Leppoisaa kesää koiran kanssa
Markkinatunnelmaa Suur-Miehikkälässa
Saariston Sirkka tai Sven julkistetaan taas tänä vuonna Pyhtäällä
Kotkan kirkossa on konserttien kesä
Kotkan Kantasataman uusi brändi kertoo erilaisista kohtaamisista
Sari Varonen hätkähdyttää ulkoisella olemuksellaan
Suomen suurin yleisötapahtuma järjestetään tulevana viikonloppuna – Kymenlaaksosta mukana 15 kyläkohdetta
Kirkkoherra Helteen perheelle mökkiympäristö on rakas
16 operaatiota Ukrainan hyväksi Kotkassa
Kotkalaisessa kerrostalossa on vahva yhteisöllisyys
Kodeissa tulisi varautua pärjäämään itsenäisesti ainakin kolme vuorokautta häiriötilanteen sattuessa. Esimerkiksi pitkittynyt sähkökatko voi aiheuttaa tilanteen, jonka takia yhteiskunnan tarjoamat palveslut häiriintyvät tai jopa keskeytyvät.
Suomessa viranomaiset suosittelevat kotitalouksia varautumaan erilaisiin häiriöihin 72 tunnin ajaksi. Suositus on annettu jo ennen Ukrainan sotaa, mutta se on noussut entistä enemmän esiin kansainvälisen tilanteen kiristyessä.
− Jokaisessa kodissa kannattaa varautua esimerkiksi pitkittyvään sähkökatkoon tai vedenjakelun häiriöihin kolmen vuorokauden ajaksi, kaupungin turvallisuuspäällikkö Johanna Tauriainen toteaa tiedotteessa.
Katso videolta, miten kaupungin turvallisuuspäällikkö on varautunut erilaisiin poikkeustilanteisiin, kuten sähkökatkoihin kolmen vuorokauden ajaksi. Tauriainen antaa hyvin käytännönläheisiä vinkkejä varautumiseen.
−72 tunnin varautuminen ei ole monimutkaista. Monet tarvittavat asiat ovat niitä, mitä käytämme ihan perusarjessa. Jos haluaa hankkia jotakin ekstraa, niin esimerkiksi vesiastioita on hyvä olla kotona, Tauriainen kertoo.
https://www.youtube.com/watch?v=lmWLfWrIF-A-Joogaharrastus on tehnyt minusta rennomman, sanoo Hanna Hänninen.
Kuvat: Teija Piipari
Kiinnostus mystiikasta johti joogapolulle
Hanna Hännisen joogamatto levähtää auki päivittäin.
Teija Piipari
Hanna Hänninen heilauttaa lattialle joogamaton, asettuu sen päälle ja alkaa hengittää.
Syvään ja rauhallisesti. Syvään ja rauhallisesti.
Kynttilöissä lepattaa tuli ikkunasyvennyksessä selän takana. Ulkona on pikkupakkanen. Sisällä Universalis Wellnessin joogasalissa Kouvolan keskustassa tunnelma lämmin ja seesteinen.
Kohta on chakrajoogan seitsemästä asanasta ensimmäisen, juuri-chakran aika.
Hanna Hänninen, 38, on kahden kouluikäisen pojan äiti Valkealasta. Joogaan hän hurahti kahdeksan vuotta sitten. Ensin harrastajana, vuodesta 2016 lähtien myös ohjaajana. Perhejoogaa Hanna ohjasi jo aiemmin. Tämän vuoden alusta hän on ollut kokopäiväinen Jooga-Hannan yrittäjä.
Hannan taival joogan pariin kulki erilaisten jumppien kautta.
– Olin alkanut kaivata tekemisiini enemmän henkevyyttä. Niinpä päädyin tuttavan vinkistä astangajoogakurssille, ja kiinnostuin lajista heti. Koin jo silloin, että mystisyys ja henkisyys liittyvät joogaan, että se on paljon muutakin kuin ne asennot, asanat.
Jos Hanna ehti antaa astangalle pikkusormensa, niin pian yin-jooga veikin sitten koko käden.
– Yin-joogasta innostuin todella paljon. Niin paljon, että hakeuduin nopeasti koulutukseen. Peruskoulutuksesta valmistuin elokuussa 2020, nyt opiskelen jatkoa.
Ennen joogahetkeä Hanna sytyttää kynttilät.
Kohta Hanna tutustui joogafilosofiassa olennaisiin chakroihin, eräänlaisiin energiakeskuksiin, ja kehitti chakra-joogasta oman näköisensä version.
– Chakra-joogassani poikkitieteellisesti hyödynnän yinista tuttuja asanoita. Harjoituksella haetaan tasapainoa kehoon ja mieleen.
Hannan chakrassa käydään läpi seitsemän pää-chakraa alkaen juuresta ja päätyen kruunuun. Näiden asanoiden lisäksi harjoitus voi sisältää pranayamaa (tietoinen hengityksen säätely), mudraa (sormilla tehtäviä symbolisia eleitä) sekä meditaatiota.
Lohikäärme-asentoa käytetään chakrajoogassa joskus Solar Plexus- chakran kohdalla.
Joogaopettajana Hannan on tärkeää pitää yllä omaa harjoitusta, joten hän joogaa jollain tavoin joka päivä. Kotona joogamatto levähtää olohuoneen lattialle, ja paras hetki fyysiselle harjoittelulle on aamupäivä.
Ilta taas on pysähdyksen aikaa. Silloin Hanna sulkee silmänsäi ja meditoi.
– Se on minun rentoutumisrituaalini.
Liikkuvainen Hanna käy myös lenkillä, spinningissä, bodypumpissa ja kehonpainoharjoittelussa.
– Lisäksi harrastan lukemista. Luen paljon filosofista ja joogaan liittyvää, mutta myös romaaneja.
Hanna kertoo tulleensa joogan avulla rennommaksi.
– Olen rauhoittunut ja oppinut näkemään käsillä olevat hetket, sen mikä on oikeasti oleellista. Olen rennompi myös kotona. Aiemmin stressasin ennen vieraita, että onhan joka nurkka nyt varmasti puhdas. Enää en, hän nauraa.
Hanna aloitti tämän vuoden alusta täyspäiväisenä joogaohjaajana.
Hannalla todettiin selkärankareuma vuonna 2010. Sairaus ei rajoita joogaamista, päinvastoin reumaan on tullut parannusta, hän sanoo.
– Haluan edistää hyvinvointia ja näyttää esimerkkiä, että vaikka onkin terveydellisiä rajoitteita, niin silti sitä pystyy tekemään edes jotakin. En tiedä olisiko minulla näin hyvä liikkuvuus ilman joogaa. Mutta toki minun on kuunneltava kehoani. On osattava pysyä niissä rajoissa mitä voin tehdä.
Hanna ohjaa eri saleilla ympäri Kouvolaa. Osan tunneista hän tekee etänä. Hanna-Joogan yrittäjänä hän haaveilee omasta tilasta, joogastudiosta, vaikka hän edelleen mielellään ohjaa myös muilla saleilla.
Hanna ottaa käteensä maljan ja alkaa kieputtaa kapulaa sen pinnalla.
Joogaharjoitus on lopuillaan. On meditoinnin aika.
(05) 210 4400
PL 140, 48101 Kotka
PL 238, 48101 Kotka
Kymenlaaksonkatu 4, 48100 Kotka (avoinna sopimuksen mukaan)
myynti@pkank.fi
aineistot@pkank.fi
toimitus@pkank.fi
etunimi.sukunimi@pkank.fi
Teija Piipari
Sivustomme käyttää evästeitä.