Anjalassa ja Voikkaalla torjutaan vieraskasveja talkoilla
Missä ammut on?
Kansanmusiikki raikaa Kymenlaaksossa
Kädet saveen ja kuplivaa lasiin
Wiipurintien markkinat vie jälleen keskiajan tunnelmiin
Tapio Heino jäi eläkkeelle mutta ei vielä kiikkustuoliin
K-Market Hovinsaari saa uuden kauppiaan
Keskikosken museosillan painorajoitus Kouvolassa muuttuu
Mielipide: Presidentti ja Pride
Työ Kymenlaakson luonnon eteen toi ympäristöpalkinnon
Hyvä palvelu tekee iloisen mielen
Kiinteistöillä elinvoimaa Kotkaan
Arjan voitto nivelrikosta
Paikallista terveydenhuoltoa suurella sydämellä!
Monikanavaista mainontaa
Minna Canthin jäljillä
Haminan Zonta-kerhossa ei junnata paikoillaan
Martti Linna
Tiistaina 19. maaliskuuta Suomessa liputetaan naisasiaihmisenä tunnetun kirjailija Minna Canthin (1844–1897) kunniaksi. Naisten ja tyttöjen aseman parantamiseen maailmassa tähtää myös kansainvälinen Zonta-toiminta. Sillä on pitkät perinteet: kun kansainvälinen kattojärjestö Zonta International täyttää marraskuussa sata vuotta, tuli Haminan Zonta-kerhon perustamisesta 11. maaliskuuta kuluneeksi 60 vuotta.
Naisten ja tyttöjen asemasta yhteiskunnassa keskustellaan jatkuvasti sekä meillä että muualla. Suomessa asiat ovat pääsääntöisesti hyvin, katsoo Zonta-toiminnassa 40 vuotta mukana ollut Pirkko Tulokas.
– Minut vihittiin papiksi vuonna 1988, ensimmäisten naisten joukossa Suomen evankelis-luterilaisessa kirkossa. Kehitys on ollut myönteistä: seurakunnassa ei palkkauksessa eikä muutenkaan ole väliä sillä, oletko mies vai nainen.
Samaa sanoo juristina työuransa tehnyt, jo eläkkeellä oleva Hannele Järvinen. Hän on ollut Zonta-toiminnassa mukana 25 vuotta.
– Se oli pitkälti itsestä kiinni, miten kokee työn tekemisen miesten kanssa. Se, miten tasa-arvoon suhtaudutaan lapsen perheessä, on tärkeää. Meillä nähtiin aikanaan tärkeänä, että tytötkin saavat kouluttautua.
Kaksi vuotta Zonta-järjestöön kuulunut Leena Torna-Parikka työskentelee opettajana. Työssään hän haluaa vaikuttaa siihen, että luokassa vallitsee tasa-arvo sukupuolten välillä ja koulu on kaikille samanlainen paikka.
Kaikkialla maailmassa asiat eivät ole näin hyvin. Siksi Zonta-järjestö muun muassa kohdentaa keräysvarojaan naisten ja tyttöjen koulutukseen ja terveyteen, oikeudellisen ja taloudellisen aseman parantamiseen sekä väkivallan ehkäisemiseen liittyviin hankkeisiin. Ne toteutetaan YK:n projekteina.
Haminan Zonta-kerho vaikuttaa paikallisestikin monin eri keinoin. Kevätmarkkinoilla hyvän asian hyväksi myytävä Zonta-hevosenkakka on jo hittituote. Kerho myöntää stipendejä sekä lukion että ammattiopiston opiskelijoille. Zontat ovat myös monille tuttuja Hamina Tattoosta Bastionin vieraiden hyvinvoinnista vastaavina emäntinä.
Järjestö antaa tekijöilleen paljon. Hannele Järvinen on vieraillut Zonta Internationalin kansainvälisissä kokoontumisissa kuudesti eri maanosissa. Samoilta matkoilta Leena Torna-Parikka on saanut hyviä ystäviä eri puolilta maailmaa. Myös Pirkko Tulokas kokee saamiensa ihmissuhteiden ja toiminnan sosiaalisuuden voimaannuttavana.
Lisätietoa Zonta-toiminnasta: zonta.fi.
(05) 210 4400
PL 238, 48101 Kotka
Kymenlaaksonkatu 10, 48100 Kotka (avoinna sopimuksen mukaan)
myynti@pkank.fi
aineistot@pkank.fi
toimitus@pkank.fi
etunimi.sukunimi@pkank.fi
Teija Piipari
Sivustomme käyttää evästeitä.