Kouvolan rokotuspiste muuttaa huhtikuussa kauppakeskus Valtariin
Vuoden 2022 Esikko-tunnustus Terhi Kivimaalle
Liike Nyt: "Haluamme porvarihallituksen"
Xamk ensimmäistä kertaa Suomen suurin avoimen kouluttaja
Mielipide: Matalan kynnyksen palveluita on lisättävä
"Teemme Kairon osalta parasta mitä pystymme"
Haminalainen lakimies jättää työelämän – Aikoo elää osinkotuotoilla eläkkeeseensä asti
Haminan Kirkkojärven ja Poitsilan kouluja esitetään lakkautettavaksi
Äänestysnumeroiden kanssa passaa olla tarkkana
Uusi kuoro ja musiikkiteatteri Haminaan
Mielipide: Ajetaanko historiallinen lautamiesjärjestelmä alas?
Lautamiesjärjestelmän ylläpito on herättänyt keskustelua sen olemassolosta viimeiset vuodet. Lautamiesten historia on Suomessa alkanut 1700–1800 luvulla. Lautamiehiä on Wikipedian tiedon mukaan ollut joskus jopa 12 henkilöä istunnossa.
Lehdistö on hiljattain takertunut pariin päätökseen, joissa raiskauksen uhri on hävinnyt maallikkotuomareiden äänillä ammattituomarin näkemyksen, ja näin myös syyttäjän esityksen. En tunne tapauksia, mutta tuntuu kyllä kummalliselta kuinka tuo on päässyt käymään. Lautamiehillä on täytynyt olla todella hyvät perustelut. Seksuaalirikokset ovat mielestäni erittäin vakavia. Olen toiminut lautamiehenä 12 vuotta, enkä ole kokenut sellaista istuntoa, jossa lautamiehet olisivat äänestyksellään kaataneet tuomarin esityksen. Ammattilaisen näkökulma on kulmakivi keskustelulle, ja hyvä dialogi on se argumentti josta syntyy oikeudenmukainen päätös.
Poliisi kuulustelee ja syyttäjä arvioi syytekynnyksen ylityksen. Tarvittaessa asia käsitellään oikeussalissa lautamieskokoonpanolla, tai yhden tuomarin istunnolla. Yhden tuomarin istuntoja ovat kevyemmät tuomiot, joista ei tuomita vankeusrangaistuksia. Tämä on mielestäni suuntausta järjestelmän alasajosta. Lautamiehiä on supistettu vuosien saatossa useita tuhansia. Noin 15 vuotta sitten lautamiehiä oli Kouvolankin käräoikeudessa 62 henkilöä, ja istunnot toteutettiin kolmen lautamiehen istuntoina. Nyt vastaava määrä on vajaa 20 henkilöä ja istunnoissa lautamiehiä on kaksi henkilöä.
Onko se hyvä asia, että historia halutaan murentaa? Asiasta voidaan olla montaa mieltä, mutta oikeusturvan kannalta on hyvä, että lautamiehiä on istunnoissa läsnä. Oletan kaikkien osapuolten oikeudenistunnoissa tuntevan, että oikeusturva toteutuu paremmin, jos paikalla on myös maallikkotuomareita, joita on ollut siis vuosisatoja käytössä. Lautamiehet edustavat mielestäni peruskansaosaa, ja karvalakkimielipidettä oikeusistunnossa. Valtuustojen valitsemat lautamiehet tuntevat ikäänkuin paremmin oman alueensa ihmiset, joissa rikokset tapahtuvat.
En kuitenkaan arvostele millään tavalla ammattilaisia, koska heidän työnsä on erittäin arvokasta ja tärkeää. Omalle kohdalleni on yhden kerran sattunut niin, että oikeuden tuomarina toiminut henkilö ei ottanut mielestäni riittävästi huomioon henkilön oikeusturvaa. Oikeuden puheenjohtajan tehtävä on Suomen oikeusjärjestelmässä varmistua oikeusturvan toteutumisesta jokaisen henkilön kohdalla, jota asia kulloinkin koskee.
Seuraavien eduskuntavaalien jälkeen saattaa lautamiehet olla lopetusuhan alla. Jos kokoomus voittaa vaalit, ja luultavasti oikeusministeriksi asetetaan jälleen Antti Häkkänen. Ei tietenkään voi vielä tietää. Lakimiehet eivät ole menneiden vuosien saatossa järjestelmästä enää tykänneet. Luulenkin, että uusi kokoomusministeri vie loppuun aikanaan aloitetun projektin. Oletan myös valtaosan lakimiehistä edustavan kokoomusta. Toivottavasti näin ei käy, jotta saleissa oikeusturva säilyisi jatkossakin. Jos joku tuntee, että on kokenut vääryyttä, suuntaan tai toiseen, niin onneksi oikeusvaltiossamme on mahdollista valittaa oikedenkäymiskaaressa ylempiin oikeusasteisiin tarvittaessa.
Ilkka Sarpola
Kuusankoski
herastuomari, lautamies
(05) 210 4400
PL 140, 48101 Kotka
PL 238, 48101 Kotka
Kymenlaaksonkatu 10, 48100 Kotka (avoinna sopimuksen mukaan)
myynti@pkank.fi
aineistot@pkank.fi
toimitus@pkank.fi
etunimi.sukunimi@pkank.fi
Teija Piipari
Sivustomme käyttää evästeitä.