Tarkista kananmunaostoksesi!
Kymenlaakson koronavirustilanteessa ei ole tapahtunut merkittäviä muutoksia
Parisuhteita haetaan ja löydetään yhä enemmän verkosta – pysyviä suhteita solmitaan erityisesti pienillä paikkakunnilla
Kansalaisaloite etenee: Yli 50 000 suomalaista vaatii psykoterapeuttikoulutuksen maksuttomuutta
Peltipoliisi välähtelee eniten kesän lämmössä, sadesäälläkin vaikutus suomalaisten kaasujalkaan
Fintoilin biojalostamohanke etenee
Poliisipartio ajoi ulos tieltä Kotkassa
Peruna on uskottava elokuva olematta realistinen
Päivityksen avulla bioetanolia tankkiin
Kauppakeskus Veturin ravintolamaailma täydentyy uudella paikallisella ravintolakonseptilla
Viikon Pulinat -show
Kaikki hyvä loppuu aikanaan. Samoin Viikon Pulinat. Viimeisessä ohjelmassa käydään pohjalla ja noustaa huipulle eli mukana mm. parhaat/huonoimmat palat, nostalgiaa, yllätysvieraita jne.
Tuotanto: Same-eYes Oy / Citymedia.fi
Mielipide: Kymsote on rikki mutta korjattavissa
Kymenlaakson sote-kuntayhtymän alkuvuodet eivät ole olleet ruusuilla tanssimista. Viime aikoina närää on aiheuttanut oikeutetusti palveluverkkokysymykset, kuten Haminassa hoivayksiköiden lakkauttaminen tai Kymsoten ostopalveluina hankkiman katkon ja selviämisaseman lakkautuminen ja siirtyminen Kotkasta Kouvolaan.
Kun kaupunginhallitus Kotkassa teki päätöstä Kymsoten palvelusopimuksesta, esitimme koko sopimuksen palauttamista valmisteluun niin, että katkopalvelut olisi sen myötä turvattu Kotkassa. Palvelusopimus on ainoa kotkalaisten päättäjien väline vaikuttaa siihen mihin 214 miljoonaa euroa sotepalveluissa käytetään. Neljän A4 mittaisesta sopimuksesta sitä ei kuitenkaan voinut lukea. Hallituksen osaksi jäi heikosti päättyneen palautusesityksen jälkeen jäädä tilanteessa tarkkailijan rooliin.
Moni palauttamista vastustanut perusteli kantaansa sillä, että asia kuuluu Kymsoten yhtymävaltuustolle. Kun yhtymävaltuuston kokouksessakin todetaan, että budjettitason muutoksia ei voi tehdä jää Kymsoten ylimmälle päätöksentekijälle toivojan rooli. Vasemmistoliitto sai pontensa läpi, joista toisen mukaan Kymsote selvittää katkaisuhoidon säilymisen mahdollisuuden. Toivoen ei sote-palveluista tule päättää.
Kymsote on rikki. Meillä on tilanne, jossa äänestäjien mandaattia nauttivat edustajat eivät enää vaikuta 60 prosenttiin (sote) niissä asioissa, joista vuonna 2017 he äänestivät valtuutetut päättämään. Niistä ei päätä myöskään valtuustojen valitsemat päättäjät kaupunginhallituksissa eikä yhtymävaltuustoissa. Valta on tällä hetkellä täysin Kymsoten viranhaltijoilla ja hallituksella. Päätökset ovat sen mukaisia.
Kymsotessa vallitsee keskittämisen ideologia. Sote-palveluita johdetaan insinöörimäisesti tilastoja katsomalla. Tästä kertoo mm. se että laitospalveluita vähennetään vähentämällä suoraan laitospalveluita eikä niiden tarvetta. Kun yksiköitä lakkautetaan tilastot edellä eikä etusijalla ole ihmisten tarve numeroiden takaa, ollaa väärällä polulla.
Se mikä on rikki on myös korjattavissa. Yhdenkään kunnan eroaminen ei ratkaise tilannetta. Korjaaminen vaatii kunnilta kuntarajat rikkovaa yhteistyötä. Kuntien on myös varauduttava mahdollisuuteen Kymsoten palvelujen suuremmasta rahoittamisesta, mikäli kuntalaisten yhdenvertainen kohtelu sote-palveluissa sitä vaatii.
Kevään kuntavaaleissa äänestetään myös siitä millä ideologialla sote-palveluita Kymenlaaksossa johdetaan. Jatkuuko keskittäminen ja säästölinja vai panostetaanko palveluihin.
Joona Mielonen (vas.)
kaupunginhallituksen jäsen
Antti Hyyryläinen (vas.)
vasemmistoliiton valtuustoryhmän pj
yhtymävaltuutettu
(05) 210 4400
PL 140, 48101 Kotka
PL 238, 48101 Kotka
Kymenlaaksonkatu 4, 48100 Kotka (avoinna sopimuksen mukaan)
myynti@pkank.fi
aineistot@pkank.fi
toimitus@pkank.fi
etunimi.sukunimi@pkank.fi
Teija Piipari
Sivustomme käyttää evästeitä.