Iiris Vesalainen viihtyy kotipuutarhassaan
Mielipide: Kuusankoskitalon vähäinen käyttö harmittaa
Mielipide: Kiitos ystävällisille ihmisille Kotkassa
Mielipide: Vuokralainen on myös ihminen
Kristallinloistoa vanhassa hirsilinnassa
”Uudella alamitalla kuhan kalastaminen loppuu” – Kuhan pyyntimitan nostaminen ihmetyttää Jyri Langia
Ennätysmäärä kilpailijoita RX Masters rallicrossiin Kouvolan Tykkimäelle
Vain toinen leski voi ymmärtää toista
Kotkan Kairossa soi taas jazz – Yksi vieraista on Amy Winehousen bändissä kantavana voimana ollut multi-instrumentalisti Xantone Blacq
Hyväntekeväisyyskalenterissa Kotkaa kauneimmillaan
Camini Oy tuo ammattitaitoa ja vuosikymmenien kokemuksen Kymenlaakson nuohous- ja ilmanvaihtoalalle
Lajityypillinen ruokinta – avain hevosen ja koiran hyvinvointiin
Myö välitetään sinusta - Sinun Tähden Hoivapalvelut tarjoaa tukea kaikille
Juoksulenkki, koirakävely tai pyöräily - Antaa sinulle energiaa sekä hyvän mielen
Huolenpitoa suurella sydämellä
Kirsi Toivonen (oik.) tapasi reilut puoli vuotta puolisonsa kuolemasta kivan miehen. -Emme asu yhdessä mutta olemme kimpassa. Tiia Priha ei ole vielä valmis vakavampaan. -Tapailee yhtä epäsäännöllisen säännöllisesti, hän sanoo.
Kuvat: Teija Piipari
Vain toinen leski voi ymmärtää toista
Työikäisenä kumppaninsa menettäneille on tarjolla vertaistukea nuorten leskien ryhmässä.
Teija Piipari
Kesällä tuli kolme vuotta siitä, kun Tiia Prihan, 44, mies menehtyi nopeasti edenneeseen sairauteen. Kirsi Toivosen, 57, mies teki itsemurhan yhdeksän vuotta sitten.
Lesken osaksi jäi suru ja ikävä, mutta myös viha, häpeäkin.
– Eteenpäin ei olisi selvinnyt ilman toisen vastaavan kokeneen tukea, Priha ja Toivonen toteavat.
Tätä vertaistukea kouvolalaisnaiset löysivät Nuoret lesket ry:stä. Valtakunnallinen, työikäisille leskille suunnattu yhdistys on perustettu vuonna 2009.
Nuorten leskien tapaamisissa eri puolilla Suomea Kirsi Toivonen huomasi aina olevansa ainoa kouvolalainen. Hän mietti, eikö Kouvolassa ole muita leskiä. Toivonen tiesi, ettei yhdistyksellä ole omaa ryhmää Kouvolassa. Pitäisikö sellainen perustaa sellainen? hän ajatteli.
Tiia Priha osallistui elokuussa 2022 Nuoret lesket ry:n vertaistukiviikonloppuun Porin Yyterissä. Muiden tapaan hän istui ringissä ja kertoi oman kokemuksensa. Tämä on se vertaistukimuoto, jossa tahdon olla mukana, hän pohti. Tahdon tavata muita leskiä henkilökohtaisesti, en roikkua verkkotapaamisissa. Mutta olisihan se kiva, jos ryhmä löytyisi kotipaikkakunnalta.
Kirsi Toivonen halusi Kouvolaan ryhmän, mutta ei alkaa vetäjäksi yksin. Sitten kaveriksi löytyi Tiia Priha. Naiset kouluttautuivat vapaaehtoisiksi vertaisohjaajiksi.
Kouvolan vertaistukiryhmä aloitti loppuvuodesta 2022 ja on yhdistyksen ainoa Kymenlaaksossa. Lähin löytyy Lahdesta.
