Mielipide: Velkaan on kiinnitettävä huomiota
Mielipide: Täydellinen läpinäkyvyys elintarvikeketjun hinnanmuodostukseen
Uutta musaa uudella kokoonpanolla
Lohitien kevyen liikenteen väylän rakentaminen aloitettu Kouvolassa
Sotasalaisuus säilyi vuosikymmeniä
Liitsin lenkki on nostalgiailta Kotkassa
Kuutostiellä Korialla otetaan käyttöön kiertotielevitykset
Kymenlaakson hyvinvointialue kartoittaa vaihtoehtoja talous- ja henkilöstöpalveluidensa järjestämiseksi
Sotaharjoitus sulkee osan Pyhtään Kirkkotiestä
Kotkan kauppatorin kehittäminen jatkuu – Yhteisterassi monipuolistuu, torin kesässä uusia toimijoita ja tapahtumia
Kiinteistöillä elinvoimaa Kotkaan
Arjan voitto nivelrikosta
Paikallista terveydenhuoltoa suurella sydämellä!
Monikanavaista mainontaa
Camini Oy tuo ammattitaitoa ja vuosikymmenien kokemuksen Kymenlaakson nuohous- ja ilmanvaihtoalalle
Kuvassa lähes koko henkilökunta tiilitehtaan edustalla. Sota-aikana kuvia tuskin otti kukaan.
Kuva: Ahti Koskisen albumi
Sotasalaisuus säilyi vuosikymmeniä
Juurikorven kylässä arjoitettiin sodan aikana mitä salaisinta tiedustelutoimintaa.
Ahti Koskinen
Juurikorven kyläläiset eivät tainneet vuosikymmeniin tietää, että heidän kylällään harjoitettiin sodan aikana mitä salaisinta tiedustelutoimintaa.
Ainakaan minä en ennen tiennyt. Synnyin vuonna 1954 enkä muista koskaan kuulleeni kylässä kenenkään puhueen mokomasta asiasta. Se tuli minua vastaan vasta 2000-luvulla.
Mistä oli kysymys?
Aiheesta julkaistiin artikkeli Sotahistoriallisessa aikakauskirjassa 27 vuonna 2008. Lauri Lehtonen kirjoitti sen pohjalta 30.6.2017 Elektronisen sodankäynnin kilta ry:n verkkosivuilla ilmavoimien radiotiedustelusta jatkosodassa. Siitä siis on kyse.
Lehtosen mukaan ilmavoimien oma radiotiedustelu käynnistyi sodan kannalta varsin myöhään, vuoden 1943 loppupuolella.
Syyskuussa 1943 oli saavutettu riittävä henkilöstö-, koulutus- ja kalustovalmius radiotiedustelukomppanian perustamiseksi. Se siirrettiin joukkueittain ilmavoimien eri yksikköjen käyttöön.
Komppanian toinen juoukkue sijoitettiin Kymiin, Juurikorven tiilitehtaaseen. Sen johtajana toimi luutnantti Rope Kojonen ja se tuki lentolaivue 34:ää.
Joulukuussa 1943 everstiluutnantti Veikko Saura laati muistion ja katsauksen radiotiedustelukomppanian toimintaan. Jo kolmessa kuukaudessa komppania oli tuottanut merkittäviä tuloksia. Lauri Lehtonen:
”Sauran lausunnon mukaan Suulajärven ja Kymin (Juurikorven) joukkueet olivat saaneet hyvän otteen vihollisen hävittäjätoimintaan, tuloksena muun muassa muutamien voitollisten ilmataistelujen aikaansaaminen.”
Tiedustelu oli Juurikorvessa kahdenlaista kuten muuallakin; puhe- ja sähkötyskuuntelua. Paikantamismahdollisuudet ulottuivat noin 200 kilometrin säteellä Pietarin alueelle ja Suomenlahdelle.
Saura oli esittänyt muistiossaan, että ilmavoimille pitäisi perustaa kaksi kolmen joukkueen komppaniaa käsittävä pataljoona, jonka joukkueet olisi sijoitettu Suulajärvelle, Kymiin, Helsinkiin, Nurmoilaan Hirvakseen ja Tiiksjärvelle.
Helmikuun 27. päivä1944 annettiin käsky ilmavoimien radiopataljoonan perustamisesta. Pataljoonaan tuli kuitenkin kahden kolmijoukkueisen komppanian sijasta kolme kaksijoukkueista komppaniaa. Nyt Juurikorvessa toimi toinen komppania johtajanaan entinen joukkueenjohtaja luutnantti Kojonen. Se tuki edelleen lentolaivue 34:ää. Kesäkuun puolivälissä 1944 kokoonpano muuttui taas. Juurikorvessa alkoi toimia kaksi joukkuetta.
Ensimmäisen komppanian 2. joukkue toimi johtajanaan luutnantti Harrela ja se tuki ilmavoimien esikuntaa/ADD (kuuntelua). ADD tarkoitti Neuvostoliiton kaukotoimintailmavoimia.Toisen komppanian 2. joukkue oli luutnantti Hauptin komennossa ja se tuki lentorykmentti 3:a.
Suomalaiset olivat saaneet saksalaisilta hyvän vinkin. Sen mukaan venäläisillä oli ADD-toiminnassaan tapana lähettää puolesta tunnista neljään tuntia ennen hyökkäystä kohdealueelle säätiedustelukone. Se puolestaan lähetti omalle johtoasemalleen 3–5 minuutin välein lyhyitä koodisanomia. Lauri Lehtonen:
”Tästä verkosta alettiin nyt systemaattisesti etsiä säätiedustelukonetta, jota jatkuvasti suunnittiin kahdella suuntimolla (Suulajärvi, Juurikorpi).11.2.1944 tehtiin ensimmäinen sääkonehavainto.”
Sähkötyskuunteluun Juurikorvessa lisättiin kuuntelupisteitä, minkä ansiosta tietämys ADD:n toiminnasta ja siihen liittyvistä radioverkoista kasvoi nopeasti.
Radiotiedustelun legenda Erkki Pale on muistiossaan siteerannut Juurikorvessa toimineen II joukkueen johtajan luutnantti Rope Kojosen haastattelukertomusta:
”Suunnimme ja ristisuunnimme suurimman osan koneen reitistä, jotapaitsi se ystävällisesti kyllä lensi aivan Juurikorven yli. Saatoin omin silmin nähdä sen hahmon liukumisen tähtikirkasta taivasta vasten.
Kun koneen antamat sanomat muistuttivat Itämeren laivaston ilmavoimien sääsanomia, ja kun sittemmin vielä todettiin nousukutsut lentokoneille, lähetimme rohkeasti varoituksen 2 -2,5 tuntia ennen hyökkäystä.
Arvioimamme ajankohta piti kutinsa puolen tunnin sisällä, eikä konemääräkään, 100/150 kpl ollut olosuhteisiin katsoen hullummin arvattu. Eihän tavallisesti kukaan ole erikoisen iloinen vihollisen hyökkäyksestä, mutta suotakoon minulle anteeksi tässä tapauksessa se syvä ja vilpitön ilon tunne, joka valtasi mieleni hyökkäyksen tapahtuessa.”
Kyseessä oli ilmeisesti Kotkan pommitus 10.–11.2.1944.
(05) 210 4400
PL 238, 48101 Kotka
Kymenlaaksonkatu 10, 48100 Kotka (avoinna sopimuksen mukaan)
myynti@pkank.fi
aineistot@pkank.fi
toimitus@pkank.fi
etunimi.sukunimi@pkank.fi
Teija Piipari
Sivustomme käyttää evästeitä.