Mielipide: Erilaisuus voikin olla lahjakkuutta
Avoimen yliopiston opintoja tarjolla Kouvolan lukiolaisille
Kaakkois-Suomen Vihreät Naiset: Läheishoiva ei saa kasaantua työikäisille naisille
Asumisneuvontapalvelu tukee kouvolalaisia asumisen haasteissa
Paula Werning: Vapaaehtoistyö ei saa vaarantaa työttömän toimeentuloa
Koiratreffit tuo karvakuonot Karhulan torille
Kymenlaakson vuoden kylä ja maaseututoimijat on valittu
Kotkan kauppatorin kehittäminen jatkuu – Yhteisterassi monipuolistuu, torin kesässä uusia toimijoita ja tapahtumia
Vesitorninkadun eteläinen osa Karhulassa suljetaan väliaikaisesti
Kotkan kaupunki ja Kotka Peace United yhteistyöhön
Kiinteistöillä elinvoimaa Kotkaan
Arjan voitto nivelrikosta
Paikallista terveydenhuoltoa suurella sydämellä!
Monikanavaista mainontaa
Camini Oy tuo ammattitaitoa ja vuosikymmenien kokemuksen Kymenlaakson nuohous- ja ilmanvaihtoalalle
Lauri Luukkonen toivoo uusia perhosharrastajia liittymään joukkoon Kymenlaaksosta.
Veli-Pekka Kelloniemi
Perhosia voi kerätä kokoelmaan tai vain valokuvata – "Viime kesänä löytyi sysiyökkönen"
Veli-Pekka Kelloniemi
Perhoset ilmentävät hyvin ympäristön tilaa.
– Esimerkiksi ympäristön saastuneisuus heijastuu myös perhosten ulkonäköön. Elinympäristöjen muutos heijastuu eri perhoslajien esiintyvyyteen, sillä tietyt lajit elävät vain tietyissä elinympäristöissä. Niittyjen kasvaessa umpeen niittylajisto katoaa, soiden ojitusten myötä vaativampi suolajisto katoaa, kertoo kotkalainen perhosharrastaja Lauri Luukkonen.
Tietoa Kotka-Pyhtää alueen perhosista löytyy pitkältä ajanjaksolta, sillä niitä on kartoitettu jo viime vuosisadan alkupuolelta saakka.
– Tohtori Arvi Ulvinen aloitti tutkimuksensa tuolloin Kymin Mussalossa ja oli uranuurtaja Kymenlaakson luonnontutkimuksessa. Myöhemmin Kotka-Pyhtää-alueen perhoslajistokartoitusta jatkoivat Yrjö Saramo (1950-1972) ja Metsänhoitaja Einari Valleala 2000-luvun alkupuolelle asti.
Kymenlaakson luonto -yhdistyksessä toimi aktiivinen ”perhososasto” 1960–90-luvuilla. Sittemmin perhosharrastajat ovat liittyneet valtakunnalliseen Suomen Perhostutkijain Seuraan, jonka toiminnanjohtjana toimii virolahtelainen Jari-Pekka Kaitila.
– Tarkoitus on elvyttää kymenlaaksolaistakin seuratoimintaa jos ei yhdistyksen niin ainakin jonkinlaisen ryhmän muodossa. Kymenlaaksossa on kaikkiaan noin 50 aktiivisempaa perhosharrastajaa. Lisää nuoria kaivattaisiin mukaan, kertoo Luukkonen.
Luukkonen on itse harrastanut perhosia 5-vuotiaasta lähtien.
– Tutkin perhoslajistoa aina minimissään kolmisen vuotta yhdestä ja samasta paikasta, tällä hetkellä seurantapyydyksiäni on mm. Kirkonmaalla, Vanhassa Karhulassa ja Sunilassa. Pitkä-aikaisimpia kartoituskohteitani ovat Kaunissaari, Laajakoski ja kotikyläni Kierikkala. Kunkin alueen lajikirjo selviää vasta useamman vuoden kestävällä tutkimuksella, sillä tietyillä lajeilla on suuria kannanvaihteluita ja kesätkään eivät ole veljeksiä.
Kaakkois-Rannikolla kymmenen kertaa kymmenen kilometriä kattavalla havaintoruuduilla on tavattu 600–750 suurperhoslajia vaeltajat mukaan luettuina.
Luukkosen mukaan 2000-luvulla perhoslajien muutos on ollut nopeaa.
