin
ei lääkäri eikä tuomari
Myllykoski
(05) 210 4400
PL 140, 48101 Kotka
PL 238, 48101 Kotka
Kymenlaaksonkatu 10, 48100 Kotka (avoinna sopimuksen mukaan)
myynti@pkank.fi
aineistot@pkank.fi
toimitus@pkank.fi
etunimi.sukunimi@pkank.fi
Teija Piipari
Sivustomme käyttää evästeitä.