Katariinan kyläjuhlat vietetään Mansikkalahden uimarannalla
Nuorisopalveluiden syksy käynnistyy Kouvolassa: ehkäisevää päihdetyötä ja nuorisotilat auki
Koronatartuntoja on Kymenlaaksossa edelleen runsaasti – tilanne ei kuitenkaan ole enää pahentunut
"Ykkösdivari on meidän naisillemme ihan hyvä"
Kaikille 65 vuotta täyttäneille tarjotaan mahdollisuus hyvinvointia edistävään keskusteluun
Meripäivien ajan poikkeavat liikennejärjestelyt – Paikallisliikenteeseen lisävuoroja
Meripäiväparaatia juhlittiin näyttävästi kahden vuoden tauon jälkeen – Katso kuvakooste
Seppo Vanhanen ja Tiina Mertanen ovat Meripäivien neuvos ja neuvoksetar
Kotkaan on yön aikana piilotettu sata kappaletta Kotkan Meripäivien festivaalitorin lippua
Pyhtään Saaristomarkkinoille on ilmoittautunut yli 30 myyjää
Kodeissa tulisi varautua pärjäämään itsenäisesti ainakin kolme vuorokautta häiriötilanteen sattuessa. Esimerkiksi pitkittynyt sähkökatko voi aiheuttaa tilanteen, jonka takia yhteiskunnan tarjoamat palveslut häiriintyvät tai jopa keskeytyvät.
Suomessa viranomaiset suosittelevat kotitalouksia varautumaan erilaisiin häiriöihin 72 tunnin ajaksi. Suositus on annettu jo ennen Ukrainan sotaa, mutta se on noussut entistä enemmän esiin kansainvälisen tilanteen kiristyessä.
− Jokaisessa kodissa kannattaa varautua esimerkiksi pitkittyvään sähkökatkoon tai vedenjakelun häiriöihin kolmen vuorokauden ajaksi, kaupungin turvallisuuspäällikkö Johanna Tauriainen toteaa tiedotteessa.
Katso videolta, miten kaupungin turvallisuuspäällikkö on varautunut erilaisiin poikkeustilanteisiin, kuten sähkökatkoihin kolmen vuorokauden ajaksi. Tauriainen antaa hyvin käytännönläheisiä vinkkejä varautumiseen.
−72 tunnin varautuminen ei ole monimutkaista. Monet tarvittavat asiat ovat niitä, mitä käytämme ihan perusarjessa. Jos haluaa hankkia jotakin ekstraa, niin esimerkiksi vesiastioita on hyvä olla kotona, Tauriainen kertoo.
https://www.youtube.com/watch?v=lmWLfWrIF-AKorttelitalonmies näkyy ja kuuluu, koska hän viettää kohteessa aikaa. -Toiminta on saanut hyvää palautetta, toteavat Mikko Pirinen (vas.), Risto Varis, Matti Korhonen ja Kari Pispala.
Kuvat: Teija Piipari
"Työ on kivaa ja monipuolista"
Korttelitalonmies palvelee taloyhtiötä ja sen asukkaita.
Teija Piipari
Jo aamuseitsemältä on Risto Varis tarttunut rivakasti ensin harjan- ja sen jälkeen haravanvarteen. Hiekat ja tupakannatsat ovat saaneet kyytiä taloyhtiön pihamaalta, lehdet ja roskat nurmikolta.
Kun on siistiä, on aika tehdä tarkastuskäynti, kiertää talo ympäri ja katsoa, että kaikki on varmasti reilassa. Ettei katto vuoda tai viemärinkansi ole tukkeessa.
Risto Varis on yksi kolmesta Kotkan Kiinteistöpalvelu Oy:n korttelitalonmiehestä. Kaksi muuta ovat Kari Pispala ja Matti Korhonen. Heistä kullakin on vastuullaan kolmesta viiteen taloa lähellä toisiaan, samaa korttelia. Miehet kurvaavat työmailleen talkkariteipatuilla autoillaan, "työkalupakeillaan", kuten Korhonen sanoo, ja ryhtyvät askareisiin.
