Anjalassa ja Voikkaalla torjutaan vieraskasveja talkoilla
Missä ammut on?
Kansanmusiikki raikaa Kymenlaaksossa
Kädet saveen ja kuplivaa lasiin
Wiipurintien markkinat vie jälleen keskiajan tunnelmiin
Tapio Heino jäi eläkkeelle mutta ei vielä kiikkustuoliin
K-Market Hovinsaari saa uuden kauppiaan
Keskikosken museosillan painorajoitus Kouvolassa muuttuu
Mielipide: Presidentti ja Pride
Työ Kymenlaakson luonnon eteen toi ympäristöpalkinnon
Hyvä palvelu tekee iloisen mielen
Kiinteistöillä elinvoimaa Kotkaan
Arjan voitto nivelrikosta
Paikallista terveydenhuoltoa suurella sydämellä!
Monikanavaista mainontaa
Koehenkilöinä opinnäytetyöhön osallistui seitsemän FC KTP:n naisten edustusjoukkueen jalkapalloilijaa.
Kuva: Pekka Vainio
KTP:n naisjalkapalloilijat toimivat koehenkilöinä
KAI-PEKKA VESALAINEN
LAB-ammattikorkeakoulun fysioterapian koulutusohjelman opiskelijat lappeenrantalainen Janette Jokimies ja kotkalainen Sanna Puhakka tutkivat opinnäytetyössään kylmävesiupotuksen sekä jännitys-rentoutusharjoituksen vaikutuksia naisjalkapalloilijoiden palautumiseen fyysisestä kuormituksesta.
Koehenkilöitä tutkimuksessa oli seitsemän, jotka kaikki olivat FC KTP:n naisten edustusjoukkueen jalkapalloilijoita. Tavoitteena oli etsiä työkaluja pelaajien palautumisen edistämiseksi ja parantaa heidän suorituskykyään tulevissa harjoituksissa ja peleissä.
Nyky-yhteiskunnassa hektisen arjen keskellä riittävä palautuminen on oleellista fyysisen ja psyykkisen suorituskyvyn kannalta. Pahimmassa tapauksessa liian vähäinen lepo ja liiallinen kuormitus voivat johtaa elimistön ylirasitustilaan.
Jokimies muistuttaa, että ihminen reagoi stressiin lähes samalla tavalla riippumatta siitä, johtuuko paine henkisestä vai fyysisestä rasituksesta.
– Keho ei osaa eritellä kuormituksen syitä. Stressitilanteen jälkeen elimistön järjestelmät käynnistyvät ja pyrkivät palauttamaan elimistön kuormitusta edeltävälle tasolle. Viikoista toiseen toistuvat ja runsaat harjoittelumäärät aiheuttavat elimistössä kasvavaa kuormittumista ja hidastavat palautumista.
Fysioterapeuttiopiskelijoiden opinnäytetyössä palautumista tutkittiin ja tarkasteltiin kuormitusta kuvaavan sykevälivaihtelun
avulla.
– Koska sykevaihtelu ja palautuminen ovat tutkitusti yhteydessä toisiinsa, kuvaa sykevaihtelun määrä, miten kyseiset menetelmät vaikuttavat palautumiseen fysiologisesta ja psykologisesta näkökulmasta. Lisäksi opinnäytetyössä tarkasteltiin sykettä ja hermoston aktiivisuutta.
Koehenkilöiden sykettä mitattiin kahtena kolmen vuorokauden jaksona.
– Tiedonkeruumenetelmänä käytettiin rintaan kiinnitettävää sykemittaria. Tutkimuksessa selvitettiin, miten 30 sekunnin alavartalon kylmävesiupotus kylmävesialtaassa ja noin 15 minuuttia kestänyt jännitys-rentoutusharjoitus vaikuttavat keskiraskaasta jalkapalloharjoituksesta palautumiseen, selvittää Puhakka, jonka mukaan idea työhön saatiin yhteistyössä FC KTP:n valmentaja Jari-Pekka Gummeruksen kanssa.
Jokimiehen ja Puhakan heidän yliopettajansa Kari Kaurasen ohjauksessa syntyneiden tutkimustulosten mukaan kylmävesiupotus ja jännitys-rentoutusharjoitus eivät kasvattaneet koehenkilöiden sydämen sykevaihtelua normaalista, joten käytetyt menetelmät eivät lisänneet naisjalkapalloilijoiden palautumista fyysisestä kuormituksesta.
– Käytettyjä palautumismenetelmiä ei voida tutkimuksemme perusteella suositella FC KTP -jalkapallojoukkueelle palautumista edistävinä menetelminä.
(05) 210 4400
PL 238, 48101 Kotka
Kymenlaaksonkatu 10, 48100 Kotka (avoinna sopimuksen mukaan)
myynti@pkank.fi
aineistot@pkank.fi
toimitus@pkank.fi
etunimi.sukunimi@pkank.fi
Teija Piipari
Sivustomme käyttää evästeitä.