Junalla pääsee pian retkeilemään Repoveden kansallispuistoon
Valokuvia esillä monipuolisesti Kouvola-talolla
Matonpesupaikat on avattu Kouvolassa
Kouvolan kaupungin ja Kymsoten yhteinen tahtotila: Kymenlaaksossa tulee turvata vahvat päivystyspalvelut
Maakaasun tulo Venäjältä katkeaa lauantaina 21. toukokuuta kello 7
Juha Huhtala erotettiin Liike Nytistä
Kouvola haluaa osansa Iitin Kymiringin heinäkuisesta kisafiiliksestä
Roppakaupalla epäonnea mukana – Ranskassa sattunut onnettomuus poiki Juha Marttiselle kirjan verran tarinaa
Kotimaisen tekemisen historiaa tarjolla kansanoopperan muodossa
Liikenne Saimaan kanavasta siirtyi maanteille ja raiteille – Kanavakonkarin mielestä Venäjän ei kannata irtisanoa vuokrasopimusta, josta se saa rahaa, vaikka yhtään laivaa ei kulkisi
Kodeissa tulisi varautua pärjäämään itsenäisesti ainakin kolme vuorokautta häiriötilanteen sattuessa. Esimerkiksi pitkittynyt sähkökatko voi aiheuttaa tilanteen, jonka takia yhteiskunnan tarjoamat palveslut häiriintyvät tai jopa keskeytyvät.
Suomessa viranomaiset suosittelevat kotitalouksia varautumaan erilaisiin häiriöihin 72 tunnin ajaksi. Suositus on annettu jo ennen Ukrainan sotaa, mutta se on noussut entistä enemmän esiin kansainvälisen tilanteen kiristyessä.
− Jokaisessa kodissa kannattaa varautua esimerkiksi pitkittyvään sähkökatkoon tai vedenjakelun häiriöihin kolmen vuorokauden ajaksi, kaupungin turvallisuuspäällikkö Johanna Tauriainen toteaa tiedotteessa.
Katso videolta, miten kaupungin turvallisuuspäällikkö on varautunut erilaisiin poikkeustilanteisiin, kuten sähkökatkoihin kolmen vuorokauden ajaksi. Tauriainen antaa hyvin käytännönläheisiä vinkkejä varautumiseen.
−72 tunnin varautuminen ei ole monimutkaista. Monet tarvittavat asiat ovat niitä, mitä käytämme ihan perusarjessa. Jos haluaa hankkia jotakin ekstraa, niin esimerkiksi vesiastioita on hyvä olla kotona, Tauriainen kertoo.
https://www.youtube.com/watch?v=lmWLfWrIF-AMielipide: Hyvä hoitotyö on hoitajan ja hoidettavan arvostamista
Mitä on hyvä hoitotyö? Se on sekä hoitajan että hoidon kohteen arvostamista.
Myös rahalla on merkitystä hoitotyössä. Se antaa tekijöilleen riittävän toimeentulon ja takaa riittävän henkilöstömäärän. Se ratkaisee myös, onko hoitajalla aikaa hoitaa ihmistä hänen hoidontarpeensa mukaisesti. Vaipanvaihtokierroksella ei ehdi juurikaan pysähtyä miettimään hoidettavan fyysistä, psyykkistä tai sosiaalista hyvinvointia. Olipa ihminen sitten vaativassa tehohoidossa tai elämän loppuvaiheen saattohoidossa, hoidontarve tulisi mitoittaa sen mukaan.
Palkka on tärkeä, joskaan ei ainoa tekijä pysyä hoitotyössä. Toimeentulolla on kuitenkin merkitystä jaksamisessa. Merkitystä on myös sillä, voiko hoitaja vaikuttaa työvuoroihinsa elämäntilanteesta johtuen. Työssä viihtymisen kannalta on merkittävää myös se, että voi kokea olevansa oman työnsä asiantuntija. Asiantuntijan tulee silloin olla mukana työn suunnittelussa ja sen toteuttamisessa.
Yhteistä aikaa pitäisi olla myös hoitotiimille, jossa voisi jakaa työn tuomia haasteita ja onnistumisia. Se olisi vertaistukea parhaimmillaan. Vertaistuki voi pitemmän päälle kuitenkin rasittaa molempia, ja esimerkiksi puutteitten eteenpäin vieminen voi olla hankalaa. Työnohjaus antaisi siihen ulkopuolisen näkökulman.
Tärkeää olisi myös voida antaa palautetta nimettömänä. Palautteen koonti ja läpikäyminen yhteisessä palaverissa toisi lisäarvoa koko työyhteisön toimintaan. Työhyvinvointiin kuuluu myös se, että voi tehdä työnsä hyvin, ja saada sitä kautta arvostusta sekä arvostaa itse itseään työntekijänä.
Mahdetaanko sote-uudistusta toteuttaa ylhäältä alaspäin? Kuullaanko riittävästi ”arjen sankareita”, jotka ovat näiden uudistusten toteuttajia? Kun muutoksia tehdään, pitäisi ei vain kuunnella, vaan oikeasti kuulla asiat.
Vieno Viitakare
erikoissairaanhoitaja, diakonissa
(05) 210 4400
PL 140, 48101 Kotka
PL 238, 48101 Kotka
Kymenlaaksonkatu 4, 48100 Kotka (avoinna sopimuksen mukaan)
myynti@pkank.fi
aineistot@pkank.fi
toimitus@pkank.fi
etunimi.sukunimi@pkank.fi
Teija Piipari
Sivustomme käyttää evästeitä.