– Ilmaston lämpeneminen lisää Suomen perhoslajien kokonaismäärää, mutta kaupungistuminen ja tehomaa- ja -metsätalous puolestaan vähentävät tavallisen ihmisen näkemien lajien yksilömäärää ketojen ja niittyjen häviämisen myötä. Rannikolta häviää havumetsälajistoa, joka siiryy pohjoisemmaksi.
Itse rakennetun valoansan avulla voi pyydystää yöperhosia.
Siviilissä rakennusalalla työskentelevän Luukkosen omissa kokoelmissa on edustettuina kaikkiaan noin 860 eri Suomen suurperhoslajia ja noin 800 pikkuperhosia.
– Varastomateriaalin kanssa kokoelmissani on noin 50 000 yksilöä. Maalle uusia suurperhoslajeja olen tavannut kaksi (H.luteago ja D.chryson). Viime kesänä tapasin Sunilasta sysiyökkösen (M.maura), jota on havaittu aiemmin vain neljä yksilöä Suomessa. Tämä ”naisvampyyriyökkönen” on jokapojan unelma Pääkallokiitäjän ohella.
Viime kesänä mies löysi myös Kymenlaaksolle uuden tarharengaskehrääjän (M.neustria).
Perhoskokoelmista puheenollen Luukkonen toivoisi, että jos jollain lojuu vintillä tai varastossa vanhoja perhoskokoelmia tai muistiinpanoja, että ne voisi käydä tutkimassa.
– Etteivät ne ainakaan päätyisi roskikseen. Me haemme ne tutkittavaksi ja arkistoitavaksi. Tarvittaessa myös palautamme ne, jos ne halutaan itse pitää.
Perhosharrastajia on erilaisia.
– Osa kerää vain kokoelmaa ilmoittamatta havaintojaan lajitietokeskukseen. Olisi kuitenkin tärkeää, että kaikki havainnot tulisi kaikkien tutkijoiden saataville, eikä perhosia tapettaisi turhaan.
Perhosseurantoja on Suomessa useita.
– Esimerkiksi Valtakunnalliseen päiväperhosseurantaan voi osallistua myös maallikot. Ympäristökeskuksella on myös Maatalousympäristön päiväperhosseuranta ja Valtakunnallinen yöperhosseuranta, joihin toivotaan myös uusia harrastajia täydentämään seurantaverkostoa.
Perhosia voi harrastaa myös valokuvaamalla. Nokkosperhosen kuvasi Heikki Hyttinen.
Haavipyydystys sopii etupäässä päiväperhosille.
– Yöperhospyynnissä on olemassa erilaisia valo- ja syöttipyydyksiä.
Pyydyksissä käytetään erilaisia tainnutusaineita, esimerkiksi rautakaupasta saatavaa ksyleeniä.
– Kokoelmiin menevät perhoset levitetään ja kuivataan niille tarkoitetuissa levityslaudoissa. Hyvissä olosuhteissa ne voivat säilyä satoja vuosia.
Perhosharrastusta voi tehdä Luukkosen mukaan myös valokuvaamalla ilman että keräisi omaa kokoelmaa. Silti perhostutkimukseen syventyminen vaatii lähes poikkeuksetta yksilöiden tallettamista tarkkaa lajinmääritystäkin varten.
– Valokuvaaminen on kuitenkin sekin varteenotettava tapa harrastaa perhosia.
Lajien tunnistamisessa hyvänä apuna maallikoille on älypuhelimien Google Lens -kuvantunnistussovellus.
– Lisäksi Facebookissa on harrasteryhmiä, jotka auttavat tunnistamaan lajeja kuvista.
28.5. on Lasten luontopäivä Mustilassa. Tapahtumaa on järjestämässä Suomen Perhostutkijain Seura.
Lisää tietoa perhosharrastuksesta löytyy www.perhostutkijainseura.fi. Kymenlaakson alueen uudet harrastajat voivat olla yhteydessä suoraan lauri.luukkonen@kymp.net.
(05) 210 4400
PL 238, 48101 Kotka
Kymenlaaksonkatu 10, 48100 Kotka (avoinna sopimuksen mukaan)
myynti@pkank.fi
aineistot@pkank.fi
toimitus@pkank.fi
etunimi.sukunimi@pkank.fi
Teija Piipari
Sivustomme käyttää evästeitä.