Iiris Vesalainen viihtyy kotipuutarhassaan
Mielipide: Kuusankoskitalon vähäinen käyttö harmittaa
Mielipide: Kiitos ystävällisille ihmisille Kotkassa
Mielipide: Vuokralainen on myös ihminen
Kristallinloistoa vanhassa hirsilinnassa
”Uudella alamitalla kuhan kalastaminen loppuu” – Kuhan pyyntimitan nostaminen ihmetyttää Jyri Langia
Ennätysmäärä kilpailijoita RX Masters rallicrossiin Kouvolan Tykkimäelle
Vain toinen leski voi ymmärtää toista
Kotkan Kairossa soi taas jazz – Yksi vieraista on Amy Winehousen bändissä kantavana voimana ollut multi-instrumentalisti Xantone Blacq
Hyväntekeväisyyskalenterissa Kotkaa kauneimmillaan
Camini Oy tuo ammattitaitoa ja vuosikymmenien kokemuksen Kymenlaakson nuohous- ja ilmanvaihtoalalle
Lajityypillinen ruokinta – avain hevosen ja koiran hyvinvointiin
Myö välitetään sinusta - Sinun Tähden Hoivapalvelut tarjoaa tukea kaikille
Juoksulenkki, koirakävely tai pyöräily - Antaa sinulle energiaa sekä hyvän mielen
Huolenpitoa suurella sydämellä
Mielipide: Kiusaamista vai väkivaltaa?
Suomen koulujärjestelmän ytimessä, jossa oppiminen ja yhteisöllisyys tulisi kukoistaa, on viime vuosina alkanut esiintyä yhä enemmän huolestuttavia piirteitä. Koulukiusaaminen ja nuorten keskuudessa tapahtuva väkivalta ovat nousseet esiin yhteiskunnallisina haasteina, jotka eivät valitettavasti ole enää marginaalisia ilmiöitä, vaan ovat pikemminkin normalisoituneet huolestuttavasti koko Suomessa.
Nuorten keskuudessa tapahtuvan, jopa aikuisiin kuten opettajiin kohdistuvan väkivallan yhteiskunnalliset vaikutukset ovat vaikutuksiltaan laajoja ja pitkäkestoisia. Tämä kasvava trendi ei pelkästään heijasta yksittäisten koulujen tai alueiden ongelmia, vaan asettaa koko yhteiskunnan pohtimaan, miten voimme yhdessä torjua väkivaltaa ja edistää turvallista kasvu- ja kehitysympäristöä kaikille.
Väkivallan torjumisessa ensimmäinen askel on termien muuttaminen tapahtuvia paremmin kuvaavaksi. Kiusaaminen terminä on ongelmallinen ja vähättelevä sekä väkivaltaa normalisoiva. Kiusaamisesta puhumisen sijaan olisi aika alkaa puhumaan pahoinpitelyistä, laittomista uhkauksista, kunnianloukkauksista, kiristämisistä eli väkivallan eri muodoista.
Oikeiden termien mukana tulee riittävät toimenpiteet ja seuraamukset. Kiusaamisen sijaan väkivallan erimuodoista puhuminen helpottaisi oikeanlaisten seuraamusten toteuttamista. Tämä voisi aiheuttaa tilanteen, jossa yhteiskunnan tuki saavuttaisi nopeammin myös väkivallan tekijän. Oikea-aikainen tuki väkivallan kaikille osapuolille on omiaan vähentämään väkivallan yksilöön ja tämän lähipiiriin kohdistuvia sekä pitkäkestoisia ja yhteiskunnallisia vaikutuksia.
Nuorten väkivaltainen käyttäytyminen on aina oire jostain, siksi väkivallan tekijälle ja hänen perheellensä ja muulle verkostolle olisi syytä osoittaa seuraamusten lisäksi myös vahvoja ja ennen kaikkea riittävän ajoissa toteutettuja tukitoimia. Yhteinen kasvatusvastuu lasten ja nuorten turvallisesta kasvu- ja kehitysympäristöstä kuuluu kaikille, alkaen vanhemmista jatkuen opettajien ja muiden viranomaisten kautta valmentajiin, ohjaajiin ja ihan jokaiseen aikuiseen.
Yleisen keskustelukulttuurin vaikutusta varsinkin sosiaalisessa mediassa ei voi väheksyä. Usein keskustelu on tarkoituksellisen provosoivaa, kärjistävää ja henkilökohtaisuuksiin tarttuvaa. Tämänkaltaiseen keskustelutapaan tukeutuu valitettavan moni aina koirafoorumeista poliitikkoihin. Kokonaisuutena kyse on toisten ihmisten kunnioittamisesta, jonka puuttuessa sanat muuttuvat teoiksi ja henkinen väkivalta fyysiseksi.
Kysymys kuuluukin, millainen esimerkki haluat olla lapsille ja nuorille ja millaisella toimintamallilla haluat itse yhteiskunnassa vaikuttaa?
Miska Kantinkoski
väkivaltatyöntekijä
Väkivaltatyön palvelukeskus Pysäkki
Kymenlaakson Ensi- ja turvakoti yhdistys ry
Sami Halme
Nuorisotoiminnan koordinaattori
MLL:n Kaakkois-Suomen piiri ry
(05) 210 4400
PL 238, 48101 Kotka
Kymenlaaksonkatu 10, 48100 Kotka (avoinna sopimuksen mukaan)
myynti@pkank.fi
aineistot@pkank.fi
toimitus@pkank.fi
etunimi.sukunimi@pkank.fi
Teija Piipari
Sivustomme käyttää evästeitä.