Mielipide: Työsuhdeturvan heikennysten haitat olisivat selvästi mahdollisia hyötyjä suuremmat
Kotkaan toinen akkuteollisuuden hanke
Kymenlaakson innovaatioita etsivä IdeaKymi-kilpailu käynnistyy syksyllä
Vaarallisen jätteen, sähkölaitteiden ja metalliromun keräysautot Virolahdella
Kotkan K-Market Hovilaan uusi kauppias
Positiivisin kotkalainen 2025 finalistit julkaistu
Kouvolan kaupunki tarkistaa kiinteistörajoja ja rajamerkkejä
Tapio Heino jäi eläkkeelle mutta ei vielä kiikkustuoliin
Kouvolassa pääsee vikkelästi vihille perjantaisin
K-Market Hovinsaari saa uuden kauppiaan
Kiinteistöillä elinvoimaa Kotkaan
Arjan voitto nivelrikosta
Paikallista terveydenhuoltoa suurella sydämellä!
Monikanavaista mainontaa
Camini Oy tuo ammattitaitoa ja vuosikymmenien kokemuksen Kymenlaakson nuohous- ja ilmanvaihtoalalle
-Metsänomistajien kanssa suosittelemme korona-aikana sähköistä kaupankäyntiä, etäneuvotteluja ja tapaamisia maastossa turvavälejä noudattaen, sanoo Metsä Groupin piiripäällikkö Jari Makkonen (vas.). Kuvassa myös metsäasiantuntijat Arsi Saarela (toinen vas.) ja Seppo Kattelus (oik.), sekä korjuuyrittäjä Harri Mäntynen.
Kuvat: Teija Piipari
Puulla on hyvä kysyntä
Kauppaa tehdään nyt sulan maan kohteilla.
Teija Piipari
– En muista koska viimeksi olisi ollut näin hyvä talvi kuin tänä vuonna, ihastelee Jari Makkonen. – Pariin edellisvuoteen verrattuna talvi on ollut korjuuolosuhteiltaan erinomainen.
Metsä Groupin piiripäällikkö Makkonen johdattaa joukkoa metsään Valkealan Aitomäessä. Perässä harppova yhtiön metsäasiantuntija Seppo Kattelus katselee ympärilleen ja huomioi, että käsissä alkavat olla viimeiset talvikorjuun hetket. Niin pitkään kun on lunta ja maa jäässä, on aikaa sitä tehdä.
– Säiden armoilla ollaan aina. Viime vuonna oli kahden viikon talvi, nyt on ollut kolmen kuukauden.
Vieressä nyökkää kollegansa, metsäasiantuntija Arsi Saarela: talvi päättyy pian.
– Puukauppaa tehdäänkin nyt sulan maan aikana korjattavissa olevista kohteista.
Kulunut talvi on siis ollut korjuuolosuhteiltaan mainio. Vuoden vaihteessa talvikorjattavia kohteita oli poikkeuksellisen paljon kahdesta huonosta korjuutalvesta johtuen.
Miksi talvi on tärkeää puun hankinnassa?
– Kunnon talvi on ehdoton pehmeillä maapohjilla ja alueilla, minne ei saa tulla maastoon jälkiä. Lumi suojaa juuristoa ja maapohjaa, pakkanen jäädyttää pehmeiköt, jotta korjuukoneet eivät uppoa tai tee vaurioita, kertoo Makkonen.
Ennen korjuuta lähes kaikilla talvikohteilla on tehtävä ennakolta lumen ja maan polettaminen, jotta korjuuaikaan ajoura kestään koneiden painon.
– Ennakkoon tehdyillä toimenpiteillä myös jatketaan talvikorjuun aikaa ainakin parilla viikolla. Tavoitteena on saada talvikorjattavista kohteista tukkeja teiden varrelle kelirikkoajan kuljetukseen.
-Huonoimmat puut korjataan pois, elinvoimaisimmat jätetään metsään, sanoo Jari Makkonen.
Arsi Saarela ostaa puuta ja myy metsänhoitopalveluja Haminan ja Anjalan pohjoisosassa sekä Sippolan eteläosassa. Hän kannustaa metsänomistajia miettimään, miten oman metsätilan kohteiden korjuukelpoisuutta voisi parantaa.
– Usein este sulan maan aikana tapahtuvaan korjuuseen on metsäteiden kunto. Kunnostamalla leimikolle johtavan tien ja sen rummut voi myyntimahdollisuuksia parantaa. Sulan maan aikana korjattavissa olevista leimikoista saa yleensä myös selvästi korkeamman kuutiohinnan kuin talvileimikoista.
Puunostoon sää ei vaikuta, Makkonen toteaa.
– Puulla on hyvä kysyntä, meillä on aivan normaali ostotavoite. Ostamme sekä tukkia että kuitupuuta. Metsä Group on Suomen suurin puunostaja ja sahatavaran tuottaja, joten puuta tarvitaan tasaisesti.
Hän muistuttaa, että nyt kannattaa myös miettiä kesän uudistamistyöt.
– Onhan tarvittavat taimet tilattu? Uusi metsä kannattaa perustaa kaadetun tilalle niin pian kuin mahdollista, eikä antaa heinille aikaa vallata hyvää kasvutilaa.
Harri Mäntynen on saanut tänä talvena tehdä pitkää päivää.
Metsä Groupin työmailla ahkeroivat paikalliset yrittäjät. Harri Mäntynen kapuaa alas työkoneensa korkeuksista ja ottaa vastaan höyryävän kahvimukin. Aamukuuden hämärissä työnsä aloittanut korjuuyrittäjä iloitsee, että on kuluneena talvena saanut tehdä pitkää päivää.
– Kuutena päivänä viikossa kymmenestä kahteentoista tuntia päivässä, hän toteaa. – Talvilomailen sitten kelirikkoaikaan.
Jari Makkonen kertoo, että osaavista koneenkuljettajista on pula.
– Osa koneista pystyisi työskentelemään kahdessa vuorossa, jos vain olisi päteviä kuljettajia. Lähivuosina vanhempia kuljettajia jää eläkkeelle, ja siksikin uutta sukupolvea alalle tarvittaisiin.
(05) 210 4400
PL 238, 48101 Kotka
Kymenlaaksonkatu 10, 48100 Kotka (avoinna sopimuksen mukaan)
myynti@pkank.fi
aineistot@pkank.fi
toimitus@pkank.fi
etunimi.sukunimi@pkank.fi
Teija Piipari
Sivustomme käyttää evästeitä.