Kansanmusiikki raikaa Kymenlaaksossa
Kädet saveen ja kuplivaa lasiin
Wiipurintien markkinat vie jälleen keskiajan tunnelmiin
"Kiireisimpiä hoitolassa ovat kesäviikonloput"
Korjausurakka sulkee alikulkukäytävän viikoksi Kouvolan Lehtomäessä
Positiivisin kotkalainen 2025 finalistit julkaistu
Kouvolan kaupunki tarkistaa kiinteistörajoja ja rajamerkkejä
Tapio Heino jäi eläkkeelle mutta ei vielä kiikkustuoliin
Kouvolassa pääsee vikkelästi vihille perjantaisin
K-Market Hovinsaari saa uuden kauppiaan
Hyvä palvelu tekee iloisen mielen
Kiinteistöillä elinvoimaa Kotkaan
Arjan voitto nivelrikosta
Paikallista terveydenhuoltoa suurella sydämellä!
Monikanavaista mainontaa
Minunpa elämä tässä, kirjoitettuna sinulle -omaelämäkertakirjan kirjoittanut Pirkko Talsi (vas) ja hoivakodin johtaja Anu Lahtela-Kuusenoksa (kesk) kuuntelivat harmonikkataiteilija Mika Huusarin soittoa kirjan julkistamistilaisuudessa Attendo Hovinsaari I -hoivakodissa Kotkassa.
Kuva: Seppo JJ Sirkka
Elämä tässä, kirjoitettuna sinulle
Pirkko Talsin omaelämänkerrassa kukkii kalevalainen runomitta.
JUHA KOSKI
juha.koski@ankkurilehti.fi
Kotkalainen Pirkko Talsi, 77, on laittanut elämänsä vaiheet kansien väliin. Hiljattain ilmestynyt 88-sivuinen, paljon kuvia sisältävä teos Minunpa elämä tässä, kirjoitettuna sinulle kuvaa nykyään Paimenportilla hoivakodissa asuvan Talsin elämänpolkua aina lapsuuden sodan pommituksista, opiskelusta ja muualla työskentelystä vuonna 2006 Kotkaan tapahtuneeseen paluumuuttoon.
Talsi on aina ollut innostunut runoista ja lausunnasta. Niinpä kirjan lukujen otsikointi kulkee kalevalaisessa runomitassa. Talsin suvussa on useita runonlausujia.
Sukujuuret ovat isän puolelta Suursaaressa ja äiti oli syntynyt Lavansaaressa. Äidin suvusta löytyy muiden muassa kuuluisa runonlaulaja Anna Piatta Kääriä.
Syntyi piika pikkarainen,
pieni tyttö tylleröinen.
Paukkehessa pommitusten,
lasinsirpaleen sivussa.
Metsolan Rastaantieltä Talsi on kirjannut muistoja Miettisen yleisen saunan pihapiiristä. Saunan omisti Juha Vainion isoisä.
”Lapsilla oli tapana kokoontua leikkimään keskelle tietä Miettisen saunan kohdalle... Junnun perhe asui isoisän saunan piharakennuksessa. Hän tuli portista tervehtien lapsia. Lättähattu päässään ja pikkukengät jalassa hän lähti kaupungille.”
Vuonna 1963 Talsi pääsi opiskelemaan askarteluohjaajaksi. Työpaikka löytyi Espoosta kehitysvammaisten Rinnekodista. Myöhemmin Talsi meni töihin SOK:lle ja siellä toimi myös näytelmäkerho. Tutuiksi tulivat roolit sellaisissa näytelmissä kuin Isän vanha ja uusi, Jeppe Niilonpoika sekä Poltettu oranssi.
Näytelmäharrastuksen ansiosta Talsi pääsi myös avustajaksi Kansallisteatteriin.
”Kansallisteatterissa oli mahtava haju, mikä löytyy vain vanhoissa teattereissa. Se on pölyn, hien, maskin ja vanhojen vaatteiden ym. seiniin tarttunut hajusekamelska.”
Kirjan teossa ovat Pirkko Talsia avustaneet hänen siskonsa sekä valokuvaaja Seppo JJ Sirkka. Kirjasta löytyykin melkoisia kuvaharvinaisuuksia. Pirkko Talsi on hyvä kuvaaja itsekin. Hän työskenteli aikoinaan kotkalaisessa kuvaamo Jatassa.
Kirjan kirjoittaminen vaati sinnikkyyttä, sillä Talsi sairastaa Parkinsonin tautia. Tietokonetta oli naputeltava yhdessä sormella.
Kirjan julkistustilaisuudessa Attendon Hoivakodissa Paimenportilla kerrottiin myös syksyllä alkavista Muistan-tilaisuuksista. Niissä käytetään apuna Sirkan Satama kajo -valokuvateoksia.
– Tarkoituksena on tarjota virikkeitä hoivakotien arkeen, Sirkka sanoo.
Hänen mukaansa vanha valokuva voi laukaista melkoisen muistojen tulvan.
– Nämä ihmiset ovat asiantuntijoita, he muistavat, miten taloissa asuttiin, leikittiin, mitä syötiin ja niin edelleen.
(05) 210 4400
PL 238, 48101 Kotka
Kymenlaaksonkatu 10, 48100 Kotka (avoinna sopimuksen mukaan)
myynti@pkank.fi
aineistot@pkank.fi
toimitus@pkank.fi
etunimi.sukunimi@pkank.fi
Teija Piipari
Sivustomme käyttää evästeitä.