Mielipide: Työsuhdeturvan heikennysten haitat olisivat selvästi mahdollisia hyötyjä suuremmat
Kotkaan toinen akkuteollisuuden hanke
Kymenlaakson innovaatioita etsivä IdeaKymi-kilpailu käynnistyy syksyllä
Vaarallisen jätteen, sähkölaitteiden ja metalliromun keräysautot Virolahdella
Kotkan K-Market Hovilaan uusi kauppias
Positiivisin kotkalainen 2025 finalistit julkaistu
Kouvolan kaupunki tarkistaa kiinteistörajoja ja rajamerkkejä
Tapio Heino jäi eläkkeelle mutta ei vielä kiikkustuoliin
Kouvolassa pääsee vikkelästi vihille perjantaisin
K-Market Hovinsaari saa uuden kauppiaan
Kiinteistöillä elinvoimaa Kotkaan
Arjan voitto nivelrikosta
Paikallista terveydenhuoltoa suurella sydämellä!
Monikanavaista mainontaa
Camini Oy tuo ammattitaitoa ja vuosikymmenien kokemuksen Kymenlaakson nuohous- ja ilmanvaihtoalalle
Jalkaväenkenraali, Mannerheim-ristin ritari Armas Eino Martola yhdistää Wanhan Veteraanin rauhanturva- ja suojeluskuntanäyttelyjä. Hän oli 1930-luvulla Suojeluskuntajärjestön esikuntapäällikkö ja 1960-luvun lopulla Kyproksen kansainvälisten rauhanturvajoukkojen komentaja, kuvassa hänen palveluspukunsa ja barettinsa.
Kuva: Terho Ahonen
Suojeluskunta- ja Lotta Svärd -näyttelyssä Kymenlaakso vahvasti esillä
Rauhanturvaamisen ja veteraanityön perinnekeskus Wanha Veteraani avaa koronaehdoin Suojeluskunta- ja Lotta Svärd -näyttelyn Haminassa 1. kesäkuuta. Koko maan kattanutta ja lähes kaikkia sukuja Suomessa koskettaneiden järjestöjen paikallista työtä valaistaan erityisesti Kymenlaaksosta.
– Maakunnasta on saatu hyvä kokonaisuus materiaalia, esimerkiksi Haminan kaupunginmuseon ja Miehikkälän Salpalinja-museon kokoelmista. Lisäksi lukuisilta yksityisiltä on paljon esineitä ja valokuvia. Näyttelymme onkin poikkeuksellisen laaja kooste Suojeluskuntajärjestön ja Lotta Svärdin maanpuolustustyöstä Suomessa, näyttelypäällikkö Ismo Flink vahvistaa.
Flinkin mukaan tästä aiheesta harvoin on samassa näyttelyssä vastaavaa laajuutta nähtävissä. Kymenlaakso on esimerkkinä hyvä siksikin, että täällä oli myös vahvaa merisuojeluskuntien toimintaa.
– Erikoista on myös se, että talvisodan lopussa rintamalle kelpaamattomista Kymenlaakson suojeluskuntien ”vanhoista ukoista ja koulupojista” koottiin pataljoonia rannikolle. Heidän tehtävänsä oli rannikkotykistön ohella jalkaväkenä torjua Suomenlahden yli jäällä edennyt puna-armeijan maihinnousuyritys, Flink kertoo.
Näyttelyn aineistoa on koottu myös Kymenlaakson ulkopuolelta yhteistyössä alan museoiden, yksityisten keräilijöiden ja Suojeluskuntien ja Lotta Svärdin Perinteiden Liitto ry:n kanssa.
Rauhanturvaamisen ja veteraanityön perinnekeskus Wanhassa Veteraanissa ovet ovat auki kesä-syyskuussa kuutena päivänä viikossa ja loka-marraskuussa viikonloppuisin. Ryhmille ja koululaisluokille näyttely on auki sovittaessa joka päivä.
Wanhassa Veteraanissa on esillä myös suomalaisen rauhanturvaamisen ja kriisinhallinnan pysyvä perusnäyttely. Samalla maakuntamatkalla näkee paljon.
– Perinnekeskuksemme on muutakin kuin tavanomaista museotoimintaa. Annamme yleisölle mahdollisuuden tutustua kesän näyttelyteemoihin virtuaalisesti vapaaehtoista tukimaksua vastaan jo 30. toukokuuta alkaen verkkosivujemme kautta, museota ylläpitävän yhdistyksen puheenjohtaja, eversti evp. Markku Hutka sanoo.
Museon virtuaalisuudesta kertoo lisää toiminnanjohtaja, eversti evp Vesa Kangasmäki:
– Kunnioituksena Haminassa sotien jälkeen eläneen Mannerheim-ristin ritarin Einar Schadewitzin elämäntyölle on sotiemme veteraanien perinnehuoneessa avattu hänelle omistettu vitriini. Siinä kuvataan myös hänen talvisodan aikaista ”Avvoo Iivana, kuolema kolkuttaa” -hyökkäysvaunutempaustaan.
Muistovitriini ja siihen kiinteästi liittyvä digitaalinen virtuaaliympäristö ovat yleisön käytössä kesällä perinnekeskuksessa. Ympäristössä vieras voi esimerkiksi virtuaalilaseilla kokea ja samaistua taisteluhaudassa etenevän tai korsussa suojassa olevan sotilaan näkymään.
– Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun, Xamkin toteuttamalla järjestelmällä voi tutustua polttoainetta, ympäristöä ja ilmastoa säästäen myös alueemme moniin sodanajan muistomerkkeihin 3D-mallien avulla, Kangasmäki kannustaa.
(05) 210 4400
PL 238, 48101 Kotka
Kymenlaaksonkatu 10, 48100 Kotka (avoinna sopimuksen mukaan)
myynti@pkank.fi
aineistot@pkank.fi
toimitus@pkank.fi
etunimi.sukunimi@pkank.fi
Teija Piipari
Sivustomme käyttää evästeitä.