Junalla pääsee pian retkeilemään Repoveden kansallispuistoon
Valokuvia esillä monipuolisesti Kouvola-talolla
Matonpesupaikat on avattu Kouvolassa
Kouvolan kaupungin ja Kymsoten yhteinen tahtotila: Kymenlaaksossa tulee turvata vahvat päivystyspalvelut
Maakaasun tulo Venäjältä katkeaa lauantaina 21. toukokuuta kello 7
Juha Huhtala erotettiin Liike Nytistä
Kouvola haluaa osansa Iitin Kymiringin heinäkuisesta kisafiiliksestä
Roppakaupalla epäonnea mukana – Ranskassa sattunut onnettomuus poiki Juha Marttiselle kirjan verran tarinaa
Kotimaisen tekemisen historiaa tarjolla kansanoopperan muodossa
Liikenne Saimaan kanavasta siirtyi maanteille ja raiteille – Kanavakonkarin mielestä Venäjän ei kannata irtisanoa vuokrasopimusta, josta se saa rahaa, vaikka yhtään laivaa ei kulkisi
Kodeissa tulisi varautua pärjäämään itsenäisesti ainakin kolme vuorokautta häiriötilanteen sattuessa. Esimerkiksi pitkittynyt sähkökatko voi aiheuttaa tilanteen, jonka takia yhteiskunnan tarjoamat palveslut häiriintyvät tai jopa keskeytyvät.
Suomessa viranomaiset suosittelevat kotitalouksia varautumaan erilaisiin häiriöihin 72 tunnin ajaksi. Suositus on annettu jo ennen Ukrainan sotaa, mutta se on noussut entistä enemmän esiin kansainvälisen tilanteen kiristyessä.
− Jokaisessa kodissa kannattaa varautua esimerkiksi pitkittyvään sähkökatkoon tai vedenjakelun häiriöihin kolmen vuorokauden ajaksi, kaupungin turvallisuuspäällikkö Johanna Tauriainen toteaa tiedotteessa.
Katso videolta, miten kaupungin turvallisuuspäällikkö on varautunut erilaisiin poikkeustilanteisiin, kuten sähkökatkoihin kolmen vuorokauden ajaksi. Tauriainen antaa hyvin käytännönläheisiä vinkkejä varautumiseen.
−72 tunnin varautuminen ei ole monimutkaista. Monet tarvittavat asiat ovat niitä, mitä käytämme ihan perusarjessa. Jos haluaa hankkia jotakin ekstraa, niin esimerkiksi vesiastioita on hyvä olla kotona, Tauriainen kertoo.
https://www.youtube.com/watch?v=lmWLfWrIF-APorukassa on voimaa, tuumaavat Markku Yliaho (vas.), Keijo Dufva, Reino Suni ja Tapani Jalkanen.
Kuva: Teija Piipari
"On kiva nähdä samanikäisiä ja puhua kaikenlaista"
Ikämiestoiminnalle on selkeä tarve Kymenlaaksossa.
Teija Piipari
– Otetaan kahvit tähän väliin. Samalla voitte täyttää palautekaavaketta äskeisestä muistiluotsin esityksestä, ohjeistaa Voimaa ikämiesten arkeen -hankkeen hanketyöntekijä Nina Markkanen suuren pöydän äärelle kokoontunutta reilua kymmentä ikämiestä Kumppanuustalo Viikarin tiloissa Kotkassa.
Ukkoporukkaa ei tarvitse kahdesti käskeä. Pian edessä on kuppi kahvia ja lautasella pulla. Nopeasti alkaa myös kynä sauhuta paperilla.
Miina Sillanpään Säätiön ja Kaakkois-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus Socomin yhteinen kolmevuotinen hanke käynnistyi viime kesäkuussa. Tavoitteena on yli 60-vuotiaiden ikämiesten yksinäisyyden lievittäminen, elämänhallinnan lisääminen ja osallisuuden parantaminen. Lisäksi kehitetään etsivää vanhustyötä ja pyritään luomaan tapoja julkisen ja kolmannen sektorin yhteistyön tiivistämiseen.
– Tällaiselle miestoiminnalle on selkeä tarve varsinkin, jos leskeytymisen, eron tai eläköitymisen jälkeen meinaa jäädä kotiin, ei oikein löydä tekemistä tai ihmisiä ympärille, Nina Markkanen toteaa.
Hankkeessa pilotoidaan suljettua sekä avointa ryhmätoimintaa ja vapaaehtoisvalmennusta. Kymenlaaksossa ensimmäinen suljettu miesryhmä kokoontui Haminassa syksyn aikana, avoin ryhmä aloitti huhtikuussa. Kotkan ja Karhulan suljetut ryhmät käynnistyivät tämän vuoden maaliskuussa.
Karhulan ryhmä kokoontuu seurakunnan tiloissa torstaisin ja on tarkoitettu venäläistaustaisille maahanmuuttajamiehille. Ryhmässä Markkasen ohjaajaparina on maahanmuuttajatyön sosiaaliohjaaja Irina Kipriyanova.
Viikarissa suu käy ja juttu lentää, kun kysyy, että millaista ryhmässä on ollut.
– Tämä on ollut ihan huima juttu. On kiva nähdä samanikäisiä ja puhua kaikenlaista, kiittelee 80 vuotta täyttävä Tapani Jalkanen.
– Elän yksin ja liikuntaharrastukset on jaksamisen takia pitänyt jättää pois, mutta täältä olen saanut läheisyyttä ja henkistä rikkautta, Reino Suni, 84, sanoo.
– Parasta on ollut porukka, nämä ihmiset tässä. Jokainen on oma persoonansa ja antanut oman panoksensa. Olen kovasti tykännyt, vastaa Keijo Dufva, 69.
– Kokemus on ollut erittäin mukava, myöntää Markku Yliaho, 70.
Kotkan ryhmä on kokoontunut keskiviikkoisin nyt yhdeksän kertaa. Keskusteluja on käyty monenlaisista aiheista, muun muassa mielen hyvinvoinnista ja yksinäisyydestä. Lisäksi on tehty retket Vellamoon ja grillipaikalle Katariinan meripuistoon. Viimeinen, kymmenes tapaaminen on viikon päästä. Suunnitelmissa on jatkaa syksyllä avoimena ryhmänä.
– Olen puhunut kaupungin edustajan kanssa, että saisimme käyttöömme maksuttoman tilan, jossa tämä ryhmä ja uusiakin ikämiehiä, voisi kokoontua, Nina Markkanen sanoo.
Ikämiehet innostuvat ajatuksesta pitää jatkossakin yhtä:
– Kesällä jos kadulla tavataan, niin morjestetaan ja heitetään muutama sana.
– Tai mitäs jos mentäisiin torille kahville?
– Kyllä, torilla tavataan!
(05) 210 4400
PL 140, 48101 Kotka
PL 238, 48101 Kotka
Kymenlaaksonkatu 4, 48100 Kotka (avoinna sopimuksen mukaan)
myynti@pkank.fi
aineistot@pkank.fi
toimitus@pkank.fi
etunimi.sukunimi@pkank.fi
Teija Piipari
Sivustomme käyttää evästeitä.