Korttelitalonmiehen juuret ovat vuodessa 2009, kertoo Kotkan Kiinteistöpalvelun toimitusjohtaja Mikko Pirinen. Yhtiön asiakkaana ollut paikallinen isännöitsijä Jarmo Linturi pohti, voisiko perinteisen kiinteistöhuollon rinnalle kehittää palvelun, joka tarjoaisi taloyhtiöille jotakin ekstraa. Pirinen otti ideasta kopin ja suunnitteli yhdessä Linturin kanssa konseptin, jossa kerrostaloon palautetaan entisajan talonmiestoiminta nykyaikaisin ottein. Syntyi Kortteli-Talkkari.
-Korttelitalkkariksi sopii sosiaalinen henkilö, jolla on monipuolinen tekninen osaaminen, Mikko Pirinen sanoo.
Tavanomainen kiinteistöhuolto ja korttelitalonmiestoiminta eroavat siinä, että ensin mainitussa ostetaan työsuorituksia, jälkimmäisessä aikaa, sanoo Pirinen. Korttelitalonmies on kohteessa sovitun ajan, esimerkiksi pari tuntia tai puoli päivää. Hän tekee normaalit huoltosopimukseen kuuluvat työt, kuten korjaa vuotavat hanat, avaa viemäritukokset tai haravoi lehdet, mutta myös maalailee ja ehostaa paikkoja, rakentaa vaikka saunanlauteet, sekä tarkkailee rakennuksen kuntoa.
– Se on sellaista vanhanajan talkkarimeininkiä, kun ehtii olla ja tehdä. Vastineeksi taloyhtiö säästää, kun ei erikseen tarvitse tilata remonttifirmaa.
Matti Korhonen aloitti korttelitalkkarina helmikuussa. -Työ on mukavaa ja vaihtelevaa.
Pirisen mukaan talkkaritoiminnalla haetaan palveluhenkisyyttä ja läheisyyttä. Sitä, että tunnetaan asiakkaat eli asukkaat paremmin. Samalla nykyaikaiset huoltoliikkeen resurssit ovat apuna.
– Talotekniikka on nykyään niin laaja ala, on tiedettävä sähkö-, vesi- ja rakennusasiat, joten työ ei voi olla yhden ihmisen harteilla. Vanha talkkarimalli ei enää onnistuisi. Se olisi kallistakin.
Kevättä eletään. Korttelitalkkarin viime päivien hommia on ollut myös pyykkinarujen ja puutarhakalusteiden pihaan virittely, Risto Varis kertoo.
– Työ on kivaa ja monipuolista. Kun huomaan, että jokin paikka repsottaa, alan korjata tai pyydän siihen lisäapua. Jos on kyse vanhemmista ihmisistä, olen toiveesta käynyt lampunkin vaihtamassa. Kerran vaihdoin verhotkin.
Talkkarin tyypillisiä kevättöitä on pihojen siistiminen.
Lamppujen tai verhojen asennukset eivät ole varsinaisia kiinteistönhuolloin, tai edes korttelitalonmiehen töitä, mutta tilanteen mukaan aina mennään, Pirinen sanoo.
– Pyyntöjä tulee ikkunoiden pesusta lähtien. Totta kai mielellämme autamme, mutta pitää muistaa, että olemme taloyhtiön palkkalistoilla. Asukkaiden kanssa on oltava tasapuolisia, ei voi tehdä kauheasti enempää.
Kari Pispala myöntää, että työ on välillä nuoralla tanssimista, että mitä voi tehdä ja mitä ei.
– Kerran autoin vanhempaa rouvaa pihassa mattojen kanssa. Kohta huomasin, että tamppasinkin ne, hän hymyilee.
(05) 210 4400
PL 140, 48101 Kotka
PL 238, 48101 Kotka
Kymenlaaksonkatu 4, 48100 Kotka (avoinna sopimuksen mukaan)
myynti@pkank.fi
aineistot@pkank.fi
toimitus@pkank.fi
etunimi.sukunimi@pkank.fi
Teija Piipari
Sivustomme käyttää evästeitä.