Kesällä 2020 Tiia Prihan aviomiehellä todettiin keuhkosyöpä. Vuosi diagnoosista mies kuoli.
– Koska tiesin, mitä tuleman pitää, ehdin tavallaan valmistautua, käydä asioita läpi, Priha kertoo.
Pariskunta ehti olla 11,5 vuotta yhdessä, josta kahdeksan naimisissa.
– Pahinta puolison kuolemassa on se, että yhteinen tulevaisuus häviää, kaikki yhdessä suunniteltu romahtaa. Enää et olekaan kenenkään puoliso, oma identiteetti pitää rakentaa uudelleen. Sitä rupeaa miettimään, oliko yhdessäolo kuitenkaan sen arvoista, että nyt ryvet mustissa syövereissä. Vihan tunteet kuollutta kohtaan nousevat pintaan, ja se on ihan yleistä.
Tiia Priha on lisäksi kokemusasiantuntija Surevan kohtaaminen -toiminnassa.
Kirsi Toivonen oli miehensä kanssa 15 vuotta yhdessä ja 10 vuotta naimisissa. Toivonen leskeytyi yllättäen tilanteessa, jossa hän oli hankalaksi muuttuneen parisuhteen takia halunnut jo erota, mies taas ei.
– Tunnen itseni välillä erilaiseksi leskeksi, koska mieheni kuolema avasi minulle uuden elämän. Kuolema oli minulle hyvä asia, vaikka tietysti se oli samalla kamala asia.
Nuorten leskien vertaisryhmässä Toivonen sai voimaa.
– Sain itkeä, koska tapahtuma itketti. Olihan se ihan kammottavaa, että mies kuolee oman käden kautta. Nyt tapahtuneesta on niin kauan, että annan ryhmässä jo enemmän muille.
Tiia Priha kertoo, että nyt, kolmen vuoden jälkeen, on olo alkanut helpottaa.
– Olen voiton puolella. En ehkä koskaan pääse asian yli mutta olen päässyt tasapainoon. Enää ei ala heti itkettää, vaan jopa hymyilen muistoille.
Kouvolassa toimiva vertaisryhmä on tarkoitettu kaikille puolisonsa tai elämänkumppaninsa menettäneille ympäri maata. Ei siis tarvitse olla kouvolalainen tai edes kymenlaaksolainen.
– Jos olet käymässä toisessa kaupungissa, jossa on ryhmä, voit hyvin osallistua, Kirsi Toivonen sanoo.
Ryhmässä on mahdollista tavata muita samassa elämäntilanteessa olevia ja saada tukea arjessa jaksamiseen. Ryhmässä jaetaan luottamuksellisesti suruun ja leskeyteen liittyviä kokemuksia ja ajatuksia vertaisten kanssa. Ryhmään suositellaan osallistuvan vasta akuuteimman vaiheen jälkeen.
– Jos yksikin ihminen tietää, että on olemassa ryhmä, josta saa lohtua, työmme ei ole mennyt hukkaan. Kukaan muu ei ymmärrä sinua paremmin kuin toinen leski, Tiia Priha ja Kirsi Toivonen toteavat.
Nuoret lesket ry:n Kouvolan vertaisryhmä kokoontuu Kuusankosken kirjaston Viiala-huoneessa. Syksyn kokoontumisajat torstaisin 5.9., 26.9., 31.10. ja 28.11. kello 17–19. Joulukuun tapaamisen aika ja paikka täsmentyy myöhemmin. Ryhmä on maksuton eikä vaadi ennakkoilmoittautumista.
Lisätiedot: kouvola.nuoretlesket@gmail.com.
(05) 210 4400
PL 238, 48101 Kotka
Kymenlaaksonkatu 10, 48100 Kotka (avoinna sopimuksen mukaan)
myynti@pkank.fi
aineistot@pkank.fi
toimitus@pkank.fi
etunimi.sukunimi@pkank.fi
Teija Piipari
Sivustomme käyttää evästeitä.