Anjalassa ja Voikkaalla torjutaan vieraskasveja talkoilla
Missä ammut on?
Kansanmusiikki raikaa Kymenlaaksossa
Kädet saveen ja kuplivaa lasiin
Wiipurintien markkinat vie jälleen keskiajan tunnelmiin
Kouvolan kaupunki tarkistaa kiinteistörajoja ja rajamerkkejä
Tapio Heino jäi eläkkeelle mutta ei vielä kiikkustuoliin
K-Market Hovinsaari saa uuden kauppiaan
Kotkassa maan kolmanneksi parhaat hampurilaiset – Kouvola sijalla viisi
Kylillä ovat taas ovet avoinna – Kymenlaaksossa noin 30 tapahtumaa
Hyvä palvelu tekee iloisen mielen
Kiinteistöillä elinvoimaa Kotkaan
Arjan voitto nivelrikosta
Paikallista terveydenhuoltoa suurella sydämellä!
Monikanavaista mainontaa
Meri yhdistää kirjailijan tekemistä
KAI-PEKKA VESALAINEN
Ulla-Maija Sievisen kirjoittama ja Reija Lipposen kuvittama Lasten Merikirja edustaa ansiokkaalla tavalla harvinaisempaa lasten tietokirjaperinnettä. Heinäkuussa julkaistu, sisällöltään kohderyhmänsä taiten huomioiva värikäs teos on sekä opettavalla otteella informoiva että viihdyttävä.
– Yhdessä laillani kotkalaisen harrastajapiirtäjä Reijan kanssa teimme kirjaa, ja meillä oli mukavaa. Lopputulos on mielestämme ulkoasun pirteydessään aivan ihana, kommentoi Sievinen.
– Idea kirjalle syntyi siitä, että tyttärenpoikani Eemi on innostunut käymään Kotkan Maretariumissa. Kun vietän kesät Pyhtäällä merenrannalla ja kotoa näkyy ikkunasta Sapokka ja meri, ryhdyin itsekin miettimään kala ja meri -asiaa.
– Mieleeni tuli, miten lapsille voisi kertoa merestä niin, että he ymmärtäisivät meren suojelemisen ja yleensä kunnioittamisen merkityksen. Toiveenahan on, että meri säilyisi tuleville sukupolville mahdollisimman puhtaana, taustoittaa Sievinen.
Lasten merikirja sopii pienillekin lapsille, sillä kirja etenee elämänmakuisena tarinana, jossa kerrotaan kahdesta lapsesta Eemistä ja Tuiskusta, Huuko-koirasta ja kalastaja Karppisesta. Viimeksi mainittu tietää lähes kaiken kaloista ja merestä. Kirjan sisältöä sävyttävät Huukon dalmatialaisena tekemät däpit, siis räppirunot. Lapset voivat däppäillä näitä räppejä itsekseenkin.
– Tietoa merestä, kaloista ja muista meren asukkaista välittyy däppirunojen kautta, mutta erityisesti uutta tietoa kalojen ja meren elämästä aikuisillekin tarjoavien faktasivujen kautta. Huuko-koiran rantaroskadäppiin päättyvän tekstiosuuden lopussa lapset esittelevät vielä keinoja, joilla merta voi suojella, selvittää Sievinen.
Tärkeä osa on tieto-osioihin liitetyillä kuvittaja-graafikko Sakke Yrjölän kalalajeja esittelevillä kuvilla.
– Kalakuvistaan ja -kirjoistaan tunnettu Yrjölä on alansa guru maassamme. Hän oli erittäin kiinnostunut siitä, että nimenomaan lapsille kirjoitetaan kaloista ja merestä.
– Iso rooli oli myös Maretariumin toimitusjohtajalla Sari Saukkosella. Häneltä sain tietoja ja ideoita, joista olen todella kiitollinen.
Miten lapsille kirjoittaminen eroaa muusta kirjoittamisesta?
– Varsinkaan tietokirjan kirjoittaminen lapsille ei ole helppoa. Siinä pitää ensin itselle perusteellisesti selvittää kaikki asiat, että osaa kertoa ne riittävän yksinkertaisella tavalla eteenpäin.
– Tämä on varmaan jo kahdeskymmenes kirjani, mutta ensimmäinen lapsille suunnattu teos. Lapsille kirjoittaminen on hirveän kivaa, mutta ihan oma juttunsa, sillä asioita pitää kyseenalaistaa eri tavalla, syvällisemmin kuin aikuisille kirjoitettaessa.
– Lasten ja kalastaja Karppisen tarinahan etenee tavanomaisena lastenkirjakerrontana, mutta faktaosioihin ja Huukon däppeihin olen luonut kiinnostavuutta lisäävää hauskuutta, kuten otsikointi: Hauki on merten Kimi Räikkönen, hymähtää Sievinen, joka on tyytyväinen kirjan herättämästä kiinnostuksesta ja myynnistä.
– Syksyllä menen kertomaan kirjasta Virolahden kouluun. Olemme valmiita esittelemään kirjaa myös muualla. Sitä paitsi Reijan poika, muusikko Robert Kyöstilä äänittää Huukon däppejä, joita voi tietoiskun tapaan esittää tilaisuuksissa.
Kuluvana kesänä Sievinen on tehnyt mökkimaisemassaan Ängvikissä Haapasaari-Seuran tilaustyötä, Haapasaaren historiasta ja nykypäivästä kertovaa kirjaa.
– Meri vaan kiinnostaa, sille en voi mitään. Haapasaari-kirjan jälkeen ryhdyn kirjoittamaan Suomen Kulttuurirahaston puolen vuoden apurahan saaneena merimiesten elämästä ja työstä 1950–60-luvuilla. Projektiin etsin nyt hyviä haastateltavia.
(05) 210 4400
PL 238, 48101 Kotka
Kymenlaaksonkatu 10, 48100 Kotka (avoinna sopimuksen mukaan)
myynti@pkank.fi
aineistot@pkank.fi
toimitus@pkank.fi
etunimi.sukunimi@pkank.fi
Teija Piipari
Sivustomme käyttää evästeitä.