Kotka on savolaisten Amerikka
Virolahden kunnanjohtajahaussa neljä eteni haastatteluihin
Kouvolan Yhteislyseoon kohdistui perätön pommiuhkaus
Kotkan seudulla käydään musiikilla väkivaltaa vastaan
Poliisi otti kiinni alaikäisiin kohdistuneista seksuaalirikoksista epäillyn Kouvolassa
Useampi perhe odottaa Kouvolan alueella omaa perhekummia
Kansanedustaja Paula Werning: Ratamo-päätös on vuoden puhallus – hallituksen päätös halvaannuttaa hoidon Kouvolassa yöaikaan
Pirtun salakuljetusta Pyhtäällä
Kotkan Suuri Tuntematon julkaisee uuden singlen
Tavoiteltu saari keskellä Suomenlahtea
Monikanavaista mainontaa
Camini Oy tuo ammattitaitoa ja vuosikymmenien kokemuksen Kymenlaakson nuohous- ja ilmanvaihtoalalle
Lajityypillinen ruokinta – avain hevosen ja koiran hyvinvointiin
Myö välitetään sinusta - Sinun Tähden Hoivapalvelut tarjoaa tukea kaikille
Juoksulenkki, koirakävely tai pyöräily - Antaa sinulle energiaa sekä hyvän mielen
Ari Haimi
”Pitkän ikäni salaisuus on geeneissä”
Eeva Rosenbergin nuoruutta varjosti sota.
Auri Häkkinen
Sotaveteraani Eeva Rosenberg hakee varastosta pihakeinun tyynyt ja lähtee esittelemään pihaansa: kukkia ja kriikuna- ja omenapuita. Hän on syntynyt tässä isänsä Karhulaan rakentamassa talossa ja asunut siinä koko ikänsä.
Unikeonpäivänä 27. heinäkuuta 1924 syntynyt Eeva on perheensä kolmanneksi vanhin lapsi. Myöhemmin syntyi vielä yksi sisarus. Isä oli Ahlströmin tehtailla töissä.
– Pitkän ikäni salaisuus on geeneissä, isäni eli 100-vuotiaaksi. Muistan vain iloiset ja hyvät asiat. Ikävät tapahtumat olen jättänyt taakseni, hän sanoo.
Pitkää ikää on edistänyt myös eliniän jatkunut liikuntaharrastus ja muu itsestä huolehtiminen. Kesäkuussa tehdyn haastattelun jälkeisenä päivänä vuorossa oli vesijumppa.
Eeva Rosenberg kävi ala- ja kansakoulun jälkeen oppikoulun. Kansakoulussa oli eväät ja maitopullo mukana. Keskikoulusta hän kävi ruokatunnilla kotona syömässä. Joku koulukaverikin tuli hänen mukanaan ja ruokaa saivat kaikki.
Hän oli 15-vuotias, kun talvisota syttyi.
– Emme me lapset osanneet pelätä. Ihmettelimme, kun piti olla vahtina yöllä venäläisten lähettämiä desantteja pelättäessä. Kiertelimme teitä lyhtyjen kanssa. Viirinkalliolla ja muuallakin oli ilmavalvontapisteitä. Vanhempi sisareni oli Viirinkalliolla lottana. Kävin siellä lukemassa saksan kieltä parantaakseni numeroani. Hän kuulusteli osaamistani. Meidän piti lukea Heinrich Heinen runoja.
Sodan syttyessä Eeva ja muut lapset olivat koulussa välitunnilla. Opettaja tuli ja kehotti lapsia menemään koteihinsa.
– Sitten läksimme äidin kanssa sotaa pakoon Anjalaan. Talven olimme paossa. Kotiin palattuamme olimme pienessä ruokakellarissamme pommitusten aikana. Sinne tuli naapureitakin. Viirinkalliolla oli pommisuoja. Isäni keksi, piirsi ja toteutti oman perunajauhomyllyn, kun ruokatarvikkeista oli puutetta. Kahvin korviketta tehtiin voikukan juurista ja teetä vadelmanlehdistä. Yöllä kävimme pimeillä pyörillä Pernoon kylän maataloista ostamassa ”mustanpörssin” tuotteita.
