Kouvolan rokotuspiste muuttaa huhtikuussa kauppakeskus Valtariin
Vuoden 2022 Esikko-tunnustus Terhi Kivimaalle
Liike Nyt: "Haluamme porvarihallituksen"
Xamk ensimmäistä kertaa Suomen suurin avoimen kouluttaja
Mielipide: Matalan kynnyksen palveluita on lisättävä
"Teemme Kairon osalta parasta mitä pystymme"
Haminalainen lakimies jättää työelämän – Aikoo elää osinkotuotoilla eläkkeeseensä asti
Haminan Kirkkojärven ja Poitsilan kouluja esitetään lakkautettavaksi
Äänestysnumeroiden kanssa passaa olla tarkkana
Uusi kuoro ja musiikkiteatteri Haminaan
Kuva: Yhteisvastuukeräys/Kirkkopalvelut
Yhteisvastuukeräyksessä autetaan nuoria selviämään väkivaltaisissa ympäristöissä – Keräys alkaa 5.2.
Tämän vuoden Yhteisvastuukeräyksen tavoitteena on auttaa nuoria selviämään väkivallasta ja konfliktitilanteista sekä ennaltaehkäisemään niitä. Keräys kantaa teemaa ”Nuoret väkivaltaisessa maailmassa”.
Yhteisvastuu on evankelisluterilaisen kirkon vuosittainen suurkeräys ja lähimmäisenrakkauden kansanliike, joka auttaa hädänalaisia syntyperään, uskontoon tai poliittiseen vakaumukseen katsomatta Suomessa ja maailman humanitäärisillä katastrofialueilla. Keräyksen toteuttavat kaikki Suomen evankelisluterilaisen kirkon seurakunnat. Keräyksen suojelijana toimii tasavallan presidentti Sauli Niinistö.
Joka kevät Yhteisvastuun kymmenet tuhannet kerääjät ympäri suomea kulkevat ovilla ja tapahtumissa keräyslistojen ja -lippaiden kanssa. Nykyisin lipaskeräyksen rinnalle on tullut myös mobiilikeräys ja mahdollisuus osallistua keräykseen verkkomaksulla.
Valtaosa, eli noin 60 prosenttia keräystuotosta ohjataan Kirkon Ulkomaanavun katastrofiavun kautta kansainväliseen apuun. Noin 20 prosenttia tuotosta suunnataan vuosittain valittavaan, vaihtuvaan kohteeseen Suomessa. Noin 20 prosenttia tuotosta käytetään monipuoliseen avustustoimintaan paikallisseurakuntien kautta.
Jokaisesta lahjoitetusta eurosta noin 80 prosenttia käytetään avustustyöhön ja loput keräyksen vaikuttamistoimintaan, viestintään, varainhankintaan sekä keräyksen yleishallintoon. Tiukka seuranta takaa rahan päätymisen niille, jotka sitä eniten tarvitsevat. Valtakunnalliset keräyskulut muodostuvat keräyksen suunnittelu- ja toteutuskustannuksista. Lisäksi keräysvaroja käytetään kasvatus- ja koulutusaineistoihin, tietoiskuihin sekä mainoskampanjaan. Nämä kustannukset palvelevat sekä varainhankintaa että vaikuttamistoimintaa.
Yhteisvastuukeräyksen keräystuotoista 40 prosenttia jää käytettäväksi nuorten selviämisen edistämiseksi Suomessa. Niistä taas puolet menee paikallisseurakunnille nuorten avustamiseksi teemanmukaiseen työhön sekä seurakuntien auttamistoimeen.
Toinen puolisko maahamme jäävistä rahoista menee valtakunnallisena kumppanina toimivalle Aseman Lapset ry:lle, jolla on mm. matalalla kynnyksellä toimivaa Walkers-toimintaa. Kotkassa ja Haminassakin pyörivällä Walkersin muunnetulla matkailuautolla, Ilves- Wautolla kulkevat vapaaehtoiset tukevat nuoria siellä, missä he liikkuvat.
Nuoret voivat kohdata aikuisen, joka kuuntelee ja on läsnä sekä tarvittaessa tarjoaa syvällisempää tukea ja ohjausta. Yhdistys ehkäisee sekä vähentää nuoriso- ja kouluväkivaltaa ja yhteisvastuuvaroin kehittää sekä laajentaa tätä toimintaa.
Jäljelle jäävät 60 prosenttia keräyksen tuotoista ohjataan Kirkon Ulkomaanavun (KUA) katastrofirahaston kautta, kuten jo 60 vuoden ajan. Tänä vuonna tuen erityistä huomiota saava kohde sijaitsee Keniassa, itäisessä Afrikassa, jossa on koettu historiallisen kovia kuivia kausia, mikä horjuttaa erityisesti maaseutua, missä suurin osa väestöstä asuu.
Meneillään oleva ilmastokriisi vaikeuttaa paimentolaisperheiden elämää, kun laidunmaat köyhtyvät ja pienenevät rajusti. Yhteisvastuukeräys tukee eritysesti nuorten koulunkäyntiä ja ehkäisee konflikteja, joihin myös nuoret joutuvat sotkeutuneeksi. Ongelmat ovat usein sosiaalisia ja toimeentuloon liittyviä ja aiheuttavat koulujen keskeyttämisiä. Katastrofirahasto tukee koulunsa keskeyttäneiden nuorten kouluun paluuta ja siellä pysymistä sekä tarjotaan psykososiaalista tukea ja tukiopetusta. Koulutus edistää nuorten mahdollisuuksia parempaan toimeentuloon ja edistää rauhaa yhteisöissä.
Yhteisvastuukeräyksen kampanja-aika alkaa sunnuntaina 5. helmikuuta. Kotka-Kymin seurakunnan Yhteisvastuukeräys alkaa 5. helmikuuta kello 17 yhteisvastuukeräyksen avausmessussa Kotkan seurakuntakeskuksella.
Yhteisvastuupiispana toimii tänä vuonna Oulun hiippakunnan piispa Jukka Keskitalo.
(05) 210 4400
PL 140, 48101 Kotka
PL 238, 48101 Kotka
Kymenlaaksonkatu 10, 48100 Kotka (avoinna sopimuksen mukaan)
myynti@pkank.fi
aineistot@pkank.fi
toimitus@pkank.fi
etunimi.sukunimi@pkank.fi
Teija Piipari
Sivustomme käyttää evästeitä.