Jaalan hammashoitola sulkeutuu pysyvästi
Leijonarastit on koko perheen ulkoilutapahtuma, jossa pääsee myös suunnistamaan
Go Käyrälampi -tapahtumaan ilmainen bussikuljetus nyt kahdelta eri reitiltä
Xamkista valmistui viime vuonna lähes 2400 korkeakoulutettua
Merikeskus Vellamon yleisötilaisuudessa juhlistetaan taidevälittäjä Hellmuth van Assendelftin muistokokoelmaa
Koiratreffit tuo karvakuonot Karhulan torille
Kymenlaakson vuoden kylä ja maaseututoimijat on valittu
Kotkan kauppatorin kehittäminen jatkuu – Yhteisterassi monipuolistuu, torin kesässä uusia toimijoita ja tapahtumia
Vesitorninkadun eteläinen osa Karhulassa suljetaan väliaikaisesti
Kotkan kaupunki ja Kotka Peace United yhteistyöhön
Kiinteistöillä elinvoimaa Kotkaan
Arjan voitto nivelrikosta
Paikallista terveydenhuoltoa suurella sydämellä!
Monikanavaista mainontaa
Camini Oy tuo ammattitaitoa ja vuosikymmenien kokemuksen Kymenlaakson nuohous- ja ilmanvaihtoalalle
Mielipide: Autoilijan asialla
Valtion vuoden 2024 talousarvio on käsittelyssä eduskunnassa. Se on tehty ”Vahvan ja välittävän” hallitusohjelman pohjalle. Kuten tiedämme, Suomen julkinen talous on heikossa kunnossa – pelkkien velkojen korot ovat 3,2 miljardia euroa. Talous vaatii rakenteellisia korjaustoimia, jos haluamme pitää hyvinvointiyhteiskuntamme ja sen palvelut.
Autoilu on meille pitkien välimatkojen Kaakkois-Suomessa tärkeää ja se on myös elinkeinojemme suhteen välttämätöntä. Hallitus laskeekin aivan poikkeuksellisella tavalla polttoaineveroa. Se on historiallista, sillä yleensä polttoaineeseen kohdistuvat verot ovat menneet vain ylöspäin. Ensi vuonna bensan ja dieselin veroale on 160 miljoonaa euroa ja nämä alennukset jatkuvat vuosittain hallituskauden loppuun saakka. Tätä summaa on hyvä verrata esimerkiksi työn verotuksen alenemiseen työtulovähennyksen kautta. Se on 100 miljoonaa euroa. Niin sanotun solidaarisuusveron alarajan noston kustannukset ovat reilut 60 miljoonaa euroa.
Polttoaineveron laskun lisäksi hallituskaudella lasketaan myös erityisesti vanhemman bensa- ja dieselkäyttöisen autokannan autoveroa. Mutta kaikkein tärkein päätös on laskea pumppuhintaa merkittävästi nostavaa jakeluvelvoitetta eli siis biokompentin vähimmäismäärää polttoaineessa. Sitä lasketaan selvästi edellisen hallituksen jäljiltä. Ensi vuonna jakeluvelvoite ei nouse ja vuonna 2025 se nousee vain maltillisesti. Niinpä se ei edes hallituskauden lopussa vuonna 2027 ole niin korkealla kuin se edellisen demari-keskustahallituksen mukaan olisi ollut jo ensi vuonna. Tämä olisi tarkoittanut jopa neljänkymmenen sentin bensanhinnan korotusta.
Valitettavasti Suomen taloudellinen tilanne ei mahdollista tämän suurempia veronalennuksia. Maailmanmarkkinahintojen nousu johtuu öljymaiden, kuten Venäjän ja OPEC-valtioiden, tuotantoon ja vientiin tekemistä leikkauksista. Öljyn hinta on niin korkealla, että se aiheuttaa globaalilla tasolla inflaatiopaineita. Juuri alkanut Israelin konfliktitilanne tulee vaikuttamaan myös kustannuksiin. Näille me emme ole mahtaneet mitään.
Hallitus tekee myös suuret, jopa 250 miljoonan euron panostukset teiden kuntoon ympäri Suomen. Kaakkois-Suomeen on tulossa tie- ja ratainvestointeja: Savonrata ja Karjalanrata sekä lukuisia tiehankkeita, erityisesti teollisuuden tarpeita huomioiden. On jopa mahdollista, että onnistumme kääntämään korjausvelan laskuun. Sekin olisi historiallista.
Jaana Strandman (ps)
Kansanedustaja
Kaakkois-Suomi
(05) 210 4400
PL 238, 48101 Kotka
Kymenlaaksonkatu 10, 48100 Kotka (avoinna sopimuksen mukaan)
myynti@pkank.fi
aineistot@pkank.fi
toimitus@pkank.fi
etunimi.sukunimi@pkank.fi
Teija Piipari
Sivustomme käyttää evästeitä.