18 vuotta täytettyään Eeva halusi isoksi lotaksi. Hän oli Suursaaressa toimistolottana jatkosodan aikaan. Hän ehti käydä sieltä yhden kerran lomalla. Suursaaren palattaessa lentokone yritti pommittaa venettä, joka vältti pommituksen kiertelemällä. Kun saksalaiset tulivat, alkoi kova sota ja lotat vietiin Haminaan. Sen jälkeen hän jatkoi toimistolottana ensin suojelukuntatoimistossa ja sen jälkeen avustuksia jakavassa asevelitoimistossa.
– Rintamalta kotiutuneille järjestettiin tervetuliaisjuhlia. Niissä opettelin tanssimaan.
Tanssiharrastus on ollut Eevalle tärkeä. Lavoilla kuultiin hänen nuoruudessaan ainakin Olavi Virran orkesteria, Dallapeetä, Harmony Sistersiä ja Erik Lindströmin yhtyettä.
Sota lykkäsi ikäpolven huolettoman nuoruuden alkamista.
– Se alkoi myöhään, vasta sodan jälkeen.
Varsinaisen työuransa keskikoulun ja kauppaopiston käynyt Eeva teki Ahlströmin tehtaiden toimistoissa, jonne hän meni vuonna 1945 töihin. Onni Vilkkaan vuonna 1949 järjestämästä Skandinavian kiertueesta alkoi matkainnostus ulkomaille. Viimeisen ulkomaanmatkansa hän teki vuonna 2012 Pärnuun.
Karhulan Helilän muutos on ollut Eevan elinaikana merkittävä. Aluksi oli yksi tie, jonka varrella olivat kahvilat ja kaupat. Elokuvateattereita oli kolme. Kaikki tunsivat toisensa. Oli pyöriä ja hevosia, yhteinen pesutupa, sauna ja leipomo. Vesi tuli yleisestä kaivosta. Muutos alkoi, kun puutalovaltainen alue alkoi muuttua kaavoituksen myötä kerrostaloalueeksi ja hiekkatiet korvattiin asfalttiteillä. Nelikaistainen moottoritietiekanjoni Karhulan läpi pilasi alueen yhteisöllisyyden.
– Olen ollut yhtä pitkään eläkkeellä kuin töissä. Ei se voinut olla tylsä työpaikka, kun viihdyin niin pitkään siellä. Työyhteisössä oli hauskoja juttuja, olimme kavereita keskenämme. Meitä oli viisi henkilöä samassa huoneessa töissä.
Työmatkat Eeva taittoi pyörällä, Solifer-mopolla ja bussilla, kun hänellä ei ollut autoa eikä ajokorttia.
Tammikuun 1956 toi elämään muutoksen. Silloin syntyi hänen ainoa lapsensa, tytär. Nyt Eevan perheeseen kuuluu neljä sukupolvea: tytär ja hänen miehensä ja kaksi lapsenlasta perheineen. Lapsenlapsenlapsia on kaksi.
Eevan elämänintoa kuvaa viime vuoden alkukesän episodi. Hän innostui potkimaan jalkapalloa lapsenlapsenlapsensa kanssa omassa pihassaan. Pallon potkiminen johti sairaalaan, jossa leikin seurauksena murtunut lonkkanivel vaihdettiin. Eeva toipui yllättävän nopeasti leikkauksesta.
– Ikävät asia pitää unohtaa ja muistella mukavia asioita. Minulla on ollut rikas elämä. Se pitää kunkin elää, mikä on annettu. Voisin elää vielä vuosia, vaikka näkö ja kuulo ovat heikentyneet merkittävästi, hän sanoo sadan vuoden kokemuksella.
(05) 210 4400
PL 238, 48101 Kotka
Kymenlaaksonkatu 10, 48100 Kotka (avoinna sopimuksen mukaan)
myynti@pkank.fi
aineistot@pkank.fi
toimitus@pkank.fi
etunimi.sukunimi@pkank.fi
Teija Piipari
Sivustomme käyttää evästeitä.