Iiris Vesalainen viihtyy kotipuutarhassaan
Mielipide: Kuusankoskitalon vähäinen käyttö harmittaa
Mielipide: Kiitos ystävällisille ihmisille Kotkassa
Mielipide: Vuokralainen on myös ihminen
Kristallinloistoa vanhassa hirsilinnassa
”Uudella alamitalla kuhan kalastaminen loppuu” – Kuhan pyyntimitan nostaminen ihmetyttää Jyri Langia
Ennätysmäärä kilpailijoita RX Masters rallicrossiin Kouvolan Tykkimäelle
Vain toinen leski voi ymmärtää toista
Kotkan Kairossa soi taas jazz – Yksi vieraista on Amy Winehousen bändissä kantavana voimana ollut multi-instrumentalisti Xantone Blacq
Hyväntekeväisyyskalenterissa Kotkaa kauneimmillaan
Camini Oy tuo ammattitaitoa ja vuosikymmenien kokemuksen Kymenlaakson nuohous- ja ilmanvaihtoalalle
Lajityypillinen ruokinta – avain hevosen ja koiran hyvinvointiin
Myö välitetään sinusta - Sinun Tähden Hoivapalvelut tarjoaa tukea kaikille
Juoksulenkki, koirakävely tai pyöräily - Antaa sinulle energiaa sekä hyvän mielen
Huolenpitoa suurella sydämellä
Yritysasiantuntija Antero Järvinen ja maksatusasiantuntija Heidi Immonen Myllykosken kylänraitilla, joka on siis maaseutua ainakin EU:n tukien näkökulmasta.
Veli-Pekka Kelloniemi
Yritysten hankkeisiin on haettavissa miljoonia euroja EU-rahaa tänä vuonna
Veli-Pekka Kelloniemi
Pk-yritysten investointeihin ja kehittämiseen on haettavissa tänä vuonna runsaasti EU:n maaseuturahoitusta Kaakkois-Suomen Ely-keskuksesta ja alueen Leader-ryhmistä: Pohjois-Kymenlaaksossa Pohjois-Kymen Kasvusta ja Etelä-Kymenlaaksossa Seprasta.
– Sanana ”maaseuturahoitus” on himpun harhaanjohtava, sillä ”maaseutua” on käytännössä kaikki alueet kaupunkien ydinkeskustojen ulkopuolella. ”Kaupunkia” on esimerkiksi Kouvolan keskusta ja Kotkansaari. Esimerkiksi Myllykoski tai Karhula ovat kokonaisuudessaan tukikelpoista aluetta, kertoo Kaakkois-Suomen Ely-keskuksen maksatusasiantuntija Heidi Immonen.
Maaseuturahoituksen tämän vuoden kuuden miljoonan euron potista on tavoitteena jakaa noin puolet Kaakkois-Suomen yrityksille. Rahaa ei ole jyvitetty erikseen Kymenlaaksolle ja Etelä-Karjalalle.
– Rahaa on tyrkyllä yrittäjille niin paljon, että sitä jakamaan meille palkattiin yritysasiantuntija Antero Järvinen. Hänen toimenkuvaansa kuuluu se, että hän kuuntelee yrittäjän idean, katsoo että olisiko se tukikelpoinen, onko siihen mahdollista saada tukea ja sen jälkeen ohjaa yrittäjän sen rahoituslähteen äärelle, joka yrittäjän tarkoitukseen parhaiten sopisi ja mistä tämä saisi parhaan tukiprosentin, selvittää Immonen.
Maaseuturahoitusta on tarjolla yrityksille tueksi investointeihin ja uutuutena myös erilaisiin kehittämistoimenpiteisiin, esimerkiksi ulkopuolisten asiantuntijapalveluiden hankintaan.
– Eli korvausinvestointeja ei voi tehdä tukirahalla, esimerkiksi jos sorvi hajoaa, vaan siinä pitää olla jokin uutuus tai kehittäminen kyseessä. Kun ajatus investoinnista herää, ota heti yhteys meihin, sillä jälkikäteen tukea ei voi hakea, sanoo Järvinen.
Maaseuturahaston tukiprosentit ovat 20 ja 50 välillä.
– Investoinnissa eli laitehankinnassa puhutaan 20 prosentista ja kehittämisessä eli esimerkiksi konsulttipalveluiden ostossa 50 prosentista, sanoo Järvinen.
Maaseuturahastosta myönnetään tukea vain kustannusarvioltaan yli 10 000 euron hankkeisiin. Leader-ryhmien kautta saa tukea pienempiinkin hankkeisiin.
Leader-rahoituksessa toivotaan erityisesti hankkeita, jotka lisäävät yritysten ja alueen elinvoimaa. Leader-ryhmissä rahoitetaan myös ilmastonmuutosta hillitseviä ja ympäristön monimuotoisuutta parantavia hankkeita sekä nuoriin kohdistuvia hankkeita.
EU:n maaseuturahoituksen ohella yrityksille on tarjolla tukea EU:n Oikeudenmukaisen siirtymän rahastosta eli JTF:stä.
– JTF on tarkoitettu mm. yritysten hiilineutraalisuuden edistämiseen, vihreään siirtymään, turpeesta luopumiseen, kasvuun ja kansainvälistymiseen. Kymenlaakson on korvamerkitty tätä tukea 5 miljoonaa euroa viime ja tälle vuodelle ja siitä on käytetty reilu 3 miljoonaa euroa, kertoo Järvinen.
JTF:n tukiprosentit ovat samoin 20 ja 50 prosentin välillä. JTF:n kevään hakujakso päättyy 7. kesäkuuta.
Heidi Immosen mukaan kaikki yrittäjät eivät ole hyvin perillä EU:n tukimahdollisuuksista. Viime vuonna maaseuturahoitusta myönnettiin yrityksille Kaakkois-Suomessa vain noin 400 000 euroa.
– Käymme mielellään kertomassa näistä asioista esimerkiksi yrittäjäjärjestöjen tilaisuuksissa, vinkkaa Järvinen.
Maaseuturahaa myönnetään sloganilla ”sponsoroinnin supervuosi”.
– Jotta tukea ei miellettäisi tukena sellaisessa negatiivisessa mielessä vaan buustina yritystoiminnalle. Tukea ei myönnetä taloudellisissa vaikeuksissa oleville yrityksille, sanoo Immonen.
EU-tukihakemuksissa on omat kiemuransa, mutta Ely-keskuksesta saa apua hakemuksen tekemiseen.
– Ja kannattaa soittaa ja kysyä, onko hanke tukikelpoinen, ennen kuin laittaa sen tukihakemuksen sisään, kehottaa Immonen.
Maaseuturahaston tuet ovat tarkoitettu pk-yrityksille eli alle 250 henkilöä työllistävälle tai liikevaihdoltaan enintään 50 miljoonaa euroa omaavalle tai taseeltaan 43 miljoonaa euroa omaavalle yritykselle.
– Luvuissa huomioidaan koko konserni, sanoo Järvinen.
(05) 210 4400
PL 238, 48101 Kotka
Kymenlaaksonkatu 10, 48100 Kotka (avoinna sopimuksen mukaan)
myynti@pkank.fi
aineistot@pkank.fi
toimitus@pkank.fi
etunimi.sukunimi@pkank.fi
Teija Piipari
Sivustomme käyttää evästeitä.