Anjalassa ja Voikkaalla torjutaan vieraskasveja talkoilla
Missä ammut on?
Kansanmusiikki raikaa Kymenlaaksossa
Kädet saveen ja kuplivaa lasiin
Wiipurintien markkinat vie jälleen keskiajan tunnelmiin
Tapio Heino jäi eläkkeelle mutta ei vielä kiikkustuoliin
K-Market Hovinsaari saa uuden kauppiaan
Keskikosken museosillan painorajoitus Kouvolassa muuttuu
Mielipide: Presidentti ja Pride
Työ Kymenlaakson luonnon eteen toi ympäristöpalkinnon
Hyvä palvelu tekee iloisen mielen
Kiinteistöillä elinvoimaa Kotkaan
Arjan voitto nivelrikosta
Paikallista terveydenhuoltoa suurella sydämellä!
Monikanavaista mainontaa
Kymenlaakson koronatartunnat leviävät nyt ravintoloissa nuorten aikuisten keskuudessa – Hallitus päättää mahdollisista rajoituksista huomenna
Kymenlaakson koronaepidemia on ollut heinäkuun alusta lähtien kiihtymisvaiheessa, ja toistaiseksi se pysyy kolmiportaisen asteikon keskivaiheilla. Kiihtymisvaiheen jatkumisen ja runsaiden ravintola-altistumisten takia Kymenlaakson alueellinen koronakoordinaatioryhmä kokee sosiaali- ja terveysministeriön linjan mukaiset ravintolarajoitukset hyödyllisiksi epidemian hillitsemisen kannalta.
Kymenlaakson ilmaantuvuusluku on viimeisen kahden viikon tarkastelujaksolla THL:n tartuntatilastojen mukaan 55,1. Edeltävällä jaksolla ilmaantuvuusluku oli 62,46. Viimeisen viikon aikana todettiin 49 uutta tartuntaa, sairaalassa hoitoa vaativia koronapotilaita on tällä hetkellä neljä. Luvut ovat kääntyneet maltilliseen laskuun, mutta ravintola- ja tapahtuma-altistumisten myötä Kymsote on huolissaan niistä poikivista jatkotartunnoista.
Tämänhetkisen tilanteen myötä alueellinen koronakoordinaatioryhmä esittää sosiaali- ja terveysministeriön pyynnöstä ravintolarajoitusten käyttöönottoa Kymenlaaksossa. Rajoitukset tulisivat voimaan aikaisintaan torstaina 22.7. Jatkossa ravintolat saisivat olla auki aamuyhteen, anniskelun päättyessä keskiyöllä. Lopullisen päätöksen rajoituksista tekee valtioneuvosto huomisessa kokouksessaan 22.7.
Muun Suomen mukaisesti Kymenlaakson tartunnat leviävät nyt yhä useammin nuorten aikuisten keskuudessa. Erityisesti ravintola-altistukset ovat hankaloittaneet tartunnanjäljitystä. Tällä hetkellä Kymenlaakson jäljitettävyys on noin 60 prosenttia, kun edellisellä viikolla se oli noin 80. Jäljitys ei ole ruuhkautunut, mutta sitä hankaloittaa jäljittäjien välttely tavoitettavien osalta sekä epätarkkojen ja väärien tietojen antaminen.
– Baareissa juhlivat eivät aina muista missä ovat olleet ja kenen kanssa, mikä vaikeuttaa tartuntojen jäljitystä huomattavasti. Toisinaan jäljittäjien soittoihin jätetään kokonaan vastaamatta. On myös epäilty, että jäljitetyt eivät aina puhu ihan totta, kuvaa tiedotteessa Kymsoten hallintoylilääkäri Kari Kristeri.
Valtakunnanlaajuinen ilmiö on, että korona nähdään nuorten aikuisten kesken harmittomana tautina. Tämän vuoksi kaikkia suosituksia ei noudateta, eikä koronarokotteelle katsota olevan tarvetta. Pitkittyneitä oireita on kuitenkin ilmaantunut jopa joka kolmannella tautiin sairastuneilla.
– Korona ei ole vain pieni, lyhytkestoinen harmi, vaan jälkioireina on useissa tapauksissa jopa kuukausia jatkuvaa väsymystä ja muuta oireilua. Joissain tapauksissa työkyky on mennyt sairastaneella kokonaan, Kristeri kertoo.
– Erityisesti rokottamattomat ovat vaatineet Kymenlaaksossa sairaalahoitoa. Viime aikoina osastolla on ollut potilaita, jotka ovat kieltäytyneet koronarokotteesta omasta tahdostaan.
(05) 210 4400
PL 238, 48101 Kotka
Kymenlaaksonkatu 10, 48100 Kotka (avoinna sopimuksen mukaan)
myynti@pkank.fi
aineistot@pkank.fi
toimitus@pkank.fi
etunimi.sukunimi@pkank.fi
Teija Piipari
Sivustomme käyttää evästeitä.