Leppoisaa kesää koiran kanssa
Markkinatunnelmaa Suur-Miehikkälässa
Saariston Sirkka tai Sven julkistetaan taas tänä vuonna Pyhtäällä
Kotkan kirkossa on konserttien kesä
Kotkan Kantasataman uusi brändi kertoo erilaisista kohtaamisista
Sari Varonen hätkähdyttää ulkoisella olemuksellaan
Suomen suurin yleisötapahtuma järjestetään tulevana viikonloppuna – Kymenlaaksosta mukana 15 kyläkohdetta
Kirkkoherra Helteen perheelle mökkiympäristö on rakas
16 operaatiota Ukrainan hyväksi Kotkassa
Kotkalaisessa kerrostalossa on vahva yhteisöllisyys
Kodeissa tulisi varautua pärjäämään itsenäisesti ainakin kolme vuorokautta häiriötilanteen sattuessa. Esimerkiksi pitkittynyt sähkökatko voi aiheuttaa tilanteen, jonka takia yhteiskunnan tarjoamat palveslut häiriintyvät tai jopa keskeytyvät.
Suomessa viranomaiset suosittelevat kotitalouksia varautumaan erilaisiin häiriöihin 72 tunnin ajaksi. Suositus on annettu jo ennen Ukrainan sotaa, mutta se on noussut entistä enemmän esiin kansainvälisen tilanteen kiristyessä.
− Jokaisessa kodissa kannattaa varautua esimerkiksi pitkittyvään sähkökatkoon tai vedenjakelun häiriöihin kolmen vuorokauden ajaksi, kaupungin turvallisuuspäällikkö Johanna Tauriainen toteaa tiedotteessa.
Katso videolta, miten kaupungin turvallisuuspäällikkö on varautunut erilaisiin poikkeustilanteisiin, kuten sähkökatkoihin kolmen vuorokauden ajaksi. Tauriainen antaa hyvin käytännönläheisiä vinkkejä varautumiseen.
−72 tunnin varautuminen ei ole monimutkaista. Monet tarvittavat asiat ovat niitä, mitä käytämme ihan perusarjessa. Jos haluaa hankkia jotakin ekstraa, niin esimerkiksi vesiastioita on hyvä olla kotona, Tauriainen kertoo.
https://www.youtube.com/watch?v=lmWLfWrIF-AKouvolan kaupungin ja Kymsoten yhteinen tahtotila: Kymenlaaksossa tulee turvata vahvat päivystyspalvelut
KAI-PEKKA VESALAINEN
Kouvolan kaupunki ja Kymsote haluavat turvata vahvat päivystyspalvelut koko maakunnassa. Käytännössä yhteinen tavoite on, että tulevaisuudessa Kymenlaakson keskussairaala on laajan ympärivuorokautisen päivystyksen sairaala ja Kouvolassa on ympärivuorokautinen yleis- ja akuuttilääketieteen päivystys myös nyt voimassa olevan poikkeusluvan jälkeen. Sosiaali- ja terveysministeriölle on valmisteltu yhteinen lausunto, jonka Kymsoten hallitus on jo hyväksynyt. Kouvolan kaupunginhallituksen hyväksyttävänä se on maanantaina 23. toukokuuta, samoin hyvinvointialueen aluehallitus käsittelee asiaa ensi maanantaina.
Kouvolan poikkeuslupa järjestää ympärivuorokautista perusterveydenhuollon ja akuuttilääketieteen päivystystä päättyy vuoden 2024 lopussa. Kouvolan kaupunki ja Kymsote haluavat turvata päivystyksen säilymisen samalla tasolla myös määräajan jälkeen.
Kymsoten ja kaupungin yhteisen kannanoton mukaan päivystyspalvelut Kymenlaaksossa tulee järjestää siten, että ympärivuorokautinen päivystys järjestetään sekä laajan ympärivuorokautisen päivystyksen yksikkönä keskussairaalassa Kotkassa että akuuttilääketieteen ja perusterveydenhuollon päivystyksenä Kouvolassa.
– Päivystyspalvelujen säilyminen samalla tasolla Kouvolassa on edellytys yhdenvertaisten palvelujen toteutumiseksi Kymenlaaksossa. Kouvola on yli 80 000 asukkaan kaupunki, joista noin 70 000 asuu 15 kilometrin päässä Kouvolan keskustasta. Mikäli Kouvolassa ei olisi nykyisen laajuista päivystystä jatkossa, eivät maakunnan terveyspalvelut toteudu tasapuolisesti.
– Kouvolan terveydenhuollon päivystyksen turvaaminen saman laajuisena kuin nykyään on Kouvolalle tärkeä edunvalvonnallinen kohde, jonka eteen tulee meidän kaikkien tehdä vahvasti työtä. Myös inhimilliset seikat tulee ottaa huomioon asiasta päätettäessä, muistuttaa Kouvolan kaupungin hyvinvointipäällikkö Sanna-Riitta Junnonen tiedotteessa.
Monet seikat puhuvat päivystyksen säilymisen puolesta: Ratamokeskus on valmistunut toukokuussa 2022, joka mahdollistaa päivystystoiminnan jatkumisen Kouvolassa nykyisessä laajuudessaan. Kymenlaakson keskussairaalan uutta päivystystä ei ole rakennettu nykyistä isompien potilasmäärien varalle. Suuronnettomuustilanteessa Kouvolan päivystys tukee Kymenlaakson päivystyspalveluita siten, että kaikkia potilaita ei kuljeteta keskussairaalaan. Ensihoidon resursseja ei tarvitse lisätä ja Ratamon vuodeosastoille saadaan tarvittava lääkärituki äkillisissä tilanteissa.
Kymsote, Kymenlaakson kunnat ja Kymenlaakson hyvinvointialue ovat käyneet aktiivisesti keskusteluja muun muassa kansanedustajien ja ministeriöiden viranhaltijoiden kanssa, jotta maakunnan päivystysten asema huomioitaisiin paremmin myös nyt valmistelussa olevassa sote-lakipaketissa.
– Kymenlaaksossa pitää tulevaisuudessakin olla päivystys sekä Kotkassa että Kouvolassa. Keskussairaalan asema laajan päivystyksen sairaalana vahvistaisi myös Kouvolan päivystyksen asemaa. Selkeä tavoite on nimenomaan vaikuttaa lainsäädäntöön, mikä antaa parhaan turvan toiminnalle. Kouvolan päivystyksen asema tulisi saada vahvistettua niin, ettei jatkossa tarvitsi hakea nykyisen kaltaista määräaikaista poikkeuslupaa. Nykylainsäädännön mukaan näin on ja siihen haluamme muutosta aivan samoin kuin laajan päivystyksen sairaalan kysymyksessäkin, sanoo Kymsoten toimitusjohtaja ja vt. hyvinvointialuejohtaja Annikki Niiranen.
(05) 210 4400
PL 140, 48101 Kotka
PL 238, 48101 Kotka
Kymenlaaksonkatu 4, 48100 Kotka (avoinna sopimuksen mukaan)
myynti@pkank.fi
aineistot@pkank.fi
toimitus@pkank.fi
etunimi.sukunimi@pkank.fi
Teija Piipari
Sivustomme käyttää evästeitä.