Mielipide: Työsuhdeturvan heikennysten haitat olisivat selvästi mahdollisia hyötyjä suuremmat
Kotkaan toinen akkuteollisuuden hanke
Kymenlaakson innovaatioita etsivä IdeaKymi-kilpailu käynnistyy syksyllä
Vaarallisen jätteen, sähkölaitteiden ja metalliromun keräysautot Virolahdella
Kotkan K-Market Hovilaan uusi kauppias
Positiivisin kotkalainen 2025 finalistit julkaistu
Kouvolan kaupunki tarkistaa kiinteistörajoja ja rajamerkkejä
Tapio Heino jäi eläkkeelle mutta ei vielä kiikkustuoliin
Kouvolassa pääsee vikkelästi vihille perjantaisin
K-Market Hovinsaari saa uuden kauppiaan
Kiinteistöillä elinvoimaa Kotkaan
Arjan voitto nivelrikosta
Paikallista terveydenhuoltoa suurella sydämellä!
Monikanavaista mainontaa
Camini Oy tuo ammattitaitoa ja vuosikymmenien kokemuksen Kymenlaakson nuohous- ja ilmanvaihtoalalle
Vehkalahden kotiseutumuseon näyttelyä uudistetaan opiskelijoiden avulla
Helsingin yliopiston museologian oppiaineen opiskelijat tulevat opiskelemaan Haminaan tammikuussa alkavalla projektinhallintakurssilla. Opiskelijat perehtyvät kurssilla eri näkökulmista Vehkalahden kotiseutumuseoon ja haastattelevat museon kävijöitä.
Vuonna 1960 avattu Vehkalahden kotiseutumuseo Husulassa on perustettu kokoelmille, jotka Kymenlaakson osakunnan opiskelijat keräsivät inspehtorinsa Erkki Ala-Könnin johdolla 1950-luvun lopulla. Kotiseutumuseo siirtyi Vehkalahden kotiseutuyhdistykseltä Haminan kaupungin museoiden hoitoon vuoden 2003 kuntaliitoksen seurauksena. Rajallisten resurssien vuoksi museo on viime vuosina ollut avoinna lähinnä kesäisin ja sen vuosittainen kävijämäärä on jäänyt vähäiseksi. Kaupunki on edellyttänyt museoilta kotiseutumuseon toiminnan kehittämistä. Osana kehittämistyötä museon pitkään melko muuttumattomana pysynyttä näyttelyä on tarkoitus uudistaa lähivuosina.
– Osa pitkään esillä olleista esineistä täytyy päästää välillä lepäämään, ja toisaalta voimme uudistuksessa ottaa esille yli 20 000 esinettä käsittävän kokoelman ennennäkemättömiä aarteita. Emme kuitenkaan halua ryhtyä uudistustyöhön kysymättä asukkailta, mitä he haluavat museossa nähdä, sanoo museojohtaja, tapahtumatuotantopäällikkö Paula Kouki.
Tarkoitus ei myöskään ole panna kaikkea uusiksi, vaan uudistaa näyttelyä maltillisesti, aiempaa työtä kunnioittaen, mutta samalla huomioiden esimerkiksi sen, että monet esineet ja työkalut ovat nykyihmisille tuntemattomia ja vaativat selityksiä ja havainnollistamista. Kotiseutumuseon kokoelmat ovat siitä hienot, että useimmista esineistä tiedetään, mistä talosta ne ovat peräisin ja kuka ne on lahjoittanut.
– Haluamme tuoda esille myös kylien historiaa ja tarinoita esineiden takana ja tuoda museoon myös sellaisia esineitä, joihin saa koskea ihan luvan kanssa.
Kurssin puitteissa Vehkalahden kotiseutumuseolla järjestetään lauantaina 15. helmikuuta yleisötilaisuus, jonne toivotaan museon käyttäjien tulevan kertomaan ajatuksiaan ja toiveitaan. Tilaisuudessa on kahvitarjoilu ja mahdollisuus kiertää museonäyttelyssä oppaan johdolla. Kurssin päätteeksi opiskelijat tulevat 25. huhtikuuta jälleen kotiseutumuseolle esittelemään yleisölle työnsä tuloksia.
Kurssin lopputuloksena Haminan kaupungin museot saa käyttönsä opiskelijoiden koostaman aineiston, jossa kartoitetaan kuntalaisten ajatuksia museosta ja annetaan ideoita kotiseutumuseon näyttelyn ja toiminnan kehittämiseen. Näyttelyn kehittämistyöhön on tarkoitus paneutua meneillään oleman Haminan kaupunginmuseon uuden perusnäyttelyn valmistuttua.
(05) 210 4400
PL 238, 48101 Kotka
Kymenlaaksonkatu 10, 48100 Kotka (avoinna sopimuksen mukaan)
myynti@pkank.fi
aineistot@pkank.fi
toimitus@pkank.fi
etunimi.sukunimi@pkank.fi
Teija Piipari
Sivustomme käyttää evästeitä.