Jaalan hammashoitola sulkeutuu pysyvästi
Leijonarastit on koko perheen ulkoilutapahtuma, jossa pääsee myös suunnistamaan
Go Käyrälampi -tapahtumaan ilmainen bussikuljetus nyt kahdelta eri reitiltä
Xamkista valmistui viime vuonna lähes 2400 korkeakoulutettua
Merikeskus Vellamon yleisötilaisuudessa juhlistetaan taidevälittäjä Hellmuth van Assendelftin muistokokoelmaa
Koiratreffit tuo karvakuonot Karhulan torille
Kymenlaakson vuoden kylä ja maaseututoimijat on valittu
Kotkan kauppatorin kehittäminen jatkuu – Yhteisterassi monipuolistuu, torin kesässä uusia toimijoita ja tapahtumia
Vesitorninkadun eteläinen osa Karhulassa suljetaan väliaikaisesti
Kotkan kaupunki ja Kotka Peace United yhteistyöhön
Kiinteistöillä elinvoimaa Kotkaan
Arjan voitto nivelrikosta
Paikallista terveydenhuoltoa suurella sydämellä!
Monikanavaista mainontaa
Camini Oy tuo ammattitaitoa ja vuosikymmenien kokemuksen Kymenlaakson nuohous- ja ilmanvaihtoalalle
Mielipide: Varhaiskasvatuksen työvoimapulan ratkaisemiseen tarvitaan myös sosionomeja
Varhaiskasvatuksen työvoimatilanne on valtakunnallisesti erittäin vakava. Osaajista on huutava pula, mutta nykyinen varhaiskasvatuslaki eriarvoistaa varhaiskasvatuksen osaajia eikä houkuttele opiskelemaan alaa ammattikorkeakouluissa.
Varhaiskasvatuslaki uudistettiin vuonna 2018. Uudistus poisti ammattikorkeakoulututkinnon suorittaneilta, varhaiskasvatukseen suuntautuneilta sosionomeilta kelpoisuuden varhaiskasvatuksen opettajan tehtävään. Tilalle luotiin varhaiskasvatuksen sosionomin nimike. Lisäksi lakia muutettiin niin, että ylemmän ammattikorkeakoulu- eli YAMK-tutkinnon suorittanut ei enää voi hakea päiväkodin johtotehtäviin. Lakimuutoksissa näkyy arvostuksen puute ammattikorkeakoulun tarjoamaa koulutusta kohtaan.
Lakimuutoksista on kulunut monta vuotta, mutta varhaiskasvatuksen sosionomien tehtävänkuva ja palkka ovat edelleen epäselvät. Myös koulutuspolku ja etenemismahdollisuudet alan johtotehtäviin tukittiin.
Epäselvän työmarkkinatilanteen ennustetaan aiheuttavan varhaiskasvatukseen suuntautuvien sosionomien opiskelijamäärien romahduksen. Toteutuessaan opiskelijamäärien romahdus syventää entisestään valtakunnallista varhaiskasvatuksen työvoimapulaa, jonka yhdeksi tärkeäksi ratkaisuksi arvioitiin varhaiskasvatuksen sosionomien koulutusmäärien pysyminen ennallaan.
Kevan mukaan lastenhoitajat ja varhaiskasvatuksen opettajat ovat neljänneksi ja viidenneksi suurin eläköityvä ammattiryhmä Suomessa. Etelä-Savossa eläköityy noin 280 lastenhoitajaa ja varhaiskasvatuksen opettajaa seuraavan 10 vuoden aikana. Kymenlaaksossa eläköityvien määrä on noin 390 henkilöä. Osaajavajeen paikkaajiksi tarvitaan myös varhaiskasvatuksen sosionomeja.
Lainsäädännössä tehtiin virheitä, jotka on korjattava nopeasti. Sosionomien arvostus on palautettava ja varhaiskasvatuksen sosionomeille on luotava tehtävänkuva ja määriteltävä palkkataso. Varhaiskasvatuksessa on myös tunnistettava osaamiset ja vahvuudet, joita varhaiskasvatuksen sosionomeiksi valmistuneilla on. Varhaiskasvatukseen suuntautunut sosionomi saa koulutuksessa vahvan sosiaalipedagogisen osaamisen varhaiskasvatusosaamisen lisäksi. Vastaavaa osaamista ei tiedeyliopisto tuota.
Lakiin on myös kirjattava 1/3 henkilöstömitoitus, jolloin jokaisessa päiväkotiryhmässä on yksi varhaiskasvatuksen sosionomi. YAMK-tutkinnon suorittaneen pitää voida jatkossakin hakea päiväkodin johtotehtäviin, YAMK-tutkinto on johtamis- ja kehittämisvalmiuksia tuottava maisteritason tutkinto.
Xamk kehittää koulutuksia työelämän tarpeiden mukaisesti, niin myös varhaiskasvatuksen sosionomin koulutuksen kohdalla tehdään. Lisäämme tarvittaessa aloituspaikkoja ja rakennamme muita koulutuspolkuja varhaiskasvatuksen työntekijäpulan helpottamiseksi.
Varhaiskasvatuksen henkilöstöpulaa ratkottaessa on kiinnitettävä ensi sijassa huomiota lasten etuun. Koulutusten turha ja perusteeton eriarvoistaminen ei aja lasten etua. Lapset ja perheet tarvitsevat ympärilleen ammattilaisia, joilla on monipuolinen osaaminen.
Katri Ryttyläinen-Korhonen
Koulutusalajohtaja, hyvinvoinnin koulutusala
Sari Teittinen
Koulutusjohtaja, sosiaali- ja terveysalan Mikkelin koulutusyksikkö
Merja Hautalainen
Koulutusjohtaja, sosiaalialan ja toimintakyvyn edistämisen koulutusyksikkö
Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu
(05) 210 4400
PL 238, 48101 Kotka
Kymenlaaksonkatu 10, 48100 Kotka (avoinna sopimuksen mukaan)
myynti@pkank.fi
aineistot@pkank.fi
toimitus@pkank.fi
etunimi.sukunimi@pkank.fi
Teija Piipari
Sivustomme käyttää evästeitä.